Доступність посилання

ТОП новини

Віце-прем’єр, олігарх і коханка: нове розслідування Навального викриває зв’язки російського магната з кремлівською «шишкою»


Скріншот: мільярдер Олег Дерипаска (л) і віце-прем’єр-міністр Росії Сергій Приходько (п), як стверджується, на борту магнатової яхти
Скріншот: мільярдер Олег Дерипаска (л) і віце-прем’єр-міністр Росії Сергій Приходько (п), як стверджується, на борту магнатової яхти

Олег Дерипаска – російський металургійний магнат-мільярдер, який влаштовує пишні прийняття в Давосі, нев’їзний до США і мав спільні справи з колишнім менеджером виборчої кампанії президента США Дональда Трампа – на цей час уже обвинуваченим у порушеннях закону.

Він також має добрі зв’язки у Кремлі: міністр закордонних справ Росії одного разу допомагав йому переконати американських урядовців видати йому візу.

Тепер, відповідно до нового розслідування, яке оприлюднив російський борець із корупцією Олексій Навальний, є й нові свідчення про тісні зв’язки Дерипаски з владою Росії.

Це розслідування, оприлюднене 8 лютого, стверджує, що Дерипаска приймав на своїй яхті біля берегів Норвегії віце-прем’єр-міністра Росії.

Звіт ґрунтується на фотографіях і відеозаписах, які оприлюднила в соцмережах 2016 року білоруска, яка стверджує, що була коханкою Дерипаски.

Ця жінка, яка називає себе Настя Рибка, 2017 року з’являлася на російському телебаченні в передачі, де йшлося про роботу в модельному агентстві.

Комбіноване фото: віце-прем’єр-міністр Росії Сергій Приходько (л) і мільярдер Олег Дерипаска (п)
Комбіноване фото: віце-прем’єр-міністр Росії Сергій Приходько (л) і мільярдер Олег Дерипаска (п)

На своїй сторінці в мережі Instagram Рибка оприлюднювала фото й відео з собою й Дерипаскою на його яхті. В одній із публікацій видно Дерипаску, який стоїть на своїй яхті і розмовляє з Сергієм Приходьком, віце-прем’єр-міністром Росії і, як повідомляють, чільним архітектором зовнішньої політики країни. У відеозаписі чути, як Дерипаска звертається до Приходька на ім’я й по-батькові.

Приходько погрожує йти до суду через «скандальні пошуки сенсації»

Навальний каже, що його розслідування виявило свідчення того, що Приходько дійсно провів кілька днів на яхті Дерипаски і вилетів звідти на приватному літаку магната.

В іншому відеозаписі чути, як Дерипаска пояснює, чому відносини між США й Росією такі напружені: він, схоже, принаймні частково списує це на неприязне ставлення до Росії тодішньої кураторки відносин із Росією в Державному департаменті США, яка багато років тому працювала на російському китобійному судні.

(Розслідування Олексія Навального про зв’язки між Олегом Дерипаскою і Сергієм Приходьком)

У розслідуванні Навальний далі стверджує, що перебування Приходька на яхті Дерипаски було по суті різновидом хабара від олігарха. При цьому активіст перелічує численне й коштовне майно віце-прем’єра в Москві й Підмосков’ї.

Речник Дерипаски вже засудив розслідування Навального, заявивши, що воно містить «скандальні й брехливі звинувачення, висунені в пошуках сенсацій». Речник заявив Радіо Свобода, що матеріали Навального «не мають ніякого стосунку до дійсності» і є проявом «замовної кампанії, що спрямована на дискредитацію репутації» мільярдера. За словами речника, Дерипаска звернеться до суду через розслідування Навального.

Олег Дерипаска – один із найбагатших людей Росії. Він «зробив» свої статки в металургійній промисловості, головно через свою компанію «Базовий елемент».

Друзі на найвищих щаблях

У 2000-і роки Дерипасці заборонили в’їзд до США після того, як Державний департамент порушив питання про його можливі контакти з організованою злочинністю в Росії.

У якийсь момент він звернувся по допомогу до відомої вашингтонської лобістської фірми і до колишнього республіканського кандидата на посаду президента Боба Доула в намаганні змінити рішення Держдепартаменту відмовити йому у візі. За даними реєстрів лобістської діяльності, ще одну вашингтонську фірму найняв для допомоги з візою для Дерипаски міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

2009 року Федеральне бюро розслідувань США надало дозвіл на в’їзд Дерипаски до цієї країни.

Президент Росії Володимир Путін (л) і Олег Дерипаска (п) наприкінці 2017 року
Президент Росії Володимир Путін (л) і Олег Дерипаска (п) наприкінці 2017 року

Відтоді Дерипаска має можливість їздити до США за російським дипломатичним паспортом.

Дерипаска також був бізнес-партнером Пола Манафорта, колишнього радника Боба Доула і давнього вашингтонського лобіста. Обидва створили спільне підприємство для інвестицій у компанію зв’язку в Україні, але справа не вдалася, і Дерипаска подав на Манафорта до суду в США.

Манафорт був менеджером виборчої кампанії Трампа у 2016 році – доки не з’явилися дані про його роботу на проросійського колишнього президента України Віктора Януковича. У жовтні 2017 року велике журі присяжних у США затвердило звинувачення Манафорта у відмиванні грошей, змові та інших злочинах. Він не визнав себе винним.

Борець із корупцією

Олексій Навальний, юрист за освітою і борець із корупцією, давно викликає головний біль у Кремля. Він і його команда вже публікували розслідування про статки прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва, міністра оборони Росії Сергія Шойгу, речника Кремля Дмитра Пєскова чи генерального прокурора Росії Юрія Чайки.

Минулого року він оприлюднив відеосюжет про російський острівець неподалік від кордону з Фінляндією, де реставрують поважний будинок на природі – Навальний стверджує, що його використовує для відпусток Путін.

Навальний, відомий своїми дотепними викриттями і дошкульними висловами, має в Росії чимало прихильників, яких вважають потенційно поважною політичною силою. Він зібрав значний відсоток голосів на виборах мера Москви 2013 року і намагався кандидувати і на майбутніх виборах президента Росії, кинувши виклик Путіну.

Але Центральна виборча комісія Росії не допустила його через наявну судимість, за якою його визнали винним у фінансових зловживаннях. Олексій Навальний і його прихильники називають ці звинувачення політично мотивованими.

Над матеріалом працювали: Mike Eckel, Сергій Драчук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG