Доступність посилання

ТОП новини

Контрабанда на Одеській митниці та справа Бабченка: що під час брифінгу розповів прокурор Луценко


Юрій Луценко, генеральний прокурор України
Юрій Луценко, генеральний прокурор України

Генеральний прокурор України Юрій Луценко під час брифінгу розповів деталі щодо виявленої контрабанди на Одеській митниці, справи Бабченка, Тамразова і Манафорта. Радіо Свобода розповідає про основні тези, які висловив Юрій Луценко.

Основна новина, про яку розповів генеральний прокурор – знайдені контейнери з контрабандною тканиною на 150 мільйонів доларів.

«Співробітники Державної фіскальної служби під процесуальним керівництвом прокурорів Генеральної прокуратури затримали на Одеській митниці 37 контейнерів з імпортним товаром. Вони належали фірмі «Мелвіл», яка входить в орбіту відомого контрабандистського угрупування Сердюка-Амінєва. Фактична кількість товарів була у кілька разів більшою, ніж та, яка проходила по документах», – повідомив Луценко.

Контрабанда в Одесі та відновлення Державної митної служби

За словами генпрокурора, Сергій Сердюк раніше працював у Генеральній прокуратурі, був скорочений, але зараз перебуває на лікарняному.

У прокуратури були повідомлення про його сприяння Денису Амінєву, якого підозрюють у причетності до крадіжки заарештованих контейнерів із нерозмитненим вантажем приблизною вартістю у 154 мільйони гривень.

Генпрокурор розповів, що вдалося довести участь у крадіжці контейнерів Амінєва та керівника митного посту.

«Правоохоронці з'ясовували, куди поділися викрадені контейнери і знайшли їх частину на ринку «7-й кілометр», на ринку Барабашова у Харкові та на інших підприємствах. Проте, під час перевірок виявилося, що з 37 контейнерів на 150 мільйонів гривень знайдено товарів уже на 150 мільйонів доларів, які зберігаються на складах ринку «7-й кілометр» Одеської області. Йдеться про 100 тисяч тонн тканин, які не мають жодних документів про проходження митного контролю», – сказав генпрокурор.

Луценко припустив, що це товари не лише компанії «Мелвіл», а й інших «контрабандних стурктур».

Генеральний прокурор наголосив, що злочини контрабанди не можуть бути відповідальністю лише силових структур, а в першу чергу митної служби.

«Будь-якими кавалерійскими наступами, створенням чергових чорних, білих чи синіх сотень, протидіяти контрабанді не вдасться. Стійкого результату не буде. Про це свідчать результати виконання плану за поточний місяць. Попри введення працівників управління захисту економіки Міністерства внутрішніх справ на митниці, що з моєї точки зору є порушенням Митного кодексу, ніякого різкого покращення наповнення бюджету не відбулося», – сказав прокурор.

На його думку, в Україні потрібно відновити Державну митну службу, як юридичний орган, провести конкурс та обрати керівника, провести відкритий конкурс і обрати керівників митниць та митних постів.

Крім того, наголосив Луценко, Верховна Рада має повернутися до питання встановлення кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів.

Справа Олексія Тамразова

Щодо колишнього першого заступника голови правління «Укргазвидобування» Олексія Тамразова, генеральний прокурор повідомив, що справи Тамразова немає, натомість «є велика економічна справа про організоване злочинне угруповання Януковича в його економічній частині».

Олексій Тамразов
Олексій Тамразов

За словами Луценка, Юрій Борисов, який з 2010 по 2014 роки очолював компанію «Укргазвидобування» та Олексій Тамразов, який був його заступником, використовували свої повноваження для сприяння іншим учасникам злочинної організації у заволодінні належним ПАТ «Укргазвидобування» і ПАТ «Укрнафта» скрапленим газом по нібито пільгових для населення цінах.

Насправді ж – з метою його фактично нецільової реалізації комерційним структурам через мережу підконтрольним підприємствам отримання прибутку.

«Йдеться про продовження слідства по злочинній організації на чолі з Януковичем, яка організували через участь посадових осіб Кабміну, а також підконтрольних йому державних підприємств, схему привласнення коштів від скрапленого газу», – сказав генпрокурор.

Учасники угрупування, зазначив прокурор, отримали надприбуток у сумі 5,7 мільярда гривень.

Він також наголосив, що Олексій Тамразов із 2014 року співпрацює зі слідством.

«Я вважаю, що Тамразом міг би бути гарним свідком і дати остаточні покази про структуру і розподіл обов’язків у кримінальній схемі та інші подробиці злочинної організації. Судячи з того, що він говорив прокурору і що передав на флешці, свідчить про його моральну готовність покінчити із цією організацією», – сказав Луценко.

13 серпня Олексій Тамразов вийшов зі слідчого ізолятора під заставу в три мільйони гривень.

Справа Манафорта

Юрій Луценко розповів, що США звинувачують Пола Манафорта в тому, що він отримував гроші від українських політиків, але не сплачував податків. Тому в цій справі немає юрисдикції України.

Пол Манафорт
Пол Манафорт

«Проте, у процесі лунають свідчення, що Манафорт отримував кошти за консультаційні послуги Януковичу від конкретних політиків України і вони були на той момент державними службовцями, або народними депутатами, або працівниками Адміністрації президента, чи Кабміну.

Відповідно, вони не мали права бути розпорядниками будь-яких бізнес-структур, а мали передати їх в управління третім особам», – розповів генпрокурор.

Він також повідомив, що в Генпрокуратурі зареєстрували кримінальне провадження по імовірних правопорушеннях щодо цих людей. Відповідне доручення про перевірку надали Державній фіскальній службі.

«У лютому цього року я направив офіційне звернення до спецпрокурора Роберта Мюллера, де повідомив, що готовий надати будь-яку допомогу у його спецрозслідуванні. Це повязано з тим, що до того, як він був призначений на посаду, ми співпрацювали з Федеральним бюро розлідувань, надавали один одному інформацію, яка, як я розумію, призвела до частини звинувачень Манафорта», – сказав Луценко.

За його словами, ніякого впливу на Генпрокуратуру з боку Адміністрації президента у цій справі немає, не зважаючи на те, що у списку українських політиків є прізвище Петра Порошенка.

Справа Бабченка та скарги на прокурорів

Юрій Луценко підтвердив, що підозрюваний в організації замаху на журналіста Аркадія Бабченка Борис Герман пішов на угоду зі слідством, проте суд цю угоду ще не затвердив.

Справа наліво: Василь Грицак, Аркадій Бабченко та Юрій Луценко під час брифінгу в СБУ, 30 травня 2018 року
Справа наліво: Василь Грицак, Аркадій Бабченко та Юрій Луценко під час брифінгу в СБУ, 30 травня 2018 року

​«Дійсно, Герман і його захист пішли на підготовку угоди і працюють у цьому контексті із нашими працівниками, але суд ще не затвердив цю угоду. У показах Герман підтверджує версію, яка була висунута слідством, в тому числі вказує на представника Росії, який передавав кошти і вказував, як ними розпоряджатися на території України», – розповів Луценко.

За словами генпрокурора, остаточне оформлення угоди може відбутися тільки в судовому порядку, і лише через місяць після рішення суду її деталі стануть доступні широкому загалу.

Під час брифінгу, Юрій Луценко також повідомив, що ініціюватиме посилення покарання за вчинення ДТП зі смертельними наслідками з вини водія, хабарництво та незаконні дії з піском і лісом.

Також Юрій Луценко визнав, що найбільшою проблемою у Генеральній прокуратурі наразі є незакінчене очищення лав прокурорів.

Суд не звільняє прокурорів без рішення Національного агентства з питань запобігання корупції, тому, за словами Луценка, зараз низка скарг на прокурорів передані до НАЗК.

  • Зображення 16x9

    Наталія Патрікєєва

    Журналіст, репортер. У 2017 році перемогла у конкурсі на стипендіальну програму Радіо Свобода Regional Reporting Fellowship і приєдналася до редакції. Народилася у місті Христинівка Черкаської області. Випускниця Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та магістерської програми з медіакомунікацій Українського католицького університету. Фіналіст конкурсу професійної журналістики «Честь професії» 2017, 2019 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG