Доступність посилання

ТОП новини

Британець, який вижив після отруєння «Новачком», розповів про події, що призвели до смерті його подруги


Поліція і рятувальники працюють в Еймсбері, де виявили непритомними Чарлі Роулі і Дон Стерджесс наприкінці червня
Поліція і рятувальники працюють в Еймсбері, де виявили непритомними Чарлі Роулі і Дон Стерджесс наприкінці червня

Британець Чарлі Роулі, який вижив після отруєння нервово-паралітичною речовиною класу «Новачок» ( російською «Новичок»), розповів про події, що призвели до смерті його подруги.

Речовина була масною, вона не пахла як парфуми, але нічого поганого я не подумав
Чарлі Роулі

45-річний Роулі сказав в інтерв’ю британській службі теленовин ITV News, що 30 червня він дав Дон Стерджесс знайдену кількома днями раніше коробку з пляшечкою, яку він вважав парфумами.

Він не міг сказати, звідки саме походить його знахідка, але обоє мешкали у містечку Еймсбері, що за кілька кілометрів від Солсбері, де 4 березня стався замах на колишнього офіцера російської військової розвідки Сергія Скрипаля та його доньку Юлію.

Британські урядовці казали, що отрута є хімічною зброєю, відповідальність за яку несе Росія. У Москві заперечують будь-яку причетність.

ЗМІ, зокрема американський телеканал CNN, посилаючись на «близькі до розслідування джерела», повідомляють, що британські слідчі встановили кількох підозрюваних, які перебували у Британії в ті дні, а потім виїхали з країни.

Читайте також: Отруєння Скрипалів: «Слідчі мають цілковиту впевненість, що підозрювані є росіянами»

Згідно з розповіддю для ITV News, 44-річній Дон Стерджесс стало погано через 15 хвилин після того, як вона розпилила собі речовину на зап’ястя рук.

«Дон сказала, що її болить голова і попросила знайти таблетки. Поки я шукав, вона сказала, що їй погано і що вона хоче у ванну, що мені здалося дивним», – сказав Роулі.

І жінка, і чоловік опинилися непритомними у лікарні. 8 липня Стерджес померла, а Роулі вижив після трьох тижнів лікування.

Читайте також: Чому від «Новачка» немає протиотрути. Ексклюзивне інтерв’ю із розробником

Чарлі Роулі розповів, що пляшечка була у закритій загорнутій у целофан вишуканій картонній коробці і з написом, який за словами його подруги, міг бути відомою маркою парфумів.

Померла Дон Стерджесс (л) та її друг Чарлі Роулі, який вижив після отруєння
Померла Дон Стерджесс (л) та її друг Чарлі Роулі, який вижив після отруєння

Перед тим, як передати «парфуми» жінці, за словами Роулі, він намагався вставити розпилювач у пляшечку і рідина розлилася йому на руки.

«Речовина була масною, і коли я її понюхав, то вона не пахла як парфуми, і я швидко її змив, але нічого поганого я не подумав. Усе відбулося так швидко», – розповів він.

Роулі каже, що не пам’ятає, що було далі, але його друзі розповіли, що він не міг триматися на ногах, а з його рота йшла піна.

Читайте також: Брат потерпілого в Еймсбері: «Новачок» був у флаконі від парфумів

Британська поліція обстежує місцевості у Солсбері, розшукуючи можливі нові речові докази, пов’язані із двома інцидентами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG