Доступність посилання

ТОП новини

«Імператор» Сі: чи стане президент Китаю довічним правителем?


Президент КНР Сі Цзіньпін (архівне фото)
Президент КНР Сі Цзіньпін (архівне фото)

Комуністична партія Китаю запропонувала зняти обмеження часу перебування на посаді президента двома термінами, що дозволило б Сі Цзіньпінові залишитися на цій посаді після 2023 року. Та така ідея припала до вподоби не всім китайцям: соціальні мережі охопив шквал критики, багато хто порівнював пропоновані нововведення в Китаї до режиму в Північній Кореї та встановлення диктатури.

Спекуляції стосовно того, що Сі Цзіньпін шукатиме способи залишитися при владі після закінчення свого правління після 2023 року, почалися кілька років тому. Пропозиція, яку мають розглянути наступного місяця, є частиною ширшого пакету поправок до Конституції країни.

Тепер цю пропозицію має розглянути і, як вважають, затвердити парламент Китаю, Всекитайські збори народних представників, який розпочне щорічну зустріч 5 березня. Однак, за багатьма оцінками, це буде лише формальність.

Президент КНР Сі Цзіньпін, архівне фото
Президент КНР Сі Цзіньпін, архівне фото

Критика в соціальних мережах

В китайських соціальних мережах така новина, опублікована офіційним новинним агентством «Сіньхуа», стала приводом для численної критики: користувачі порівнювали пропоноване нововведення із правлінням північнокорейської династії та встановленням диктаторського режиму.

Я думаю, він стане імператором на все життя
Віллі Лем

«Якщо двох термінів недостатньо, то вони можуть додати й третій термін, але повинна ж бути межа», – із посиланням на одного з користувачів китайської соцмережі Weibo повідомляє агентство Reuters.

«Я думаю, він стане імператором на все життя», – сказав новинному агентству AFP професор політології Китайського університету в Гонконзі Віллі Лам.

«Китайська владна партія оголосила, що вона має намір скасувати обмеження на термін повноважень президента, проклавши дорогу президенту Сі Цзіньпінові на безстрокове правління»

Китай знову матиме диктатора як голову держави
Джошуа Вонґ

«Цей крок, який дозволив би окремій людині збирати і накопичувати політичну владу, означає, що Китай знову матиме диктатора як голову держави – Сі Цзіньпіна», – заявив Джошуа Вонґ, один із лідерів продемократичного руху Гонконгу – спеціального автономного району Китаю, який по 90 роках британської влади і повернення під контроль Пекіна понад 20 років тому досі зберігає деякі політичні й економічні елементи західної демократії.

Реакцією уряду на критику в соціальних мережах, яка почала з’являтися пізно в неділю, стала активізація державної пропаганди та блокування статей із будь-якою критикою. Водночас вийшло багато статей, які вихваляли владну партію та її рішення, а в Міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що зміна конституції є справою китайського народу, повідомляє агентство Reuters.

Постер з зображенням китайського президента
Постер з зображенням китайського президента

Державні ЗМІ також висловилися стосовно ситуації. Наприклад, редакція державного англомовного видання The Global Times наголосила, що поправки не означають те, що президент залишиться при владі вічно. Вони також зауважили, що кожного разу, коли Китай починає говорити про реформи, китайці стають об’єктом іноземної дезінформації та зовнішнього втручання.

Reuters: «Ех, ми станемо, як Північна Корея»: китайські соціальні мережі виступають проти плану Комуністичної партії залишити Сі при владі безстроково»

Владна гра

Аналітики звертають увагу на те, що мова може йти про ширшу владну гру. Наразі Сі Цзіньпін є генеральним секретарем партії, але не має титулу її голови – подібно до того, як колись мали три перші керівники комуністичного Китаю: Мао Цзедун, Хуа Ґофен, а потім Ху Яобан. Відтоді такий титул не використовували.

«Сьогодні в Китаї посади в партії та військові посади, а саме керівника партії та головного військового командувача, є важливішими посадами, ніж президент. Тож ми можемо очікувати, що Сі Цзіньпін може отримати якусь таку партійну посаду, партійний титул, який дозволить йому залишатися на чолі партії на довший термін. Ось де справжня влада в Китаї – в партії, не в президентстві», – пояснив кореспондент Reuters у Китаї Бен Бланчард.

Тут важливо, чи ти є імператором, чи ні
Чжан Мін

І професор Чжан Мін із Китайського університету «Женмінь» у Пекіні в коментарі для агентства зазначив: «Титули не так важливі в Китаї, як це прийнято на Заході. Тут важливо, чи ти є імператором, чи ні». За його словами, в Китаї вже значна частина населення сприймає Сі як «імператора».

Однак є й люди, які не проти таких конституційних змін. Дехто переконаний: не має значення, скільки саме президент залишиться на посаді, важливішим є те, чи він допоможе досягти національного процвітання.

ЦК Компартії також запропонував внести до конституції країни «Думку Сі Цзіньпіна про соціалізм із китайськими рисами в нову еру», інформує «Сіньхуа» в окремому повідомленні.

Сі Цзіньпін прийшов до влади 2012 року, його розглядають як найвпливовішого лідера Китаю за десятиліття. У жовтні минулого року партія затвердила його головою (президентом) КНР на другий п’ятирічний термін. Сі, який є сином одного з батьків-засновників Комуністичної партії Китаю, вступив до неї в 1974 році.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG