Доступність посилання

ТОП новини

Росія: що відомо про Сергія Приходька, якого Навальний звинуватив у корупції?


Сергій Приходько
Сергій Приходько

Російський опозиціонер Олексій Навальний звинуватив у корупції заступника голови уряду Росії, головного апаратника російського Білого дому (будинку уряду країни) Сергія Приходька. У Фонді боротьби з корупцією (ФБК) вважають, що чиновник провів мінімум три дні на яхті мільярдера Олега Дерипаски поблизу берегів Норвегії в компанії дівчат з ескорт-сервісу, а для подорожі з Москви міг використовувати власний літак бізнесмена.

Розслідування ФБК побудоване на відкритих даних зі сторінки в мережі Instagram дівчини, яка називає себе Настя Рибка, і її книжки «Полювання на олігарха».

Фотографії в інстаграмі дівчини зроблені на борту яхти Олега Дерипаски Elden, впевнені у ФБК. На опублікованому відеозапису Дерипаска пояснює працівниці ескорт-сервісу, чому в США погано ставляться до Росії, згадуючи «Сергія Едуардовича», що сидить поруч.

Речник Дерипаски, коментуючи розслідування Навального, сказав, що «ці спроби спотворення дійсності й інформації дискредитують тільки авторів таких фальшивих сенсацій».

Згідно з рейтингом Forbes, статок Дерипаски зараз становить 6,7 мільярдів доларів, він посідає 19-е місце в російському рейтингу мільярдерів і 260-е – в світовому.

Про Сергія Приходька відомо набагато менше. Він практично не з’являється на публіці і лише зрідка дає формальні коментарі пресі. Але впливовість цього апаратника не варто недооцінювати, каже російський політолог Катерина Шульман.

«Про Сергія Едуардовича знає кожен, хто коли-небудь працював на держслужбі, ступінь його впливовості в матеріалі не перебільшена», – написала експерт після публікації розслідування ФБК.

Скріншот із розслідування ФБК
Скріншот із розслідування ФБК

​Кар’єра Сергія Приходька в Кремлі почалася ще за президентства Бориса Єльцина. Він став помічником президента з питань зовнішньої політики завдяки зв’язкам із тодішнім прес-секретарем голови держави Сергієм Ястржембським – тим самим, хто тривалий час заміняв на публіці хворого Єльцина.

Ястржембський, який залишився в історії завдяки фразі «рукостискання міцне», привів на службу в Кремль кількох колишніх дипломатів, які працювали з ним у Чехії й Словаччині на початку 1990-х. Другий впливовий сподвижник прес-секретаря Єльцина, який продовжує працювати і за Путіна, – заступник голови кремлівської адміністрації, куратор медіаполітики Кремля Олексій Громов.

До обов’язків помічника із зовнішньополітичних питань входить підготовка довідок для президента. Такі ж документи готує і Міністерство закордонних справ. Оскільки остаточне рішення ухвалює голова держави, неможливо достовірно судити про вплив конкретного чиновника на зовнішню політику країни. Але експерти називали Приходька людиною, яка формувала зовнішню політику Кремля останні двадцять років.

Відтоді, як Єльцина змінив Путін, вплив Приходька в адміністрації президента Росії тільки зростав. У 1998 році він став заступником голови адміністрації президента, ще через півроку очолив управління адміністрації з питань зовнішньої політики.

У 2004 році він знову став помічником президента, передавши профільне управління адміністрації своєму однокурсникові у МДІМВ Олександрові Манжосіну (Манжосін займає посаду заступника голови адміністрації президента досі). Помічником президента Приходько пробув ще вісім років – консультував Путіна, а потім і Дмитра Медведєва.

Під час роботи на Медведєва стався перший публічний скандал за участі Приходька. У 2010 році губернатор Тверської області Дмитро Зеленін опублікував у своєму мікроблозі фотографію з черв’яком у тарілці. Знімок він зробив під час кремлівського банкету. Сергій Приходько сказав, що таких чиновників треба відправляти у відставку з формулюванням «звільнення за слабоумство». Через деякий час Зеленін позбувся посади, незважаючи на добрі економічні результати, які демонстрував його регіон.

Архівне фото. Дмитро Мєдвєдєв (в центрі), Сергій Приходько (праворуч) та Сергій Лавров (ліворуч)
Архівне фото. Дмитро Мєдвєдєв (в центрі), Сергій Приходько (праворуч) та Сергій Лавров (ліворуч)

​Після початку третього терміну Путіна Приходько перестав бути ідеологом російської дипломатії: відповідальним за зовнішню політику став колишній посол Росії в США Юрій Ушаков. Приходько переїхав услід за Медведєвим і отримав посаду в російському Білому домі, ставши віце-прем’єром і керівником апарату уряду. На цьому місці він у 2013 році змінив «сірого кардинала» російської політики Владислава Суркова.

Керівник апарату уряду в ранзі віце-прем’єра – посада надзвичайно вагома навіть у формальній ієрархії. Але, як зазначали експерти, реальні можливості чиновника на цій посаді більше залежать від положення і неформального статусу. А він у Приходька продовжував бути надзвичайно високим.

Приходько вже ставав героєм розслідувань Навального. Його земельна ділянка розташована поруч із володіннями впливових чиновників і членів прокремлівської партії «Єдина Росія»: першого заступника голови адміністрації президента В’ячеслава Володіна, секретаря генради «ЄР» Сергія Неверова і голови комітету Державної думи із зовнішньої політики Ігоря Руденського. Там же розташовується дача колишнього начальника Приходька – Сергія Ястржембського.

Тоді начальник антикорупційного управління Кремля Олег Плохой відповів Навальному, що Приходько купив землю в Істринському районі Підмосков’я в 2005 році, коли вона коштувала набагато дешевше, – на свою зарплату, гроші дружини й кредитні кошти.

«Аналіз зазначених позицій свідчить, що офіційно отриманий держслужбовцями дохід достатній для придбання й утримання ними заміської нерухомості. У зв’язку з цим підстав для висновку про невідповідність їхніх доходів і витрат немає», – цитувало видання «Газета.ру» висновки Олега Плохого.

Квартири, згадані в розслідуванні Навального, також раніше обговорювалися в російських медіа. У 2016 році «Новая газета» опублікувала розслідування про «Кремлівський ЖЕК» – будинок у Шведському тупику в Москві, де квартири мають голова «Роснєфті» Ігор Сєчин, голова адміністрації президента Антон Вайно, колишній міністр фінансів Олексій Кудрін, керівник державного телевізійного «Першого каналу» Костянтин Ернст і багато інших.

У цьому будинку сім’ї Приходька належать дві квартири, об’єднані в одну. Одну з них, площею 126,9 квадратних метрів, у 2004 році купила дружина Приходька. Другу чиновник отримав від держави безкоштовно: у 2005 році він приватизував нерухомість площею 226,9 квадратних метрів.

Оригінал матеріалу – на сайті спецроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG