Доступність посилання

ТОП новини

Суддя, який заборонив Майдан


Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Богдан Санін, обраний на посаду судді-спікера установи, розповів у коментарі програмі «Схеми», чим керувався, ухвалюючи за позовом КМДА у день розгону студентського Майдану рішення про подальшу заборону мирних акцій з 1 грудня 2013 до 7 січня 2014 року.

«Суддя завжди керується законом. І в цій ситуації, коли говорять, чи потрібно судді керуватися суспільно-політичною ситуацією в країні, чи законом, мені здається, що відповідь можна дати, почитавши Конституцію», – заявив Богдан Санін «Схемам».

Суддя уточнив, що він вже давав пояснення обґрунтування свого рішення Вищій раді юстиції, коли вона розглядала висновок Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів про те, що своїми діями Богдан Санін порушив присягу судді. У ньому він вказав комплекс різних нормативних обґрунтувань, судової практики, конвенцій і посилань.

«Суддя може шкодувати про те рішення, яке винесено на підставі закону? Не завжди суддя, який виносить рішення, відчуває внутрішньо, що він, можливо, діє з точки зору якихось морально-політично-правових принципів більш коректно. Ні, він все ж таки керується законом. Це головний із цих принципів», – прокоментував суддя.

Суддя-спікер Окружного адміністративного суду Києва Богдан Санін
Суддя-спікер Окружного адміністративного суду Києва Богдан Санін

Як стало відомо днями, ще у лютому 2016 року суддю Богдана Саніна було обрано на посаду судді-спікер Окружного адмінсуду – ця посада введена нещодавно у рамках реформи задля підвищення довіри до судової системи. Суддя на цій посаді повинен комунікувати із суспільством та журналістами і коментувати рішення суду, роз’яснювати їх.

Це викликало обурення у мережі, що він із часу Революції гідності не тільки залишився на посаді, а тепер ще й став офіційним медійним представником суду.

Суддя Санін, 5-річний термін повноважень якого вже сплив, повідомив, що він звернувся до Вищої кваліфікаційної комісії про обрання на посаду судді безстроково ще у 2014 році.

«Наразі Вища кваліфікаційна комісія відповідно до внутрішніх процедур здійснює розгляд документів, досліджує їх», – уточнив він.

Однак ці заяви будуть остаточно розглянуті вже після набуття чинності нового судового законодавства, пояснює юрист Роман Маселко.

«Через три місяці вступить в силу нова Конституція, відповідно до якої всі судді, в яких повноваження припинилися, будуть вважатися повністю звільненими. І вони зможуть по-новому подаватися на конкурс. Приймати рішення буде Вища рада правосуддя. А здійснювати саме оцінювання і тестування – Вища кваліфікаційна комісія. Це – одна з ключових проблем судової реформи, що ключові органи, які будуть займатися цією реформою, не змінилися», – прокоментував він.

  • Зображення 16x9

    Валерія Єгошина

    Журналістка-розслідувачка проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми».

    Лауреатка нагороди «Top 30 Under 30» від KyivPost (2019). Переможниця Національного конкурсу розслідувальних робіт та спеціальних репортажів на Mezhyhirya Festival-2018. Переможниця конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2017 рік). Фіналістка низки українських та закордонних конкурсів журналістських робіт.

    Переможниця спецномінації  «Cльози окупанта» конкурсу «Честь професії» (2022) з матеріалом «Плеяда у*банів», «Путін – с*ка», «Шойгу – профан». Російські полковники обговорюють керівництво армії РФ».

    У 2023 році розслідування авторства Валерії Єгошиної та Кіри Толстякової «Як добровольці масово ховали мирних містян і хто саме з військових РФ вбивав в Ізюмі?» отримало спеціальну відзнаку Certificate of Exсellence у фіналі міжнародної премії у сфері журналістики розслідувань Global Shining Light Award 2023 року від Глобальної мережі журналістів-розслідувачів (GIJN). 

    За освітою соціологиня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG