Доступність посилання

ТОП новини

«Путін підписав собі й Росії вирок» – Володимир Огризко


Володимир Огризко
Володимир Огризко

Чи піддасться Європа на ядерний шантаж президента Росії Володимира Путіна? Як зупинити наступ Росії? На що повинна скерувати свої зусилля Україна, щоб вистояти? Про це говоримо з українським дипломатом, екс-очільником Міністерства закордонних справ України Володимиром Огризком.

– Як Ви оцінюєте нещодавній виступ Володимира Путіна про нові типи озброєння? Чи варто світові боятися ядерної війни?

Якщо Захід втягне Росію у справжню гонку озброєнь, то не мине й 5-10 років, як від цієї країни залишаться лише спогади
Володимир Огризко

– У мене залишилося таке враження: він лякає, а його не бояться. Якщо перекласти нормальною мовою, то перед нами мавпа з гранатою. Ще мені згадалися останні з'їзди ЦК КПРС – пізнього Леоніда Брежнєва, який розмахував ядерною дубиною й погрожував поставити всіх на місце. Насправді Володимир Путін підписав собі й Росії вирок. Тому що якщо Захід втягне Росію у справжню гонку озброєнь, то не мине й 5-10 років, як від цієї країни залишаться лише спогади. А потім хтось говоритиме, що «найбільшою катастрофою 21-го століття був розвал Російської Федерації».

– Але Володимир Путін згадав про Росію «в межах Радянського Союзу». Він мріє про подальшу експансію?

– Лиходії не зупиняються, поки їм не протидіють. Як тільки вдарять по руках, бажання красти зникає. Якщо ми і світове співтовариство вдаримо Путіна по руках і покажемо, що далі він уже не зможе зайти без серйозних наслідків, то, я думаю, ситуація принаймні буде керованою. Він прекрасно розуміє, що в разі ядерної війни зникне його Росія й він сам, і не зайде так далеко.

– У нас є дзвінок. Говоріть, будь ласка.

Радіослухач: Скажіть, як європейці можуть прагнути співпрацювати з Росією після таких заяв Путіна? Ось цей газопровід збираються будувати новий у Німеччину. Як так можна?

– Прокоментуйте, будь ласка.

Ми повинні жорстко ставити питання про припинення торгівлі з Росією перед нашою, українською владою
Володимир Огризко

– Якби я був західним бізнесменом, то після цих заяв Путіна я б не те що не приїхав до Росії – я б об'їхав її двадцять п'ятою дорогою. Вести бізнес у країні, яка погрожує тебе розбомбити, – це треба бути або безпринципним, або корумпованим бізнесменом.

Російський президент говорив про гіперзвукові ракети, але мені здається, що з гіперзвуковою швидкістю тепер деградуватиме російська економіка. Подивіться: навіть американські нафтові компанії йдуть із Росії. У той же час ми повинні жорстко ставити питання про припинення торгівлі з Росією перед нашою, українською владою. Це демотивує не тільки українців, а й наших союзників. Ми не купуємо газу, як раніше, але продовжуємо купувати, наприклад, лаки, фарби, біжутерію, навіть каву. А тим часом кожен долар, який вони заробляють, витрачається на озброєння армії, яка вбиває українських солдатів. У чому тут сенс?

– Яка, на Вашу думку, найбільша помилка української влади до початку всіх цих подій?

– Увесь цей час із проголошення незалежності ми не думали про те, що Україну насправді потрібно об'єднати, зробити її гомогенною. В тому сенсі, щоб громадяни різних національностей відчували гордість за те, що вони українці. Цього за двадцять із гаком років ми не зробили. Політичні сили поділили електорат і країну по діагоналі, і ось до чого це призвело. Варто зробити висновки й вести реальну роботу з об'єднання українців. Ми всі – одна європейська країна, ми всі різні, але в той же час єдині.

Оригінал публікації – на сайті Крим.Реалії

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG