Доступність посилання

ТОП новини

Поява «супер-крові» – щоб усі були здорові


Еритроцити (Ілюстраційне фото)
Еритроцити (Ілюстраційне фото)

Група науковців, які мріють подолати онкологію, а також низку інших рідкісних захворювань, отримала сотні мільйонів доларів фінансування на розвиток «супер-крові». В чому полягатиме новий метод лікування та чим він відрізнятиметься від усіх інших?

Компанія з біотехнологій Rubius Therapeutics займається створенням еритроцитів – клітин крові червоного кольору – запрограмованих лікувати різні види рідкісних захворювань та навіть онкологію.

На початку березня стартап оголосив про отримання фінансування розміром в 100 мільйонів доларів. Разом з сумою, яку компанія зібрала минулого року, Rubius тепер має більш ніж 220 мільйонів доларів на втілення технології у життя.

Терапія, яка відбуватиметься за допомогою червонокрівців, суттєво відрізнятиметься від інших методів лікування, адже вона не містить жодних хімічних або синтетичних матеріалів, повідомляє Business Insider.

На думку директора компанії Торбена Ніссена, їхню розробку можна буквально вважати «супер-кров’ю», адже вона «озброєна» терапевтичним білком. При цьому після введення, «супер-кров» складатиме менше одного відсотка від загальної кількості крові в організмі пацієнта.

Директор компанії Rubius Therapeutics Торбен Ніссен

Навіть за допомогою одного донора можна буде приготувати достатню кількість доз для лікування сотень тисяч пацієнтів

«Спочатку компанія має на меті розвивати терапію, що замінюватиме настачу ферментів у пацієнтів, які страждають на рідкісні захворювання, а також лікуватимуть онкологічні захворювання та автоімунні порушення, такі як вовчак або ж діабет першого типу», – мовиться у Futurism.

Особливістю такої «супер-крові» є те, що за допомогою навіть одного донора є можливість виготовити достатню кількість терапевтичних доз для лікування сотень тисяч різних пацієнтів з різними хворобами, повідомляють розробники на офіційному сайті компанії.

Ми зібрали талановиту команду для створення нових методів лікування пацієнтів

«Отримання фінансування ще більше посилює наш фундамент і дозволяє значно прискорити розробку нашої першої хвилі продуктів Red-Cell Therapeutics (RCT)… Ми зібрали надзвичайно талановиту команду дослідників, керівників та радників, які розділяють наше довгострокове бачення у створенні нових методів лікування пацієнтів», – повідомив Ніссен.

Ракові клітини
Ракові клітини

Перш ніж всі наукові досягнення стартапу стануть повсякденним явищем, в лікуванні пацієнтів може минути деякий час, але він дає небезпідставну надію на новий підхід для подолання багатьох хвороб.

Та поки що науковців очікує багато роботи – після остаточної розробки вченим необхідно буде довести успіх клінічних випробовувань та ефективність лікування.

Rubius Therapeutics, тим часом, не єдина компанія, яка змінює підхід до лікування онкології.

Не так давно дослідники зі Стенфордського університету у США розробили речовину, яка при введенні в пухлину повністю знищує її разом з усіма іншими тілами, пов’язаними з раком в організмі. При цьому для знищення пухлини використовували імунні клітини самого пацієнта, і ін’єкція, ймовірно, буде дуже ефективною одразу проти кількох видів раку.

Інша група американських вчених з Університету Вандербільта у Нашвіллі, наприклад, почала випробовувати новий метод ефективної боротьби з раком, який полягає в тому, щоб буквально змусити ракову пухлину «померти з голоду». Науковці навчилися блокувати доступ ракової клітини до глутаміну – амінокислоти, якою живяться ракові клітини.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG