Доступність посилання

ТОП новини

Що відомо про активіста і ветерана Віталія Олешка, якого вбили в Бердянську?


Віталій Олешко
Віталій Олешко

Віталій Олешко, який загинув від руки вбивці у Бердянську, свою громадську діяльність розпочинав ще в 2004 році. У 2014 році, ставши добровольцем, він залишив бізнес і прибуткову посаду. Після повернення з війни «Сармат» регулярно виступав проти бердянської влади.

Про те, що у Бердянську невідомий застрелив місцевого активіста, ветерана АТО Віталія Олешка (позивний «Сармат») повідомив журналіст Юрій Бутусов.

З біографії

Віталій Олешко народився у 1975 році і жив до закінчення школи в Артемівську Донецької області.

У 1992 році в Києві закінчив Республіканське училище олімпійського резерву за напрямом "легка атлетика".

До Бердянська переїхав у 1999 році. Там працював дистриб'ютором торговельної марки «Сармат». Займався підприємницькою діяльністю.

Брав участь у подіях Помаранчевої революції у 2004 році та Революції гідності 2013-2014 років. Учасник самооборони Бердянська.

В зоні АТО

У травні 2014-го року Віталій Олешко вступив до складу добровольчого підрозділу «Шторм».

Наприкінці того ж року травня підрозділ вирушив у Петрівці Київської області на базу Нацгвардії. Там «Шторм» став частиною новосформованого батальйону «Донбас» і згодом був передислокований у зону проведення АТО.

Першим своїм боєм Олешко називав зіткнення на блокпосту в місті Попасна Луганської області.

«Сармат» брав участь у звільненні Попасної та Лисичанська. Потім – у боях за Іловайськ.

Під час Іловайського котла Віталій Олешко потрапив у полон до бойовиків. У 2015 році «Сармата» з полону звільнили. Ось що він розповів про півроку в застінках угруповання «ДНР».

За участь в АТО Олешко нагороджений орденом "За мужність" 3-го ступеня.

Повернення

Після повернення з війни Віталій Олешко вів активну громадську діяльність. Він публічно виступав з критикою роботи бердянської міської влади. Віталій Олешко активно виступав проти бердянського бізнесмена і народного депутата з «Волі народів» Олександра Пономарьова.

А у квітні 2018 року Віталій «Сармат» Олешко організував у Запоріжжі мітинг проти голови Запорізької ОДА Костянтина Бриля. Учасники акції звинувачували посадовця у занедбанні Молочного лиману, де внаслідок несвоєчасної очистки русла лиману стався масовий замор риби. Окрім того, активісти заявляли, що на ремонт дороги Василівка-Енергодар виділили півмільярда гривень, проте ремонт так і не відбувся.

У Запоріжжі вимагали відставки голови ОДА Костянтина Бриля (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Згідно з дописом Юрія Бутусова у Facebook, голова ГО «Справедливість» Тарас Косянчук повідомив, що Віталій Олешко був керівником обласного відділення цієї організації.

Також Віталій Олешко був свідком захисту офіцера батальйону «Донбас» Віктора Камінського, якого обвинувачують у викраденні та вбивстві жителя селища Мангуш Донецької області.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG