Доступність посилання

ТОП новини

Голова Держкіно Іллєнко вважає звинувачення НАЗК безпідставними


Пилип Іллєнко, голова Держагентства України з питань кіно
Пилип Іллєнко, голова Держагентства України з питань кіно

Голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко ознайомився з протоколами про вчинення адміністративного правопорушення, який склало Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК). Іллєнка звинувачують у конфлікті інтересів при нарахуванні премій його двоюрідній сестрі, яка також працює в Держкіно.

Раніше прес-служба НАЗК повідомляла, що в 2016-2017 роках Пилип Іллєнко розпорядився виплачувати заохочувальні виплати своїй двоюрідній сестрі, яка обіймає посаду начальника відділу державного регулювання кіновідеопрокату Держкіно.

Іллєнко не згоден із обвинуваченнями, вважає їх безпідставними та не визнає своєї провини. Крім того, голова Держкіно має намір оскаржувати дії НАЗК у суді.

Пилип Іллєнко наголосив, що не він особисто призначав премії Марії Іллєнко, а лише підписував відповідні накази як голова державної установи.

Ми не є членами сім’ї. Вона працює в Держкіно з 1997 року і призначена на посаду попереднім керівником
Пилип Іллєнко

«Відповідно до чинного законодавства про запобігання корупції та сімейного права, ми не є членами сім’ї. Я з Марією Іллєнко ніколи не проживав разом, не мав спільного побуту, жодних взаємних прав та обов’язків – як члени сім’ї. Вона працює в Держкіно з 1997 року і призначена на ту посаду, яку вона обіймає, попереднім керівником установи у 2011 році», – каже Пилип Іллєнко.

Голова Держкіно також зазначив, що йдеться про приблизну суму премій у розмірі 40 тисяч гривень (без податків).

НАЗК: «про конфлікт Іллєнко мав повідомити в Міністерство культури»

Андрій Козловський, заступник керівника департаменту моніторингу дотримання законодавства про конфлікт інтересів та інших обмежень щодо запобігання корупції НАЗК розповів, що агентство склало два адміністративні протоколи щодо недотримання правил щодо врегулювання конфлікту інтересів.

За це передбачена адміністративна відповідальність – штраф у розмірі від 100 до 400 неоподаткованих мінімумів.

Козловський підтвердив, що двоюрідна сестра дійсно не є близькою особою, але належить до осіб, які перебувають в сімейних відносинах.

Коли Пилип Іллєнко дізнався, що є потенційний конфлікт, він мав повідомити про це Міністерство культури. Але він цього не зробив
Андрій Козловський

«У преміюванні двоюрідної сестри не було ніяких привілеїв, але, відповідно до антикорупційного законодавства, коли Пилип Іллєнко дізнався, що є потенційний конфлікт, він мав повідомити про це керівника, у даному випадку Міністерство культури. Але він цього не зробив», – наголосив Козловський.

Адміністративний протокол разом із супровідними матеріалами протягом трьох днів направляють до суду.

Представник НАЗК також зазначив, що у випадку визнання Іллєнка винним, в подальшому, відповідно до статті 84 закону України «Про державну службу України», це може стати підставою для звільнення його з посади голови Державного агентства з питань кіно.

Рідний дядько Пилипа Іллєнка – Михайло Іллєнко нині працює над екранізацією Шевченкового вірша «У тієї Катерини хата на помості…». Частину бюджету фільму фінансує Держкіно.

Представник НАЗК повідомив, що до агентства не надходили повідомлення щодо перевірки інформації про конфлікт інтересів у цій справі.

Іллєнко вважає, що це – «спланована кампанія» проти нього

Пилип Іллєнко наполягає, що в НАЗК немає доказів його провини, саме тому має намір захищати свою позицію в суді.

У той же час Іллєнко зазначає, що його двоюрідна сестра у Держкіно очолює відділ, який у тому числі займається забороною серіалів на українському телебаченні.

Зокрема, мова йде про серіал «Свати», який у листопаді минулого року втратив державну реєстрацію від Державного агентства України з питань кіно. Цей факт, на його думку, міг стати причиною «кампанії» проти нього.

Останнім часом я відчуваю до своєї персони занадто велику увагу. І вона має вигляд однієї спланованої кампанії
Пилип Іллєнко

«Останнім часом я відчуваю до своєї персони занадто велику увагу. І вона має вигляд однієї спланованої кампанії», – наголосив Іллєнко у коментарі для Радіо Свобода.

Розслідування НАЗК у справі Пилипа Іллєнка розпочалося на початку осені 2017 року.

На думку самого голови Держкіно, інформація про конфлікт інтересів Іллєнка фігурувала у депутатських запитах Володимира Парасюка.

Радіо Свобода звернулося до прес-служби Парасюка за коментарем, але відповіді поки що отримати не вдалося.

  • Зображення 16x9

    Наталія Патрікєєва

    Журналіст, репортер. У 2017 році перемогла у конкурсі на стипендіальну програму Радіо Свобода Regional Reporting Fellowship і приєдналася до редакції. Народилася у місті Христинівка Черкаської області. Випускниця Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та магістерської програми з медіакомунікацій Українського католицького університету. Фіналіст конкурсу професійної журналістики «Честь професії» 2017, 2019 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG