Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни продовжують складати більшість іноземців, які постійно проживають в Україні – ДМС


Додаткові механізми контролю, найімовірніше, не допоможуть проти диверсантів, що перетинають «дірявий кордон», вважає експерт з питань міграції аналітичного центру CEDOS Андрій Солодько. Він прогнозує, що Росія якщо й відповість обмеженнями, то лише симетричними у зв’язку зі своїм іміджем «захисниці російськомовних». А речник Державної міграційної служби Сергій Гунько зазначив в ефірі «Ранкової Свободи», що кількість українців, які виїздять до Росії на постійне проживання, поступово зменшується.

ЗАВАНТАЖИТИ

– В РНБО говорили про запровадження електронного сповіщення, тобто людина, яка хоче в’їхати в Україну, має попередньо повідомити про мету свого візиту. Як ви вважаєте, це зменшить кількість росіян, які приїздять до України, чи в принципі така нова постанова особливо нічого не змінить?

Кількість росіян вже зменшилась приблизно вдвічі. Якщо до 2014 року їх в’їжджало десь 2,5 мільйони, то зараз менше ніж 1,3
Андрій Слободько

Андрій Слободько: Кількість росіян вже зменшилась приблизно вдвічі. Якщо до 2014 року їх в’їжджало десь 2,5 мільйони, то зараз менше ніж 1,3. Тому я думаю, що кількість росіян критично вже не зменшиться, тому що це вже не така складна процедура – попередити.

Але це, напевно, потрібний крок, тому що зараз розмови йдуть про те, щоб ввели візи для росіян, але цього, напевно, не можуть зробити, тому що буде такий самий зроблений порядок для українців. Але українців досі дуже багато їздить в Росію, тому в межах розумного, якщо ми хочемо посилити контроль на кордоні і мати можливість робити попередню перевірку тих, хто в’їжджає, то, напевно, потрібно ввести таку анкетку яку-небудь, відсилати з даними, з метою в’їзду, коли в’їжджає і навіщо. Думаю, це критично не вплине на кількість росіян, які хочуть в’їхати в Україну.

Сергій Гунько: Загалом візові обмеження, як правило, впливають на потік громадян. Вони певною мірою захищають інтереси країни, до якої в’їжджають іноземці, з точки зору, в тому числі, і міграційних ризиків, але ж міграційні ризики тут «в тому числі». Тобто є ще безпекові питання та інші.

Сергій Гунько
Сергій Гунько

– У вас є дані про рівень міграції українців до Росії?

В останні роки зменшилася кількість громадян, які виїздять на ПМП в Росію
Сергій Гунько

Сергій Гунько: Є дані тільки стосовно тих громадян України, які звертаються до Міграційної служби з питанням оформлення дозволу на виїзд на ПМП (постійне місце проживання – ред.), на еміграцію. Саме до Росії – тенденція йде до зменшення, а не до збільшення. В останні роки зменшилася кількість громадян, які виїздять на ПМП в Росію. Але мова йде про формальне оформлення саме виїзду на ПМП.

– А в зворотньому напрямку? Чи росіяни просяться на постійне проживання в Україну?

– Серед іноземців, які постійно проживають на території України, представники Росії, тобто громадяни Росії є абсолютним лідером. Їх найбільша кількість.

– Пане Солодько, чи можуть бути посилення правил перетину кордону дієвими з огляду на те, що давно говорять про те, що в принципі на кордоні є лазівки, хиби?

Андрій Солодько: В нас кордон, як то кажуть, дірявий. Зважаючи на те, що є військовий конфлікт на сході, це ще збільшує ризики. Я вважаю, що сьогодні, коли ми говоримо про введення додаткового електронного контролю – так, він буде працювати, але, швидше за все, до тих, хто в’їздить офіційно через офіційні пункти пропуску. Що стосується якраз різних диверсійних груп чи тих, хто в’їздить з метою нашкодити державі Україна – це не працюватиме. В них є можливості, очевидно, підмінити свої цілі, свої документи.

Добре, що вводять біометричні дані, це якось допоможе, але в принципі в нас є дуже великі проблеми на східному кордоні в першу чергу через його величину, по-друге, тому що демаркація досі не проведена, цим ніхто ніколи не займався. Це зараз потихеньку все робиться, робиться за гроші Європейського союзу. Держава Україна зацікавлена, тому що одна з вимог щодо збереження «безвізу» – це, власне, безпека на східному кордоні.

– Які симетричні чи асиметричні дії може вчинити Росія у відповідь на посилення Україною правил перетину кордону для російських громадян?

Андрій Солодько: Думаю, що швидше за все, і про це мова йде в Росії – вона буде застосовувати не асиметричні, а симетричні якісь заходи, тобто вводити такі ж дії стосовно громадян України. Чому вони не підуть на більше? Тому що Росія намагається грати роль країни-рятівника російськомовного населення, яке страждає в Україні.

– Президент України Петро Порошенко виступив за посилення правил отримання українського громадянства. Пане Солодько, після історії з наданням і припиненням українського громадянства Міхеїла Саакашвілі – наскільки обґрунтованою є така ініціатива?

Андрій Солодько: Отримати українське громадянство вже зараз досить важко. Кількість отримань громадянства України досить маленька, мова про декілька тисяч людей на рік. На сьогодні, на мою думку, важливіше боротись із корупцією в цій сфері. Ми знаємо випадок декілька місяців тому, коли НАБУ затримало одну із заступниць голови Міграційної служби.

Отримати українське громадянство вже зараз досить важко. Кількість отримань громадянства України досить маленька, мова про декілька тисяч людей на рік
Андрій Солодько​

Окрім громадянства, ще ж є довідка на постійне проживання, яка фактично дає ті самі права, що й громадянам, окрім права голосу. Тут ще більше поле для корупції: якщо громадянство надає в кінці президент, то довідку надає Державна міграційна служба.

Щодо самих юридичних процедур ускладнення отримання громадянства – напевно, треба деякі моменти уточнити. В першу чергу, наприклад, таку банальну річ, про яку ми дуже часто говоримо – це знання української мови. На сьогодні не дуже зрозуміло, як воно перевіряється, тобто є дуже багато іноземців, які насправді не знають української. Наприклад, треба було б – і про це вже йде мова в Міністерстві освіти – ввести якийсь загальний тест з української мови, аналог того ж TOEFL, щоб це було прозоро.

Також треба уточнити, щоб була прозорість джерел надходжень, звідки ти отримуєш кошти на життя, тому що сьогодні є можливість взагалі без джерел доходу отримати громадянство.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG