Доступність посилання

ТОП новини

Росія змушена буде визнати свою таємну війну в Україні, коли визнає причетність до збиття МН17 – Пітер Дікінсон


Ракетний комплекс «Бук»
Ракетний комплекс «Бук»

Збиття літака «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 над територією України 17 липня 2014 року перетворило конфлікт на пострадянському просторі на повноцінну глобальну кризу.

Про це для аналітичного центру Atlantic Council пише експерт та видавець Пітер Дікінсон.

В результаті катастрофи постраждали громадяни 11 країн, в тому числі 189 громадян Нідерландів. Це спричинило міжнародне невдоволення і посилило конфронтацію між Росією та Заходом в питанні війни в Україні, переконаний експерт.

Дані попереднього аналізу вказували на Росію як на головного винуватця. Масштабне міжнародне розслідування підтвердило ці висновки, і Росію зараз звинувачують в доставці «Бука», який спричинив трагедію, йдеться в статті.

Незважаючи на докази, Кремль постійно відмовляється взяти на себе відповідальність за смерті, спричинені катастрофою.

Натомість Москва провадить кампанію дипломатичних відмовок, створює альтернативні теорії, які майбутні історики будуть вивчати як приклад кремлівської дезінформації і гібридної війни. Ця кампанія включає і знімки з космосу, оброблені в Photoshop, і дані несправжніх свідків, і відволікання уваги з використанням тролів в соціальних медіа.

Ерік Толер зі слідчої компанії Bellingcat нещодавно опублікував дослідження, яке гідне стати підручником з оманливої тактики Кремля і уроком аналізу інформації з відкритих джерел. Він систематично розглядає кожну кремлівську теорію, викладаючи часто суперечливі російські твердження і виявляючи їхні слабкі сторони, наголошує Дікінсон.

Кремлівська кампанія мала на меті швидше заплутати, аніж переконати, робить висновок дослідник. Це збігається з російською тактикою інформаційної війни, спрямованої на те, щоб посіяти сумніви і зруйнувати саме поняття доказів на основі фактів, щоб сторонні спостерігачі не могли дійти однозначного висновку. Не потрібно вірити Кремлю, якщо ви нікому на вірите – постулат кампанії з дезінформації.

За такою масштабною тактикою Кремля з заперечення своєї ролі в катастрофі МН17 криється намагання заперечити свою військову присутність на сході України загалом.

Можливо, правда в тому, що у тумані російські офіцери прийняли МН17 за український військовий транспортний літак. Навіть так, Росія не може визнати цю трагічну помилку, не визнавши, що вона провадить війну проти України.

Якщо Москва визнає, що російська ракетна система «Бук» збила МН17, це означатиме визнання значної російської присутності на сході України. Жодна країна не розмістила б потужну установку в ізоляції від більш широкої військової присутності, вважає дослідник.

Мало хто вірить, що Кремль навмисно збив цивільний авіалайнер в липні 2014 року, але Росія настільки заплуталась у власній омані гібридної війни, що не може визнати, що це, ймовірно, була трагічна випадковість в рамках ширшого збройного конфлікту. Натомість Росія просуває теорії змов.

Для Bellingcat це означає необхідність постійного поновлення свого звіту. Для сімей загиблих це означає роки болю в очікуванні підтвердження того, як загинули їх близькі, йдеться в статті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG