Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина вже четвертий рік підтримує переселенців в Україні


Ілюстраційне фото. Зруйнований обстрілом будинок у Станиці Луганській, 18 березня 2016 року
Ілюстраційне фото. Зруйнований обстрілом будинок у Станиці Луганській, 18 березня 2016 року

Київ – За майже 4 роки, що тягнеться військова агресія Росії проти України, Німеччина щороку виділяє понад 1 мільйон євро для здійснення програм з підтримки переселенців та відновлення Донбасу. Також Берлін інвестує у програми з розвитку Донбасу та надає кошти на підтримку переселенців і через міжнародні організації та благодійні фундації. Свій внесок роблять і релігійні та волонтерські організації з різних міст Німеччини.

Поліпшення соціальної інфраструктури, забезпечення містечок для тимчасового проживання переселенців, підтримка бізнесу, який започатковують родини переселенців, підготовка українських психологів для роботи з дітьми-переселенцями – ці та інші проекти здійснює ФРН в Україні. Проекти з підтримки переселенців та відновлення інфраструктури й розвитку звільненої частини Донбасу – серед перших, які стартували 2014 року. Тоді німецький уряд виділив близько 25 мільйонів євро на спорудження житла для переселенців та 500 мільйонів євро кредитних гарантій на відбудову інфраструктури Донбасу.

Частина проектів отримує фінансування та технічну підтримку через Німецьку асоціацію міжнародного співробітництва (GIZ), окремі проекти Берлін фінансує через проекти Програми розвитку ООН, Міжнародного Червоного Хреста, Міжнародної організації з міграції та інші організації.

Минулого року GIZ та Міністерство України з питань тимчасово окупованих територій підготували програму з перекваліфікації переселенців. Програма пропонує переселенцям пройти навчання на професійних курсах, щоб працевлаштуватись у регіоні, де вони проживають.

У цілому забезпечення роботою переселенців – одне з найважливіших завдань на сьогодні, вважає голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

Павло Жебрівський
Павло Жебрівський

Більш як 25 тисяч переселенців хочуть отримати роботу
Павло Жебрівський

«Більш як 25 тисяч переселенців хочуть отримати роботу, не хочуть прохачами бути. Вони – здорові молоді люди, які хочуть заробляти собі на життя. Інкорпорувати їх у життя вже на цій території – це також одне із завдань. Не тільки дати житло, не тільки дати їм можливість купити собі хліб та воду, а також зреалізуватись. Це – також одна із ключових проблем», – зазначив Жебрівський в ефірі «5-го каналу».

У рамках програм з працевлаштування переселенців, яку ініціювала Міжнародна організація з міграції, ФРН та інші держави ЄС підтримують переселенців, які воліють розпочати власний бізнес або ж планують його розширити.

Донецька військово-цивільна адміністрація для підтримки приватної ініціативи та розвитку місцевих громад ініціювала програму «Донецький куркуль», до фінансування якої долучились країни Євросоюзу. На сьогодні відбір подолали більш як сотня проектів, реалізація яких дозволяє працевлаштувати понад півтисячі осіб. Вартість «портфелю проектів» становить більш як 50 мільйонів гривень.

Свою історію успіху має луганчанин Микола Новиков: він виїхав із захопленого проросійськими бойовиками міста влітку 2014 року, відслужив у Збройних силах України та «осів» на Львівщині, де відкрив власну справу у рамках бренду Pizza Veterano. Виграв грант від Міжнародної організації з міграції (МОМ) у розмірі більш як двох тисяч євро й витратив їх на розширення бізнесу.

Микола Новиков
Микола Новиков

Це був грант на підтримку мікро-підприємництва від МОМ. Їх видавали переселенцям або ветеранам АТО
Микола Новиков

«Це був грант на підтримку мікро-підприємництва від МОМ. Їх видавали переселенцям або ветеранам АТО. Я – сказати би, «два в одному». Я – переселенець з Луганська, плюс я воював в українській армії на сході», – розповів Новиков Радіо Свобода.

На думку Новикова, країни Євросоюзу та міжнародні організації на сьогодні надають переселенцям велику фінансову і технічну підтримку – більшу, ніж їм надає українська держава.

Гуманітарна допомога: ФРН збільшує фінансування програм ООН для України

Соціальна допомога та підтримка родин переселенців, серед яких чимало малозабезпечених, багатодітних сімей – ще один напрямок, на якому зосередив свою увагу Берлін. Лише у 2017 році німецький уряд виділив кошти на здійснення програми гуманітарної підтримки (у розмірі 1 мільйон євро) УВКБ ООН та півтора мільйона євро виділив спеціальному фонду ЮНІСЕФ для підтримки дітей, які живуть вздовж лінії розмежування на Донбасі та дітям-переселенцям.

Допомога надається безпосередньо тій частині населення, яка потребує особливого захисту і потерпає від триваючого конфлікту на сході України

«Ця допомога надається безпосередньо тій частині населення, яка потребує особливого захисту і потерпає від триваючого конфлікту на сході України, а саме: немовлятам, дітям та їхнім матерям, молоді й людям літнього віку. При цьому насамперед йдеться про покращення медичної, психологічної й соціальної опіки, гарантоване забезпечення доброякісною питною водою, а також про заходи з покращення санітарних умов», – повідомило посольство ФРН в Україні.

Так, на Дніпропетровщині, де живуть близько 80 тисяч переселенців, Німеччина інвестувала понад 7 мільйонів гривень для реалізації десяти соціальних проектів в одинадцяти містах та районах області. Завдання проектів – поліпшити якість життя переселенців та підтримати соціальний розвиток тих місцевих громад, в які вони інтегруються.

«Ми оголосили конкурс проектів, щоб дати можливість на місцях зорганізуватись та запропонувати свої ідеї, з яких ми обрали десять», – пояснив журналістам представник Німецької асоціації міжнародного співробітництва Андрій Гарбуза.

Також у Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій областях активісти міжнародної благодійної організації «Карітас» – жителі Німеччини і Польщі – забезпечують переселенців продуктами харчування, предметами гігієни тощо.

Переселенці з Донбасу отримують допомогу від уряду Німеччини та Польщі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

​Подібні проекти, розпочаті з ініціативи України та Німеччини охоплюють ті українські регіони, де проживають вимушені переселенці з Донбасу та Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG