Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і супутники могли літати на Мальдіви під вигаданими прізвищами і не проходити контроль – «Схеми»


Літак Falcon 7X
Літак Falcon 7X

Президент України Петро Порошенко зі своїми супутниками міг літати на Мальдівські острови під вигаданими прізвищами і не проходити паспортний і митний контроль, повідомляють журналісти програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») у розслідуванні «Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента».

8 січня, коли президент Петро Порошенко чартером Falcon 7x із бортовим номером ТС-КМR повернувся з Мальдівських островів до Києва, журналісти чергували у столичному аеропорту «Київ».

Так, журналісти помітили, що на приліт президента не чекав звичний кортеж, на перехрестях не чергували поліцейські, а довкола аеропорту не було нацгвардійців. Натомість на територію аеропорту, конспіруючись, час від часу вимикаючи фари, заїхали чотири мінібуси-фольксвагени і «Мерседес», як пізніше з’ясували журналісти, на так званих «номерах прикриття».

Після посадки літак не зупинився у місцях, де зазвичай паркується приватна авіація, а поїхав на кермівну доріжку біля авіазаводу, в найбільш віддалену частину аеропорту і від терміналів А і D, якими користуються звичайні пасажири, і від VIP-терміналу, через який традиційно літають пасажири приватних літаків.

8 січня 2018 року. Літак Falcon 7X рейсом із Мальдівів здійснив посадку у столичному аеропорту «Київ»
8 січня 2018 року. Літак Falcon 7X рейсом із Мальдівів здійснив посадку у столичному аеропорту «Київ»

Уже за чотири хвилини після зупинки літака кортеж виїхав через ворота. Це дало підстави журналістам припустити, що цього часу було недостатньо для президента і його супутників, щоб встигнути пройти процедуру паспортного і митного контролю.

Із власних джерел журналісти отримали список пасажирів чартерного рейсу Київ–Мале–Київ. Відповідно до цих даних, 1 січня вилетіли з Києва на Мальдіви, а 8 січня повернулися до Києва вісім пасажирів: троє чоловіків і п’ятеро жінок, серед яких немає ані президента України Петра Порошенка, ані членів його родини, ані будь-яких інших впізнаваних імен.

Острів в Індійському океані, на якому відпочивав Петро Порошенко
Острів в Індійському океані, на якому відпочивав Петро Порошенко

Зареєстрованими на рейс були особи під такими іменами і прізвищами: Vera Lazarieva, Ivan Dekhteriev, Evheniia Safonova, Oleksandr Syshchykov, Kateryna Boieva, Vitalii Kokorin, Olena Senchenko, Olha Herasymenko.

Пасажири чартерого рейсу Київ–Мале–Київ
Пасажири чартерого рейсу Київ–Мале–Київ

Відтак, журналісти зробили висновок, що президент Порошенко і його супутники могли летіти під вигаданими прізвищами або під прізвищами підставних осіб.

Фалькон 7х – один із найдорожчих приватних літаків. Він має технічні можливості летіти з Києва на Мальдівські острови в Індійському океані вісім годин без дозаправок. Також, на відміну від більш дешевих варіантів, літак має велику пасажиромісткість – 14 осіб.

Фалькон із бортовим номером ТС-KMR, яким летів президент, здає в оренду турецька авіакомпанія Setair.

Згідно з даними компанії, отриманими на запит журналістів програми, переліт Київ–Мале–Київ на сім днів з очікуванням а аеропорту Мале коштує 154 тисячі євро – це з урахуванням перебування на курортних островах протягом семи днів.

Із розслідування «Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента» стало відомо про те, що Петро Порошенко відпочивав на Мальдівських островах у п’ятизірковому курортному готелі Chevan Blanc Randheli , що складається лише з розкішних приватних вілл посеред Індійського океану. Неафішований президентський відпочинок, що тривав з 1 по 8 січня разом з перельотом загалом коштував не менше ніж 500 тисяч доларів, що становить понад 14 мільйонів гривень.

У відповіді на запит програми «Схеми» в Адміністрації президента зазначили, що це був «короткий відпочинок»: «Цю поїздку він оплатив сам з власного рахунку задекларованих коштів, що буде відображено в його електронній декларації».

В офісі Порошенка також підкреслили, що всі дані щодо президентської діяльності розміщуються на офіційному сайті, водночас «рішення про те, що інформація про ці поїздки (на Мальдіви, а також до державної резиденції Гута на Івано-Франківщині у грудні минулого року – ред.) буде оприлюднена постфактум, було ухвалено заздалегідь, виходячи з міркувань безпеки».

Утім, в Адміністрації президента й особисто сам глава держави уникнули відповідей на питання журналістів «Схем» про те, в який спосіб здійснювалася оплата за переліт і проживання, в яку загальну суму обійшовся відпочинок, хто був разом із президентом на борту літака, а також чи зустрічався Порошенко з кимось з офіційних осіб інших країн, політиками чи бізнесменами під час свого перебування на Мальдівах та чи проходив він паспортний і митний котроль під час вильоту та прильоту.

15 січня «Схеми» надіслали запит Петру Порошенку, продемонструвавши зібрані редакцією докази президентського вояжу в усіх подробицях. А вже наступного дня Адміністрація президента для видання «Інтерфакс» визнала факт президентського відпочинку на Мальдівах, щоправда без жодних дат і подробиць.

XS
SM
MD
LG