Доступність посилання

ТОП новини

Ефект вакцинації: Австралія може стати першою країною, яка поборола рак шийки матки


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Вчені зі всього світу працюють над різними методами подолання онкологічних захворювань, але ракові клітини здатні швидко розмножуватись, що суттєво ускладнює цю боротьбу. Австралійському урядові завдяки вакцинації майже вдалося повністю подолати один з найпідступніших видів захворювання – рак шийки матки.

Австралія наразі перебуває на шляху повного подолання раку шийки матки. Починаючи з 2007 року, країна безкоштовно почала забезпечувати школярів вакциною проти папіломавірусу людини (HPV), який здебільшого є причиною раку цього типу. За даними Міжнародного товариства протидії папіломавірусу, це призвело до суттєвого успіху, мовиться на сайті Futurism.

Уряд почав пропонувати вакцину дівчатам від 12–13 років, а з 2013 року також і хлопцям. Дослідження довели, що у період з 2005 по 2015 роки кількість австралійських жінок віком від 18 до 24 років із папіломавірусом людини суттєво знизилася – з 22,7 до лише 1,1 відсотка.

Нехважаючи на таку високу ефективність, не всі країни пропонують безкоштовні вакцини проти папіломавірусу – у США, наприклад, вони коштують не менше ніж 450 доларів США за повний курс, зазначає автор. Особливою проблемою цей вірус є в країнах, що розвиваються.

В Україні через поширені міфи про вакцинацію багато людей не ведуть дітей на щеплення, повідомляв телеканал ZIK із посиланням на головного епідеміолога Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Наталію Тімко.

Офіційний сайт Департаменту охорони здоров’я виконавчого органу КМДА наприкінці січня повідомляв, що в українській столиці продовжують безкоштовно вакцинувати дівчаток із метою профілактики раку шийки матки.

«Саме цей небезпечний вірус викликає рак шийки матки – одне з найпідступніших гінекологічних захворювань. У 2017 році такий діагноз поставлено майже 300 киянкам. Понад 10% із них звернулися до лікаря запізно. Сьогодні на обліку у столичних онкологів зареєстровано понад 3000 жінок, хворих на рак шийки матки», – цитує сайт директорку департаменту Валентину Гінзбург.

Ілюстративне зображення
Ілюстративне зображення

З метою захисту киянок влада ухвалила рішення закупити вакцини «Церварикс», і «у 2017 році коштом бюджету міста Києва закуплено понад 2000 доз вакцини на суму понад мільйон гривень, наразі вже щеплено 700 дівчат», зазначала Гінзбург.

Львівщина, наприклад, вперше закупила вакцину від папіломавірусу у 2017 році, повідомляв ZIK.

Тест на схильність до раку грудей

Гучною новиною також стало ухвалення Управлінням контролю за продуктами харчування та лікарськими засобами США (FDA) нового тесту, який виявляє генетичну схильність до раку грудей, повідомляє медіакомпанія CBS News. Розроблений компанією 23AndMe, новий спосіб дає змогу пройти тест вдома.

Вартість нового тесту складе близько 200 доларів США – він може виявляти три можливі різновиди мутації раку молочної залози, які в основному спостерігаються у дуже невеликого відсотка населення. В основному мова йде про людей, які мають коріння серед єврейського субетносу ашкеназів.

Тим часом Дейвід Маґнус, професор медичної етики у Стенфордському університеті, вважає, що такий тест може збити з пантелику велику кількість людей. Вони, на його думку, можуть подумати, що за відсутності ризиків рак їм не загрожує, але є тисячі генних мутацій, які тест не охоплює, мовиться у статті.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG