Доступність посилання

ТОП новини

Хто винен у провалі Росії на Євробаченні?


Російська співачка Юлія Самойлова у другому півфіналі «Євробачення-2018» у Лісабоні, 10 травня 2018 року
Російська співачка Юлія Самойлова у другому півфіналі «Євробачення-2018» у Лісабоні, 10 травня 2018 року

Що більше здивувало фанів російської співачки Юлії Самойлової: те, що вона не пройшла у фінал, чи те, що вона не потрапляла в ноти? А що більше обурило? Те, що Росія вперше з 2004 року (пропустивши 2017 рік) не братиме участі у фіналі «Євробачення», чи ж те, що співак із України виступатиме першим номером фінального концерту? Саме на це звертають увагу автори публікацій у соцмережах і на сторінках електронних видань.

10 травня в португальському Лісабоні пройшов другий півфінал пісенного конкурсу «Євробачення-2018», на якому російська учасниця Юлія Самойлова виконала пісню I Will not Break («Я не зламаюся»).


Співачка мала брати участь у конкурсі ще 2017 року, який проходив у Києві. Однак Служба безпеки України заборонила в’їзд на територію держави Юлії Самойловій через те, що співачка порушила українські закони, незаконно відвідавши анексований Крим через Росію, а не через КПП в материковій Україні.

Після цього організатор конкурсу, Європейський мовний союз (EBU), що займається організацією пісенного конкурсу, змінив правила, заборонивши брати участь в «Євробаченні» людям, у яких можуть виникнути проблеми зі в’їздом на територію країни, яка проводить конкурс.

Росія тоді пообіцяла знову відправити на конкурс у 2018 році ту ж Самойлову, відтак Юлія Самойлова виступила у півфіналі конкурсу в Лісабоні.

Реакції на цей виступ важко назвати стриманими.

Багато хто звертає увагу на те, що у співі були фальшиві ноти, а дехто припускає, що, очевидно, Самойлова переважно співає «під фанеру»:

Дехто із користувачів «Твіттера» намагається дивитись на речі самокритично: «На #Eurovision ми не пройшли закономірно – було багато сильних пісень. Факт. Не тільки геополітика зіграла. Наше виконання було звичайним, хоча номер красивий. Еммм … Не треба використовувати людей як прапор».

Примітно, що сотні гнівних коментарів самих росіян звернені не до Самойлової, а до тих, хто відправив її на конкурс. Мовляв, зі співачки-то що візьмеш – їй сказали, вона й поїхала, пише українське видання «Деловая столица».

«Винні в провалі ті, хто відправив її на «Євробачення», другий рік поспіль проігнорувавши національні відбори. Навіть Філіп Кіркоров, який за традицією опікується росіянами на «Євробаченні», цього разу втік до Молдови і готував тамтешніх конкурсантів. У тому, що Самойлова провалиться, більшість росіян і сумніву не мала. Але, як то кажуть, партія сказала «треба», – пише видання.

«Обурені росіяни ставлять собі питання: невже у всій багатомільйонній країні не знайшлося людини, яка гідно представила б Росію на конкурсі? Тим більше, що сьогодні до росіян дійсно насторожене ставлення, так що треба намагатися з усіх сил», – розмірковує автор статті у виданні «Деловая столица», і продовжує: «Українські користувачі вже жартують: чи не стане провал Самойлової приводом зібрати Євромайдан у Росії? Спершу за те, щоб на «Євробачення» їхали відібрані самими росіянами учасники. А там, дивись, й інші вимоги з’являться».

А один із користувачів «Твіттера» з Росії іронічно констатує: «Україна минулого року врятувала нас від ганьби, але ми хлопці наполегливі».

Юлія Самойлова – співачка і композитор – неодноразово перемагала в різних музичних конкурсах у Росії, брала участь у тамтешньому пісенному телепроекті «Фактор А» в 2013 році, була учасницею урочистої церемонії відкриття зимових Паралімпійських ігор 2014 року в Сочі, де виконала пісню «Разом». Юлія з дитинства пересувається в інвалідному візку і має першу групу інвалідності.

Співачка завжди мріяла виступити на міжнародному конкурсі «Євробачення». Вона назвала участь у конкурсі «крутим, незабутнім досвідом», подякувавши шанувальникам за підтримку.

Фінал «Євробачення-2018» відбудеться 12 травня. Український співак Melovin виступить першим.

У фіналі візьмуть участь 26 виконавців: 20 країн-переможниць двох півфіналів, так звані представники «Великої п’ятірки» (Італія, Велика Британія, Іспанія, Німеччина та Франція), а також переможець минулорічного конкурсу – Португалія.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Карикатура російського художника Сергія Йолкіна
Карикатура російського художника Сергія Йолкіна

Євробачення 2018: представник України вийшов у фінал

Євробачення 2018: Україна відкриє гранд-фінал 12 травня​

Співак Melovin, який представляє Україну на «Євробаченні-2018», під час виступу в другому півфіналі пісенного конкурсу. Лісабон. 10 травня 2018 року
Співак Melovin, який представляє Україну на «Євробаченні-2018», під час виступу в другому півфіналі пісенного конкурсу. Лісабон. 10 травня 2018 року
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG