Доступність посилання

ТОП новини

Економіка України вже кілька років перевершує прогнози світових аналітиків – експерт IIF


Західна Україна, 30 липня 2016 року
Західна Україна, 30 липня 2016 року

Є два фактори, які виокремлюють Україну серед країн з економіками, що розвиваються, наголосив економіст з нових європейських країн Міжнародного інституту фінансів (IIF) – світової асоціації фінансистів з головним офісом в Вашингтоні, США.

Україна вже два-три роки стабільно перевершує аналітику, зокрема очікування аналітиків стосовно зростання

«По-перше, Україна вже два-три роки стабільно перевершує аналітику, зокрема очікування аналітиків стосовно зростання», – відзначив Йорбол Якшиліков в інтерв’ю Українській службі «Голосу Америки».

«На початку року всі оптимістично оцінюють економічне зростання, але під кінець року всі приємно здивовані ... Вона (Україна – ред.) перевершує очікування. Перші попередні цифри за 2017 рік свідчать, що економіка України зросла на 2,1 % в 2017-му, що перевершило наш прогноз 1,5%», – відзначив економіст.

«Це – позитивна новина. В плані структури економічного зростання – йому сприяло споживання (як приватне, так і державне) і його підтримувало зростання доходів на початку минулого року», – наголосив він.

Все ж, зауважив економіст, теперішні темпи економічного зростання України є недостатніми.

IIF прогнозує, що економіка України зросте на 3% в 2018 році, що близько до очікувань НБУ (3,4%) та інших експертів, які працюють щодо України.

Це – ще дуже низьке зростання для такої країни, як Україна

«Це – все ще дуже низьке зростання для такої країни, як Україна», – переконаний Якшиліков.

Другий фактор, що відрізняє Україну, і, на думку аналітика, обмежує прискорення зростання – це структурні дисбаланси. «Викликом для прискорення зростання України є необхідність структурних реформ, встановлення верховенства права, наявність незалежного, прозорого судочинства, які дозволили б захистити права кредиторів», – наголошує він.

«Навіть перед нещодавнім спадом, який забрав 1/6 ВВП, економіка України потребувала структурних реформ. Якщо порівняти до інших країн Східної Європи, економіка України значно відстає», – йдеться в звіті IIF стосовно України.

Відставання ВВП за купівельною спроможністю України та Польщі від Чехії. Джерело: IIF
Відставання ВВП за купівельною спроможністю України та Польщі від Чехії. Джерело: IIF

«Якщо порівняти ВВП за паритетом купівельної спроможності в Україні та Польщі, то обидві країни в 1990 році були практично на тому самому рівні. З 1990 року ВВП на душу населення в Польщі зростає в середньому на 4% щорічно, а ВВП на душу населення в Україні скорочується на 0,5% щорічно в середньому».

На графіку порівнюється реальний ВВП на душу населення в Україні та Польщі як відсоток від реального ВВП на душу населення в Чехії. В 2016 році Польща майже подолала розрив з Чехією, а відносна позиція України ще більше віддалилась, наголошується в звіті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG