Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко на Мальдівах: що варто знати громадянам? (огляд соцмереж)


Відпочинок президента України Петра Порошенка на Мальдівах у мережі обговорюють від початку року, відколи з’явилися чутки про неофіційний закордонний відпочинок гаранта. Розслідування «Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента» програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший»), яке пролило світло на деталі відпочинку, його вартість та дивну конспірацію, спровокувало гостру дискусію у соцмережах.

Сьогодні в топі українського сегменту Twitter – Мальдіви. Найсвіжіше розслідування програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») про таємний різдвяний відпочинок президента України Петра Порошенка на Мальдівський островах у п’ятизірковому курортному готелі Chevan Blanc Randheli, що, за підрахунками журналістів, загалом разом з перельотом обійшовся у близько півмільйона доларів, досить бурхливо обговорюють й у Facebook.

Журналістів тут і хвалять, і сварять. Думки щодо президентського відпочинку в соцмережах майорять усім спектром емоцій – від глибокого засудження до запитання: «А в чому, власне, проблема?».

«Заздрість – гріх», – пише на своїй сторінці політичний експерт Олександр Палій.

Гостро увагу журналістів до того, як відпочивав президент із супутниками, розкритикував активіст громадянського спротиву російській окупації Криму, колишній політв'язень у Росії Геннадій Афанасьєв.

«Будь-хто в цій країні має право на відпочинок. Не відпочиваєш – вигораєш. [...] Мої друзі з АТО мають відпустки. Мої друзі правозахисники мають відпустки. Мої друзі-політики мають відпустки. Я маю відпустки. Я працюю в IT – добре заробляю і сплачую податки. Я можу дозволити собі поїхати будь-куди», – пише він.

«На легально зароблені кошти, з яких сплачені податки, можна відпочивати як завгодно і де завгодно. Легальність заробітку та сплати податків перевіряють відповідні органи. Посада відпочивальників не має значення», – написав на своїй сторінці у Facebook виконавчий директор «Transparency International Україна» Ярослав Юрчишин, зазначивши, що це його приватна позиція.

«У країні, яка тільки виривається з соціалістичної пастки, дуже складно не роздувати злобу бідніших проти багатих. Бо при соціалізмі багатство – найбільший гріх, незалежно від його походження. В успішних країнах легальне багатство – ознака успішності. Для нас зараз велике завдання встановити систему відсіювання успішних від корупціонерів, багатих працею від злодіїв. Так, це набагато складніше, ніж констатувати: всі вони однакові. Але не навчившись критично підходити до цього питання, так і залишимося в «совку», – підсумовує він.

Натомість головний експерт антикорупційної групи «Реанімаційного пакету реформ» Олександр Лємєнов звернув увагу не на вартість відпочинку президента, а на інший факт, озвучений журналістами, що Петро Порошенко зі своїми супутниками міг літати на Мальдівські острови під вигаданими прізвищами і не проходити паспортний і митний контроль.

«Єдине, що мене збентежило: як це президент перетинає кордон і його немає в базі. Ось тут точно порушення, але вже не пригадаю, чи були показані документи стосовно відсутності відмітки. Закон для всіх рівний і я, як юрист, цього принципу дотримуюсь», – зазначив він.

Олександр Лємєнов, говорячи про розслідування, акцентував на тому, що «робота журналістів без викривлень та інсинуацій», і наголосив, що «в сюжеті не дається ніяких паралелей дійсно колосальних витрат президента Петра Порошенка з підходом «коли в країні йде війна». Тоді як така думка, варто зауважити, у соцмережах звучала неодноразово.

«А якщо Путін нападе?»

Так військовий експерт Юрій Бутусов прокоментував факт відпочинку Порошенка на Мальдівах ще до оприлюднення розслідування програмою «Схеми».

«Президент країни, частина якої окупована агресором, і Верховний головнокомандувач армії, яка щотижня несе бойові втрати, борючись з іноземними загарбниками, вирушив на відпочинок на Мальдівах. Декларація дозволяє, питання не в цьому. Але нікого не виявився в оточенні, хто б сказав: «Петре Олексійовичу, а що про це люди скажуть?» Війни ж формально немає. Чи є? Очевидно, війна для президента вже виглядає вирішеною проблемою», – написав він.

Позафракційний народний депутат, заступник голови комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак в оцінках відпочинку президента висловився категорично: «Чи має право верховний головнокомандувач під час війни відпочивати за межами країни? – Ні. З міркувань національної безпеки.

2. Чи має право президент бідної країни відпочивати на найдорожчих курортах світу? – Ні. З міркувань етики та моралі.

3. Чи має право президент країни порушувати (проривати:) правила перетинання кордонів власної країни? – Ні, з міркувань рівності всіх перед законом.

4. Чи мають права національні ЗМІ ігнорувати такі повідомлення? – Ні. Тому що дана інформація щодо президента країни є суспільно значущою».

Дехто й узагалі із сарказмом висловився стосовно відсутності президента у країні.

«АТО закінчив. Реформи провів – можна і на Мальдіви», – іронізує користувач Facebook Олег Дзюрбан.

«А якщо Путін нападе, а наш головком – на Мальдівах? Як ми без головнокомандувача справимось?», – написав Андрій Холявка.

Моральний бік відпочинку президента

Не обійшлося й без апеляції до насущних проблем українців – чимало коментарів під оприлюдненим розслідуванням стосувалися загального фінансового стану пересічних українців, низького рівня зарплат та пенсій.

«Я добре працюю вже 30 років у школі, але на таку відпустку не заробила...і 99% українців таких… Гидкі ви ВСІ!!! Прости Господи... Зі святом!!!», – написала користувачка Олена Сачковська.

Або, наприклад, до значних сум у платіжках за опалення.

Дехто не вбачає в такій ситуації нічого крамольного.

«Якби нашим українцям розуміння. Завжди так було, є і буде. Я навіть не розумію, чому мене має мучити, де відпочивають багаті люди. Тим паче президент має на те право і можливість. У всіх просто нереально, аби були однакові можливості. Так побудований світ і наше життя», – Olga Tymchenko.

Чимало дописів апелюють до моралі. Журналіст Олександр Дубинський вважає, що президент «не має морального права відпочивати взагалі, оскільки нічого для країни за час своєї роботи не зробив».

«Крах наближає не війна і не агресія, а жадібність однієї людини, яка дуже любить Мальдіви і думає тільки про себе», – зазначив народний депутат Віктор Балога.

«Одначе, «На перехрестях не було поліцейських, а сам кортеж проїхав без проблискових маячків та мигалок». Таки ж може, коли захоче!» – іронізує користувачка Facebook Inna Inna, апелюючи до того, що з відпустки, за даними журналістів, президент повертався без традиційних атрибутів безпеки – ні супроводу поліцейських, ні співробітників УДО чи Нацгвардії.

«Найкращі ополонки на Мальдівах!»

Не обійшлося й без численних жартів щодо відпочинку президента, які циркулюють у мережі вже близько тижня, але після виходу розслідування їхня кількість зросла в рази.

На хвилі обговорень та частоти згадки Мальдівських островів вирішили зіграти навіть туристичні агентства!

Чи буде реакція самого Петра Порошенка?

А поки у соцмережах жартують і дискутують, офіційної реакції ні від головного фігуранта розслідування – Петра Порошенка, ні від Адміністрації президента не було. «Схеми» надіслали до Адміністрації президента запит із численними питаннями стосовно відпочинку на Мальдівах, однак в Адміністрації президента зазначили, що це був «короткий відпочинок»: «Цю поїздку він оплатив сам зі власного рахунку задекларованих коштів, що буде відображено в його електронній декларації».

Утім, в Адміністрації президента й особисто сам глава держави уникли відповідей на запитання журналістів «Схем» про те, в який спосіб здійснювалася оплата за переліт і проживання, в яку загальну суму обійшовся відпочинок, хто був разом із президентом на борту літака, а також чи зустрічався Порошенко з кимось з офіційних осіб інших країн, політиками чи бізнесменами під час свого перебування на Мальдівах та чи проходив він паспортний і митний контроль під час вильоту та прильоту.

15 січня «Схеми» надіслали запит Петру Порошенку, продемонструвавши зібрані редакцією докази президентського вояжу в усіх подробицях. А вже наступного дня Адміністрація президента для видання «Інтерфакс» визнала факт президентського відпочинку на Мальдівах, щоправда, без дат і подробиць.

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG