Доступність посилання

ТОП новини

З’явилася нова хвиля українського кіно – Халпахчі


Прем'єра фільму «Кіборги» – одна з найгучніших в Україні в 2017 році. Київ, 6 грудня 2017 року
Прем'єра фільму «Кіборги» – одна з найгучніших в Україні в 2017 році. Київ, 6 грудня 2017 року

В майбутнє українського кіно можна дивитися з надією, вважає голова Української кінофундації, генеральний директор Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі. На його думку, кінематограф в Україні переживає нову хвилю розвитку. Із цим погоджується і продюсер фільмів «Правило бою» та «Межа» Андрій Єрмак. Про перспективи розвитку українського кінематографу культурні діячі розповіли в ефірі «Ранкової Свободи».

Яким буде українське кіно у 2018 році? | Ранкова Свобода. Частина 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Чи можна сказати, що одне з небагатьох досягнень Майдану – те, що все-таки український кінематограф відроджується?

Андрій Єрмак: Історія українського кінематографу дуже славетна, вона існує, і ім’я багатьох наших дуже талановитих кінематографістів вписані в світову історію. Але так, декілька десятків років наше кіно було у важкому становищі, практично не виходило нових фільмів.

Держава звернула увагу, і останні роки ми маємо дуже серйозну фінансову підтримку
Андрій Єрмак

Я б не прив’язував це до якихось політичних подій, але за останні роки, в першу чергу з приходом до керівництва Держкіно пана Іллєнка, дійсно стало виходити багато українських фільмів – різних, різної якості. І, безумовно, держава звернула увагу, і останні роки ми маємо дуже серйозну, навіть, я б сказав, безпрецедентну для багатьох країн фінансову підтримку.

Андрій Халпахчі: Сьогодні впевнено можна казати, що українське кіно відродилося. Відродилося не тільки за кількістю фільмів, але відродилося за якістю. Крім того, що є дуже важливим, розвиток кінематографу, безумовно, пов’язаний із тим, що з’являються нові імена, нові режисери.

Андрій Халпахчі
Андрій Халпахчі

Це вже не тільки заявка, це якісь здобутки, нагороди
Андрій Халпахчі

Сьогодні можна казати, що з’явилася нова хвиля українського кіно, бо дуже багато дебютантів, дуже багато молодих режисерів, які дуже яскраво заявили про себе. І це вже не тільки заявка, це якісь здобутки, нагороди, участь в найпрестижніших фестивалях, тому насправді ми дивимось в наше майбутнє з якоюсь вже надією та впевненістю.

– Українсько-словацький фільм «Межа», який ви продюсуєте, режисера Петера Беб’яка – 7 із 37 мільйонів загального бюджету профінансовано самим Держкіно. Премія в Карлових Варах, на Чиказькому кінофестивалі... Тобто український кінематограф може бути успішним?

Андрій Єрмак: Можу сказати, що сьогодні фінансування держави є таким, що дає повну можливість створювати дійсно якісне світове кіно. Наприклад, картини, які створюються в Румунії, в тій же Польщі, вони дуже часто не мають бюджетів, які виходять за один мільйон євро чи доларів.

В нас сьогодні таких картин вже не одна, тому, коли деякі наші творці, деякі продюсери говорять про якісь труднощі, хочуть, щоб їх не порівнювали зі світовими фільмами, тобто давали якісь преференції – вважаю, що це не є правильним, тому що глядач сьогодні обирає не кіно, яке є українським, американським або європейським, він обирає якісне кіно і повинен його отримувати.

– А є ресурс зараз після років кризи, є кому знімати гарні фільми та зніматися?

Дуже важлива частина: створювати свою систему зірок, глядач іде на акторів
Андрій Халпахчі

Андрій Халпахчі: Є кому зніматися – є багато чудових російських акторів, є дуже порядні люди, які знімалися в українських серіалах та українському кіно. Але, дійсно, коли почали знімати більше українських акторів, сьогодні ми просто побачили дуже багато нових яскравих облич. Не тільки відомих акторів, акторів зі стажем, які теж отримали сьогодні більше простору – як Боклан, як Римма Зюбіна, які є чудовими акторами, але з’явилося дуже багато молодих акторів, акторів і середнього покоління, яких майже не знімали, знаходили в театрах. Сьогодні це дуже важлива частина: створювати свою систему зірок, бо так чи інакше глядач іде все ж таки не на режисерські імена, а йде на акторів.

В режисурі теж з’явилося дуже багато, починаючи вже від Мирослава Слабошипцького. Сьогодні є Роман Бондарчук, чекаємо вже 2018 року на його фільм «Вулкан», є Марина Степанська, яка зробила дуже яскраву стрічку «Стрімголов», це Аркадій Непиталюк – це дійсно нове покоління.

Але не виключаємо, і це теж дуже важливо, що сьогодні Україна активно почала працювати в сфері копродукції. Те, що ми починаємо знімати з різними країнами світу, дає можливість Україні ширше виходити на світовий ринок.

– Пане Андрію, розкажіть докладніше про Ваш черговий фільм.

Ми вже почали зйомки і плануємо закінчити цього року
Андрій Єрмак

Андрій Єрмак: Ми вже почали зйомки і навесні продовжимо. Фільм із В’ячеславом Криштофовичем за сценарієм, який написав дуже відомий наш драматург Анатолій Крим, «Передчуття». Я дуже сподіваюсь, що це буде добре кіно. Ми плануємо його закінчити цього року і вже планувати його участь у міжнародних кінофестивалях, тому що В’ячеслав Криштофович – це дійсно легендарна особа, яку знають і люблять кіномани в усьому світі.

Знаходимось в монтажно-тонувальному періоді фільму з робочою назвою «Сквот32», це буде дуже цікава молодіжна історія
Андрій Єрмак

Того року ми закінчили зйомки і зараз знаходимось в монтажно-тонувальному періоді фільму з робочою назвою «Сквот32», і саме на пролозі кінофестивалю «Молодість» ми отримали головний приз на Boat Meeting як фільм молодих режисерів. Теж сподіваюсь, це буде дуже цікава молодіжна історія – сучасна, про Київ, з дуже доброю модною музикою.

Також цього року ми розпочнемо зйомки міжнародного проекту за участі Ізраїлю. Франції, Сполучених Штатів та України – це «Викрадення диявола», який теж став переможцем тогорічного конкурсу Держкіно. Це така масштабна міжнародна копродукція із зірковим акторським складом, режисер – Філіп Азуле. Історія спецоперації Моcсаду із захоплення (співробітника гестапо Адольфа – ред.) Ейхмана в Аргентині та доставки його до Міжнародного трибуналу в Ізраїлі. І восени ми плануємо почати зйомки з Андрієм Кавуном фільму «Гувернер», це буде такий кримінальний трилер.

Люди, які хочуть щось створювати, завжди знайдуть можливість рухатися вперед
Андрій Єрмак

Планів дуже багато, вважаю, що люди, які хочуть щось створювати, мають таке бажання, люблять свою країну, думають про свого глядача, завжди знайдуть можливість рухатися вперед.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG