Доступність посилання

ТОП новини

Судді не винні: чому ті, хто судив Майдан, досі в мантіях


Ілюстраційне фото. Вища рада правосуддя, 28 грудня 2017 року
Ілюстраційне фото. Вища рада правосуддя, 28 грудня 2017 року

За чотири роки Вища рада правосуддя звільнила 48 суддів Майдану. Однак 85% служителів Феміди, які ухвалювали вироки активістам під час Революції гідності, не лише залишаються на посадах, а й переобираються на вищі посади у вже реформовані суди, констатують адвокати родин героїв Небесної сотні. Ба більше, чинять правосуддя над колишнім президентом-утікачем Януковичем. Активісти Майдану пояснюють це небажанням системи очищуватися.

Активістів Майдану в усій Україні судили понад 350 суддів. Більшість вироків – заборона масових акцій у центрі столиці та в регіонах, тримання за ґратами, позбавлення водійських прав.

Один із координаторів Автомадайну Олександр Кравцов пригадує січневі дні 2014-го, коли їхню автівку зупинили бійці «Беркута» – розтрощили авто, і після побиття й знущань відвезли до відділку. Слідчі тоді справу кваліфікували як «злісне хуліганство», а потім – «тероризм». Суддя Оболонського суду Віталій Литвинов ухвалив рішення про 60 діб у СІЗО.

Cудді ухвалювали рішення по телефонному дзвінку, всупереч совісті і закону
Олександр Кравцов

«Судді судили всіх, хто їхав з нами в машинах: від хлопців 18 років до дідуся, якому було 74 роки. Усіх засуджували до перебування за ґратами. Ми були готові до цілодобового домашнього арешту, ми засвідчували, що на нас напали і фактично викрали співробітники «Беркута». Але судді не слухали нічого, ухвалювали рішення по телефонному дзвінку, всупереч совісті й закону. Суддю в моїй справі Литвинова у 2015 році звільнили. Але я знаю, що багато суддів і досі працюють», – каже Кравцов.

85% суддів Майдану залишаються на посадах

Тривожну статистику підтверджує учасник Громадської ради доброчесності Роман Маселко: 85% суддів, які ухвалювали рішення щодо «майданівців» досі працюють. За чотири роки після Майдану Вища рада правосуддя звільнила 48 суддів, які ухвалювали неправосудні рішення. Ще п’ятьох відсторонили від роботи.

15% суддів буде звільнено і 85% залишаються у судовій системі
Роман Маселко

«У когось або закінчувалися строки притягнення до відповідальності, або Вища рада правосуддя вирішила, що порушення є незначні. Зараз ситуація така, що 15% суддів буде звільнено і 85% залишаються у судовій системі, але що це за судді? Ми знаємо, що в ті часи рішення виносилися зі вказівок з Адміністрації президента. Це означає, що і після Майдану залишилися судді, які є залежними, ручними і готові виконувати вказівки», – сказав Маселко.

Попри обіцянку президента про те, що судді, які незаконно засуджували активістів, будуть у в’язниці, найбільш одіозні служителі Феміди продовжують працювати, констатує Маселко.

«Усім відомий суддя Чаус, який бере хабарі і складає їх у банки, насправді – суддя Майдану. Не звільнений Санін – та людина, яка заборонила Майдан, зробила всіх нас злочинцями і легалізувала дії «Беркута» з розгону Майдану. Суддя Аблов, який зараз є заступником голови оружного суду міста Києва, який був причетний до того, що Майдан розганяли з 10 на 11 грудня. Суддя Дев’ятко – зараз дуже відомий суддя тим, що судить Януковича. Але перед тим він виносив рішення стосовно активістів Автомайдану, і відповідно до інформації, яка є в прокуратурі і яка надавалася нам у Вищій раді правосуддя, є факти про те, що суддя отримував вказівки з адміністрації Януковича про те, які рішення треба виносити. Він мав бути звільнений, але Вища рада правосуддя тричі відкладала засідання по його справі і на третьому засіданні раптом закінчився строк притягнення його до відповідальності», – каже Маселко.

Розгляд справ суддів Майдану відбувається відповідно до закону і процедури, порушення якої у майбутньому може призвести до скасування рішення, так відповіла на закиди у коментарі Радіо Свобода начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Вищої ради правосуддя Оксана Лисенко.

«Вища рада правосуддя ретельно розглядає ці питання. Вони увесь час на порядку денному. Відповідальність суддів є дуже чутливим питанням, відповідно до європейських стандартів це питання не може носити колективного характеру. Кожне звернення і кожна скарга розглядається індивідуально Так само, як розглядаються кримінальні провадження», – сказала Лисенко.

Судді не хочуть свідчити проти колег – Горбатюк

Нині правоохоронці розслідують понад 600 рішень судів проти активістів Євромайдану, каже керівник департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

«По 16 суддях обвинувальні акти направлені до суду, з них стосовно прийняття рішень по Автомайдану – це сім суддів, одне рішення щодо заборони проведення мітингів, інші вісім – стосовно ухвал про запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою», – сказав Горбатюк.

Причиною «повільних темпів розгляду справ» називає брак слідчих і прокурорів, а також – «протидію самих суддів», які не надають документи, необхідні для розслідування. Крім того, додає Горбатюк, судді відмовляються свідчити проти колег, що ускладнює і гальмує розслідування.

«Наразі не отримано дозволу в шести судах на доступ до автоматизованої системи (системи, яка дає відповідь на те, як розподілялися провадження), ми отримуємо постійні відмови суддів у задоволенні клопотання слідчого. Судді відмовляються свідчити: жодних показань. Є лише одне-два показання, які, може, трішечки привідкривають завісу, але повноцінних, правдивих показань немає», – сказав Горбатюк.

Реванш старої суддівської системи

Реванш старої суддівської системи триває, так характеризує ситуацію один із адвокатів родин Небесної сотні Віталій Титич. Затягування розгляду справ суддів Майдану адвокат називає «маніпуляцією», аби «збіг час і термін притягнення їх до відповідальності».

У суддівській системі відбувається реванш – Титич
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Судді, яких не звільнили, не те що почуваються нормально, деяких було обрано до нового реформованого суду
Віталій Титич

«Зараз відбувається реванш, чотири роки вони сиділи в засаді, як то кажуть. Але нинішні соціальні й політичні обставини, в яких ми існуємо, дають можливість реваншувати, що вони активно і роблять. Судді, яких не звільнили, не те що почуваються нормально, деяких було обрано до нового реформованого суду», – каже Титич.

Тим часом покарання кривдників активістів Майдану очікують родичі Героїв Небесної сотні. Насилля проти майданівців чинилося з дозволу суддів, переконаний батько загиблого Устима Голоднюка Володимир Голоднюк. Чоловік каже: післяреволюційна влада мусить зробити висновки, щоб не повторити насилля.

Рішення суддів взагалі були ключовими на Майдані. З чого все почалося? Судили за все: не можна ходити в шоломах, не можна їздити по дорогах
Володимир Голоднюк

«Рішення суддів взагалі були ключовими на Майдані. З чого все почалося? Судили за все: не можна ходити в шоломах, не можна їздити по дорогах. Тобто обмеження волі людей – люди обурюються. Натомість зараз нічого не змінилося, тому що судді мало того, що не звільненні і не покарані, вони пішли на інші посади і судять теперішніх активістів», – зауважує Голоднюк.

Водночас Олександр Кравцов покарання «суддів Майдану» і працівників «Беркута» вважає примарним. Він пояснює це небажанням системи очищуватися.

На його думку, не відбулося «повного перезавантаження еліти країни. І ті люди, які мають важелі впливу і ухвалюють реформи, спілкуються із Заходом, їм потрібна лише демонстрація декорацій змін і реформ, для них головне – не порушувати статус кво і цю систему гібридну, яка дозволяє управляти суддями в ручному режимі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG