Доступність посилання

ТОП новини

Януковича з Росії живим ніхто не випустить – Березовець


На той момент президент України Віктор Янукович (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін, березень 2013 року
На той момент президент України Віктор Янукович (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін, березень 2013 року

Віктор Янукович міг би розказати про своїх колишніх підлеглих, які й нині працюють в державних органах України, припускає адвокат сімей Небесної сотні Вадим Титич. Натомість екс-заступник генерального прокурора України Олексій Баганець побоюється, що справа проти президента-втікача затягнеться через реорганізацію судів, а порушення в процедурі дозволять йому оскаржити вирок в міжнародних судових інстанціях.

ЗАВАНТАЖИТИ

Янукович може повернутися в Україну вже найближчим часом, заявив адвокат екс-президента України Віталій Сердюк.

«На сьогоднішній день на території Росії він (Янукович – ред.) перебуває вимушено, перебуває виключно через політичні переслідування з боку теперішньої влади і через наявність прямої загрози життю. Він завжди казав, що не розглядає питання постійного проживання на території Росії», – зазначив Сердюк.

Він прогнозує, що повернення Януковича на батьківщину може відбутись достатньо швидко.

Колишній заступник генерального прокурора України Олексій Баганець не чекає на швидке повернення екс-президента, не дивлячись на його заяви та слова його представників.

Позиція Януковича непослідовна, тому що розмови одні, але далі його поведінка на цьому й закінчується
Олексій Баганець

«Позиція і захисту, і позиція самого Януковича по цій конкретній кримінальній справі (за звинуваченням Віктора Януковича у держзраді – ред.) теж непослідовна, тому що розмови одні, про те, що він готовий навіть по «Скайпу» давати свідчення, що готовий ледь не приїхати для безпосередньої участі в судовому процесі, але далі його поведінка на цьому й закінчується», – зауважив Баганець в ефірі «Ранкової Свободи».

Сама кримінальна справа, на думку правника, розвивається надто швидко, що може вказувати на її заполітизованість.

Олексій Баганець
Олексій Баганець

«В мене склалось враження, що ця справа закінчувалася дуже поспіхом, мотивацією було не встановлення істини, притягнення до відповідальності винної особи, а, скоріше за все, з метою самопіару цю справу швидко розслідували, швидко закінчували, швидко направили до суду», – згадує він.

Окрім того, Баганець звертає увагу на те, що справа може затягнутись через реорганізацію судів, в ході якої районні суди мають бути ліквідовані, а замість них утворюються окружні.

«Якщо сьогодні Оболонський суд ліквідований, то і судді, які розглядають конкретне кримінальне провадження, далі не зможуть його розглядати, бо сьогодні вже Оболонського суду немає. А коли створиться окружний суд, то цих суддів повинні по новій набирати за процедурою, встановленою законом», – пояснює колишній заступник Генпрокурора.

Таким чином, до чинників, які змушують Баганця сумніватися у винесенні обвинувального вироку, додаються ще й процесуальні перешкоди.

Адвокат сімей Небесної сотні Віталій Титич припускає, що обіцянки про повернення Януковича можуть бути насправді погрозами тим особам, які працювали в держапараті за його президентства і продовжують обіймати відповідальні посади зараз. Титич посилається на обвинувальний акт прокуратури (у справі за статтею справу за статтею 255 Кримінального кодексу України «Створення злочинної організації» – ред.), згідно з яким, за його словами, Віктор Янукович протягом всього терміну на посаді президента вибудовував власну вертикаль влади.

Подивіться на тих осіб, які зараз керують державою – як і в яких роках вони були на державній службі?
Віталій Титич

«В цій вертикалі державного управління на всіх посадах, від судових до прокурорських, від району до республіканського значення, за думкою Генпрокуратури, була побудована система злочинної організації, куди були інкорпоровані особи, пов’язані з громадянином Януковичем. Тепер подивіться на тих осіб, які зараз здійснюють кримінальні провадження, розглядають справи в суді, керують державою – як і в яких роках вони були на державній службі відповідно до обвинувального акту Генеральної прокуратури, а отже, були інкорпоровані в злочинні організацію Януковича? Саме про це, напевно, може розповісти нам Віктор Федорович Янукович», – міркує юрист.

Політолог Тарас Березовець переконаний, що подібні заяви – це просто піар. І навіть, якщо Янукович все ж таки збереться приїхати до України, нічого хорошого на нього не чекає, переконаний експерт.

Тарас Березовець
Тарас Березовець
Янукович володіє унікальними знаннями, дуже небезпечними для Володимира Путіна
Тарас Березовець

«Я переконаний, що Генеральна прокуратура випише ордер на його арешт, тому такі заяви інакше як піарівськими, які за собою нічого не несуть, я назвати не можу. Сторона захисту Януковича прекрасно усвідомлює, що Янукович, навіть якби й хотів, до України не повернувся б з однієї простої причини: він володіє такими унікальними знаннями, дуже небезпечними для Володимира Путіна, що живим з Росії його просто ніхто не випустить».

Віталій Титич сумнівається, що свідчення Януковича додали б щось нове до відомостей про діяльність його російського колеги.

«Очевидно, той же Путін є формально спільником в частині розв’язання агресивної війни і щонайменше зміни кордону та інших злочинів, які стосуються державної безпеки України. Але те, що знає Янукович, нічого нового не те що для органів слідства не може відкрити – це все лежить на поверхні», – переконаний він.

Колишній міський голова Житомира Володимир Дебой припускає, що заяви Сердюка є перевіркою суспільної реакції на перспективи повернення президента.

«Сьогодні в суспільстві все більше й більше розчарувань, і в людей виникають думки: порівнюють рівень життя простих українців при тій владі, економічну ситуацію і ту ситуацію, яку держава має сьогодні, і в першу чергу населення, народ України. Тому я думаю, що це і піар, і такі пробні виклики», – міркує Дебой.

Крім того, екс-мер Житомира побоюється, що, навіть якщо український суд винесе обвинувальний вирок, на цьому історія може не закінчитися.

Янукович може звернутись до міжнародних судів, українське суспільство може отримати зовсім інші міжнародні судові рішення
Володимир Дебой

«Янукович може звернутись до міжнародних судів, а там вже розгляд буде відбуватися на іншому рівні. Відповідно, українське суспільство може отримати зовсім інші міжнародні судові рішення, як це вже було не раз».

Такого розвитку подій не виключає і Олексій Баганець. Українська правоохоронна система, на його думку, дає для цього підстави.

Правник наводить слова генерального прокурора Юрія Луценка, який сказав, що судами визнано причетність «членів ОЗУ Януковича» до 30 злочинів. Натомість, уточнює Баганець, ці 30 справ не стосуються правопорушень, до яких причетний екс-президент.

«Це просто судами затверджується визнання вини якимись десятими учасниками тієї чи іншої злочинної дії. В цих справах Янукович не бере участі, ці справи і вироки по них не мають жодного доказового значення, не підтверджують винуватості Януковича. Що ж ми думаємо в майбутньому, коли ці факти будуть розглядатись в ЄСПЛ (Європейський суд з прав людини – ред.)? Звичайно, що це буде підставою для визнання порушення права Януковича на справедливий суд», – аргументує він.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG