Доступність посилання

ТОП новини

У Музеї історії Києва відкрили виставку творів художника XX століття Віктора Зарецького


Віктор Зарецький
Віктор Зарецький

Виставку «50 відтінків Віктора Зарецького» приурочили до Дня народження художника. Серед представлених картин багато тих, які мало хто бачив раніше – переважно всі вони зберігалися у приватній колекції Олександра та Георгія Буцанів.

Мистецтвознавець, арткритик і учениця художника – Олеся Авраменко – презентувала книжку «Зарецький» про життя й творчість митця. Щоб видати книгу, авторка працювала з багатьма художниками, дизайнерами, аби книга була якомога лаконічною і відповідала концепції.

«Лісова царівна»
«Лісова царівна»

«Сопки над океаном»
«Сопки над океаном»

Я спеціально зробила її такою, аби молодь, яка сидить в інтернеті, могла відкрити будь-який розворот, отримати інформацію

«Я спеціально зробила її такою, аби молодь, яка переважно сидить в інтернеті, могла відкрити будь-який розворот, щось прочитати й отримати інформацію, покласти цю книжку собі в рюкзак», – розповідає Олеся Авраменко.

У книжці, за її словами, є особисті телеграми Віктора Зарецького. «Мені здається, що кожна телеграма настільки влучна, багато розповідає про період, в якому жив і творив художник, змушує подивитися далі, про що йдеться, – пояснює мистецтвознавець. – Я сподіваюсь, що коли ви читатимете цю книжку, ви доторкнетеся до душі Віктора Зарецького».

«За лісом – музика»
«За лісом – музика»

Книга «Зарецький» буде першою із серії науково-популярних монографій про українських митців.

За словами заступника генерального директора Музею історії Києва Тетяни Костенко, виставка буде безкоштовною і доступною для всіх охочих в арт-холі музею до кінця лютого.

«Сад з янголом»
«Сад з янголом»

Художник Зарецький створював картини в різних стилях: реалізмі, модерні, експресіонізмі та імпресіонізмі. У 1980-х роках почав працювати у стилі сецесії. Митця вважають найкращим майстром жіночого портрету минулого століття в Україні. Разом з дружиною Аллою Горською та іншими художниками-монументалістами створював мозаїчні панно в різних регіонах України.

«Маки»
«Маки»

У серпні 1990 року художник Віктор Зарецький помер через хворобу.

У жовтні минулого року одну з вулиць Голосіївського району Києва перейменували на вулицю імені Віктора Зарецького.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG