Доступність посилання

ТОП новини

Нові версії розслідування нападу у Солсбері


Поліція біля будинку Сергія Скрипаля в Солсбері, 6 березня 2018 року
Поліція біля будинку Сергія Скрипаля в Солсбері, 6 березня 2018 року

У справі розслідування спроби вбивства Сергія та Юлії Скрипаль за допомогою російської нервово-паралітичної речовини «новачок» розробляються кілька нових версій. Зокрема, найновішою з них стає свідчення щодо того, що за кілька днів напередодні нападу на Скрипалів навколо будинку, де мешкав Сергій Скрипаль, було кілька разів помічено авто марки «Мерседес» із румунськими номерами. Британська антитерористична поліція нині активно розробляє цей можливий слід разом зі ще однією версією. Тим часом у місті Солсбері ховають британську жертву «Новачка» – 44-річну Дон Стерджесс, яка померла внаслідок контакту з ємністю, що містила цю нервово-паралітичну речовину.

Згідно зі свідченнями, в «Мерседесі» темного кольору з румунськими номерними знаками, який було кілька разів помічено біля будинку Сергія Скрипаля у Солсбері, було чотири особи. Свідки, як пише видання Daily Mail, кажуть, що одним із пасажирів була жінка. Слідчі антитерористичного відділу британської поліції вже опрацювали велику кількість відеозаписів камер зовнішнього спостереження автозаправки компанії Shell, розташованої неподалік будинку Сергія Скрипаля. Це авто, за словами очевидців, з’являлося 4 рази у районі будинку Скрипаля за тиждень до нападу. В одному з цих випадків водій авта розплатився на цій заправці своєю кредитною карткою.

Крім того, те авто, як кажуть очевидці, з’являлося в Солсбері у доволі нетипові години, як-от, скажімо, о 6.30 ранку, або між 23-ю і 24-ю годинами. На думку свідків, все це вказує на можливість якоїсь місії спостереження за будинком Скрипаля.

Місце, де знайшли непритомними екс-розвідника Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Солсбері, Велика Британія, 8 березня 2018 року
Місце, де знайшли непритомними екс-розвідника Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Солсбері, Велика Британія, 8 березня 2018 року

Як вважають, за помешканням Скрипаля стежили впродовж певного часу з метою визначити, де і у який спосіб застосувати «новачок» для отруєння колишнього російського шпигуна.

Як пише видання, «стало відомо», що широкомасштабне розслідування справи отруєння Сергія та Юлії Скрипалів, а також місцевих мешканців Чарлі Роулі та Дон Стерджесс, яке має кодову назву «Операція Fairline», уже коштувало британським платникам податків 7 з половиною мільйонів фунтів стерлінґів. Представники поліції відмовилися коментувати це твердження.

Інша версія, яку нині активно розробляє команда слідчих спеціального відділу британської антитерористичної поліції, – це ймовірність того, що у Британії діяли принаймні дві окремі російські диверсійні групи. Одна з них, на думку британських слідчих, прибула до Великої Британії дещо заздалегідь, щоб привезти отруту і закласти її у схованці. Потім прибула друга група, щоб застосувати нервово-паралітичну речовину проти Сергія та Юлії Скрипалів, пише видання Mirror.

Чи є ще одна пляшечка з «Новачком»?

Згідно з цією версією, «Новачок», який було сховано у Солсбері, містився у закоркованій пляшечці, замаскованій під парфуми. У такий спосіб ті, хто завіз цю нервово-паралітичну речовину на терен Британії, успішно пройшли догляд митників та поліції у пункті перетину британського кордону. Саме таку пляшечку і знайшов на початку липня місцевий мешканець Чарлі Роулі, що й спричинилось до смерті його партнерки Дон Стерджесс – він подарував їй знайдені «парфуми», які та набризкала собі на руку, – і до серйозного отруєння самого Роулі. Проте британські слідчі наголошують: те, що Чарлі Роулі знайшов «парфуми», за його словами, в цілком запакованій коробочці, створює зловісну перспективу, що, ймовірно, це була не та ємність, з якої розприскали «Новачок» на ручку дверей помешкання Серія Скрипаля. У такому разі пляшечку від отрути, використаної при спробі замаху, вбивці теж могли десь викинути, і вона ще може десь лежати і становити смертельну небезпеку для інших потенційних жертв.

Поліція і рятувальники працюють в Еймсбері, 6 липня 2018 року
Поліція і рятувальники працюють в Еймсбері, 6 липня 2018 року

Це все додає головного болю британській владі. Одне з британських урядових джерел, пов’язане з розслідуванням отруєння у Солсбері та Еймсбері, каже: «Тенети слідства дедалі розширюються, відтак нині абсолютно неможливо передбачити те, що може статися завтра». Але, сказало виданню це джерело, пляшечку, в якій був «Новачок», «можна було дістати тільки в Росії», і «припущення, що вона не з Росії, просто сміховинне».

Дон Стерджесс
Дон Стерджесс

Тим часом у Солсбері сьогодні відбувається похорон Дон Стерджесс. При цьому вживають особливих заходів безпеки, щоб мінімізувати можливу загрозу для тих, хто прийде на похорон. Їх запровадили місцеві санітарні служби, які працюють у тісному контакті з похоронним бюро та крематорієм. Зокрема, труну з тілом Стерджесс доставлять на місце панахиди ще до її початку – традиційного занесення труни на руках не буде. За словами санітарних служб, вжиті заходи знижують ризики для присутніх.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG