Доступність посилання

ТОП новини
UKRAINE -- Ukrainian lawmaker Nadia Savchenko attends a parliament meeting to consider Ukrainian Prosecutor General's motion to detain and arrest her, in Kyiv, March 22, 2018
UKRAINE -- Ukrainian lawmaker Nadia Savchenko attends a parliament meeting to consider Ukrainian Prosecutor General's motion to detain and arrest her, in Kyiv, March 22, 2018

Затримання Савченко: з Верховної Ради в СБУ. Хроніка дня

Верховна Рада дала згоду на арешт народного депутата Надії Савченко. Вона вже перебуває в СБУ, тим часом як затримана. Генпрокурор Юрій Луценко підписав і оголосив Савченко підозру в присутності її адвоката. Клопотання про обрання запобіжного заходу для Савченко у вигляді тримання під вартою на двомісячний термін, імовірно, суд розгляне вранці 23 березня.

За даними ГПУ, Надія Савченко вступила у змову з волонтером Володимиром Рубаном, ватажком бойовиків угруповання «ДНР» Олександром Захарченком та іншими особами для повалення конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні. ГПУ підозрює Савченко в плануванні теракту в парламенті України. Сама Савченко заявляє, що планувала не теракт, а лише «провокацію».

Голосування:

За притягнення Савченко до кримінальної відповідальності, затримання і арешт регламентний комітет парламенту проголосував одноголосно!

Тепер подання має розглянути весь склад Верховної Ради України!

У порядку денному «питання Савченко» стоїть сьогодні четвертим для розгляду.

Луценко: «Надя, якщо ви так хочете закінчити цю війну, то треба було взірвати Захарченка, а не Верховну Раду і уряд... Але ви зброю, отриману від терористів, доправили в Київ для розстрілу мирних людей з мінометів, для знищення конституційних органів влади, для створення хаосу і для подальшого узгодження з терористами їхнього наступу на Донбас. Ось чому Янукович затягує свій процес... Він за спинами терористів «ДНР» після вами нібито запланованих вибухів у Києві хотів знову повернутися на свій кривавий трон».

Савченко: «Дійшло діло б і до Захарченка. Так ви ж втрутились».

Події і факти щодо перевезення зброї були
Надія Савченко

Надія Савченко заперечила свою вину у підготовці терактів, наполягаючи, що це була спеціальна політична провокація, і реальних планів вчиняти насильницькі дії у неї не було. Проте самі факти, описані у підозрі, мали місце.

Надія Савченко принесла на засідання комітету два їстівні гранати, щоб здивувати депутатів.

Також, виступаючи на комітеті, пані Савченко заявила, що у 22 роки до неї в армії домагався начальник штабу частини, в якій вона служила. Зараз той нібито є Героєм України.

Савченко: «Я із Захарченком і Плотницьким спілкувалася ще в Мінську. З Путіним (президентом Росії – ред.) я не спілкувалася»

Олександр Захарченко (ватажок угруповання «ДНР») та Ігор Плотницький (екс-ватажок угруповання «ЛНР»)
Олександр Захарченко (ватажок угруповання «ДНР») та Ігор Плотницький (екс-ватажок угруповання «ЛНР»)

Савченко: «Я розіграла для вас підготовку теракту, щоб виставити вас на сміх»

«Хто там казав, що я в коробах їжджу? Та ні» – Савченко

Кореспондент Радіо Свобода Яна Полянська твітить:

Регламентний комітет Верховної Ради вранці четверга розпочав засідання із розгляду подання щодо згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт депутата Надії Савченко. Комітет попередньо вирішив зібратися перед початком засідання парламенту, у порядку денному якого на сьогодні «питання Савченко» стоїть для розгляду четвертим.

Участь у засіданні комітету бере генпрокурор Юрій Луценко.

У разі згоди комітету ці подання має розглянути весь склад Верховної Ради.

Генеральний прокурор Юрій Луценко 15 березня направив до парламенту подання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Савченко.

Згідно з оприлюдненими поданнями ГПУ, Надія Савченко не пізніше 20 листопада 2017 року вступила у змову з волонтером Володимиром Рубаном, ватажком бойовиків угруповання «ДНР» Олександром Захарченком та іншими особами для повалення конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні. ГПУ підозрює Савченко в плануванні теракту в парламенті України. Сама Савченко пізніше заявила, що не планувала теракту, а лише «політичну провокацію».

XS
SM
MD
LG