Доступність посилання

ТОП новини
UKRAINE -- Ukrainian lawmaker Nadia Savchenko attends a parliament meeting to consider Ukrainian Prosecutor General's motion to detain and arrest her, in Kyiv, March 22, 2018
UKRAINE -- Ukrainian lawmaker Nadia Savchenko attends a parliament meeting to consider Ukrainian Prosecutor General's motion to detain and arrest her, in Kyiv, March 22, 2018

Затримання Савченко: з Верховної Ради в СБУ. Хроніка дня

Верховна Рада дала згоду на арешт народного депутата Надії Савченко. Вона вже перебуває в СБУ, тим часом як затримана. Генпрокурор Юрій Луценко підписав і оголосив Савченко підозру в присутності її адвоката. Клопотання про обрання запобіжного заходу для Савченко у вигляді тримання під вартою на двомісячний термін, імовірно, суд розгляне вранці 23 березня.

За даними ГПУ, Надія Савченко вступила у змову з волонтером Володимиром Рубаном, ватажком бойовиків угруповання «ДНР» Олександром Захарченком та іншими особами для повалення конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні. ГПУ підозрює Савченко в плануванні теракту в парламенті України. Сама Савченко заявляє, що планувала не теракт, а лише «провокацію».

ГПУ опублікувала «матеріали досудового розслідування за фактами вчинення Надією Савченко низки тяжких та особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України та проти громадської безпеки (за інформацією СБУ)»

ВІДЕО ПОВНІСТЮ:

Євген Солонина, журналіст Радіо Свобода:

Народний депутат Антон Геращенко: Чи буде проведена психіатрична експертиза Савченко?

Генпрокурор Юрій Луценко: «В переліку першочергових слідчих дій пунктом 8 стоїть призначення судово-психіатричної експертизи»!

Луценко: «Рубан і Савченко відшуковували співучасників»

Виступає голова ГПУ Юрій Луценко: «Сім днів вся країна слухала її позицію… Я стою перед Вами, щоб надати факти, які Надія Савченко підтвердила на профільному комітеті»

Спікер ВРУ Андрій Парубій: будуть демонструватися відеоматеріали!

Рада розпочала розгляд подань щодо Савченко!

Лариса Сарган, речниця голови ГПУ:

Правник Геннадій Друзенко в ефірі «Ранкової Свободи» про ситуацію довкола Савченко:

Геннадій Друзенко
Геннадій Друзенко

Якщо дійсно задумувався такий теракт, значить тут немає СБУ, поліції, інших правоохоронних органів. Слово «сюреалізм» дійсно найбільш адекватне, бо правові оцінки тут ні до чого

«Думаю, те, що відбувається – це насамперед жахлива дискримінація рештків української державності. Бо якщо дійсно задумувався такий теракт, про який Юрій Луценко з величезним захватом розповідав з трибуни Верховної Ради, значить тут немає СБУ, поліції, інших правоохоронних органів. Коли депутат, як з'ясувалось, возить машинами у військову частину, мало того – у спецпідрозділ особливого призначення зброю з окупованих територій, збирає її там, стріляє, слово «сюреалізм» дійсно найбільш адекватне, бо правові оцінки тут ні до чого, тут взагалі немає жодного права... Боюсь, що правові аспекти розваляться точно так само, як у справі Саакашвілі, який теж готував, я чув від Юрія Віталійовича, державний переворот, а потім замість того, щоб бути заарештованим, допитаним, знайдені спільники, був якось квапливо, приватним літаком вивезений до Європи».

Народний депутат («Народний фронт») Юрій Береза перед засіданням Верховної Ради в ефірі «Ранкової Свободи» пообіцяв голосувати за зняття депутатської недоторканності з Надії Савченко.

Юрій Береза
Юрій Береза

Я буду голосувати за позбавлення депутатської недоторканності та притягнення до відповідальності. Що стосується решти: буду дивитись все ж таки фактаж, який наведе генеральний прокурор

Савченко: «Мене не лякає ні війна, ні полон, ні камера»

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Необхідність арешту Луценко обґрунтовував тим, що Савченко не відмовилася від вчинення злочину і не припинила відносили з іншими імовірними співучасниками злочину, може покинути своє місце проживання, переховуватися від органів досудового розслідування, впливати на свідків, а також продовжувати вчиняти злочини проти національної і громадської безпеки.

Регламентний комітет Верховної Ради України визнав три подання ГПУ (притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт) законними і «достатньо обґрунтованими».

Генеральний прокурор Юрій Луценко під час представлення подань заявив, що до передачі зброї депутату Савченко на окупованій території були причетні російські військові.

«Йшлося про ввезення терористичної зброї «ДНР» для знищення конституційного ладу України, створення хаосу і захоплення влади», – сказав Луценко.

Сама Надія Савченко підтвердила перебування на окупованій території, заявивши, що «були проведені спеціальні операції», а щодо заяв про «підрив» будівлі Верховної Ради зазначила: «Я хотіла налякати вас».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG