Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія готова до посередництва у газовій суперечці України та Росії


Європейська комісія висловила готовність стати посередником у владнанні газової суперечки між Україною та Росією. Про це говориться у заяві віце-президента Єврокомісії з питань енергетичного союзу Мароша Шефчовича.

Заяву Мароша Шефчовича, датовану четвертим березня, опубліковано у неділю на сайті Єврокомісії.

В ній говориться, що після звернення наприкінці цього тижня з боку української влади Шефчович сконтактувався з українською та російської сторонами, провівши телефонні переговори з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, керівником «Нафтогазу» Андрієм Коболєвим, а також міністром енергетики Росії Олександром Новаком.

Марош Шефчович
Марош Шефчович

«Розмови стосувались на стурбованості України щодо рівня тиску в газопостачанні з Росії, на газі для забезпечення транзиту до Європейського союзу, а також та недавньому рішенні Стокгольмського арбітражу», – говориться в повідомленні Єврокомісії.

Єврокомісія готова виступати посередником у подоланні розбіжностей між сторонами
Марош Шефчович

В заяві Шефчовича також висловлюється готовність Брюсселя до посередництва між Києвом та Москвою у газовій суперечці.

«Європейська комісія готова брати участь і виступати посередником у тристоронньому процесі, який у минулому довів свою ефективність у подоланні розбіжностей між сторонами. Через складність і делікатність цього питання, ми будемо продовжувати вивчати можливості такого процесу в двосторонньому порядку», – мовиться в повідомленні.

Україна та Росія підтвердили свою готовність залишатися в тісному контакті з Європейською комісією
Марош Шефчович

«Україна та Росія підтвердили свою готовність залишатися в тісному контакті з Європейською комісією. Я буду уважно стежити за ситуацією, щоб переконатися, що щоб була постійна гарантія транзиту російського газу через Україну до ЄС, оскільки це залишається нашим пріоритетом.», – цитує повідомлення Єврокомісії заяву Мароша Шефчовича.

З повідомленні також говориться, що Шефчовича поінформували про намір російського «Газпрому» розірвати контракти з «Нафтогазом» після рішення Стокгольмського арбітражу.

«Ця процедура, однак, може зайняти деякий час та не буде мати безпосередніх наслідків щодо постачання газу», – говориться в заяві Шефчовича.

Водночас Єврокомісія зауважила, що всі чинні зобов’язання щодо постачання та транзиту газу до ЄС наразі дотримуються.

28 лютого компанія НАК «Нафтогаз України» повідомила про перемогу в Стокгольмському арбітражі над російським газовим монополістом, компанією «Газпром» у суперечці щодо компенсації на суму 4,63 мільярда доларів за недопоставлені «Газпромом» обсяги газу для транзиту. «Газпром» заявив про незгоду з рішенням Стокгольмського арбітражу, у компанії оголосили про початок процедури розірвання контрактів з НАК «Нафтогаз України» на поставку й транзит газу.

1 березня у компанії «Укртрансгаз» заявили про низький тиск у магістральних газопроводах на вході в українську ГТС і додали, що падіння тиску на вході системи ускладнює його транзит і споживання. Уряд запровадив національний план дій в енергетиці щодо обмеження споживання природного газу.

Президент Петро Порошенко запевнив, що транзиту газу в Європу нічого не загрожує, а сьогодні заявив, що ситуація з газопостачанням всередині України також стабілізувалася.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG