Доступність посилання

ТОП новини

Україна є «переважно невільною» в плані економічних свобод – Heritage Foundation


Показники України в світовому індексі економічних свобод за версією Heritage Foundation
Показники України в світовому індексі економічних свобод за версією Heritage Foundation

Україна посіла 150-е місце з понад 180 країн і територій у рейтингу економічних свобод, що його склала американська Heritage Foundation. Україна покращила показники у восьми з 12 категорій – особливо в питанні фінансових свобод та свободи інвестування, зазначається в доповіді, – але все ще занесена до «переважно невільних» економік світу. За показниками економічних свобод Україна посідає останнє – 44-е – місце в Європі, і загальний індекс економічних свобод в Україні поступається середньоєвропейському та середньосвітовому.

Звіт американської Heritage Foundation у розділі про Україну вказує, що економіка країни, в якій домінують олігархи, виказувала ознаки уповільнення ще до окупації Криму Росією в 2014 році, а російська агресія у східних регіонах країни дуже вразила економічне зростання.

Потрібне більше поліпшення, включно з боротьбою з корупцією, розвитком ринку капіталів, приватизацією держпідприємств та верховенством права
Heritage Foundation

Доповідь каже, що значного прогресу було досягнуто в реформах, метою яких є зробити крану більш заможною, демократичною та прозорою.

«Але потрібне більше поліпшення, включно з боротьбою з корупцією, розвитком ринку капіталів, приватизацією держпідприємств та верховенством права», – говориться в доповіді Heritage Foundation.

Тисячолітня історія України викладена стисло і починається так: «Як найдавніша держава, Україна колись була однією з найпотужніших держав Європи, але потім зазнала кількох десятиліть радянського правління перед тим, як здобути незалежність у 1991 році…».

А завершується цей розділ так: «Підтримувані Росією сепаратисти продовжують дестабілізувати східну частину країни. Відома як «житниця Європи» через свої плодючі чорноземи, Україна є одним з найбільших у світі виробників пшениці і також експортує багато промислових товарів та енергетичної продукції».

Низький рейтинг відохочує прямі іноземні інвестиції
Стівен Пайфер

Американський політичний експерт, колишній посол США у Києві Стівен Пайфер зазначив у «Твіттері», що в той час, як доповідь відзначає важливі реформи в Україні, вона водночас ставить Україну найнижче серед інших країн Європи, наголошуючи на потребі зробити більше в боротьбі з корупцією, верховенстві права і приватизації державних підприємств. «Низький рейтинг відохочує прямі іноземні інвестиції», – написав Пайфер.

Які критерії?

Для визначення світового рейтингу 180 країн щодо економічної свободи бралися до уваги такі критерії: верховенство права, розмір та чисельність уряду, регулятивні норми і їхня ефективність, відкритість ринків.

Це – головні розділи, а критеріїв було більше – по три у кожному розділі. Наприклад, захист права власності чи розмір бюджетних втрат, податковий тягар, фіскальна дисципліна, свобода ведення бізнесу, мобільність робочої сили, свобода торгівлі, свобода інвестування тощо.

Суддів часто розглядають як захисників бізнесів та інших потужних джерел впливу. Корупція залишається серйозною проблемою для України
Heritage Foundation

Щодо слабких місць, то доповідь зазначає, що серйозним питанням є корупція в судовій системі, яка є такою, що їй найменше довіряють. «Суддів часто розглядають як захисників бізнесів та інших потужних джерел впливу. Корупція залишається серйозною проблемою для України, і прогрес щодо збільшення підзвітності є досить повільним», – говориться в доповіді Heritage Foundation.

Також автори доповіді зазначають, що Україна має високоосвічену та професійну робочу силу, але Трудовий кодекс є застарілим і не впроваджується систематично. Але говориться також, що уряд вже зменшив енергетичні субсидії і кладе край деяким спеціальним податковим пільгам в аграрному секторі.

В доповіді читаємо, що торгівля є «надзвичайно важливою» для української економіки, а разом експорт та імпорт становлять 105 відсотків ВВП. Водночас відкритість уряду до іноземних інвестицій залишається на рівні нижчому, аніж середньосвітовий.

Хто в лідерах?

На першому місці за рівнем економічної свободи у світі – Гонконг, потім Сінгапур, а замикає трійку Нова Зеландія. Естонія перебуває на сьомому місці. Серед країн, які постали на теренах колишнього СРСР, Грузія – на 16-му місці і є «частково вільною». «Помірковано вільними» визнано Казахстан (41-е місце), Вірменію (44-е), Азербайджан (67-е).

В ту ж саму категорію «переважно невільних» економік разом з Україною потрапили Молдова, Таджикистан, Росія, Білорусь (105–108 місця, відповідно). Гірше від українського 150-го місця стоїть Узбекистан, який є 152-м.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG