Доступність посилання

ТОП новини

IT-незалежність: п’ять українських проривів цього року


Багато хто погоджується, що велика кількість перспективних стартапів, масштабних технологічних підприємств та десятки тисяч талановитих ІТ-фахівців перетворили Україну на справжню світову золоту жилу сфери технологій
Багато хто погоджується, що велика кількість перспективних стартапів, масштабних технологічних підприємств та десятки тисяч талановитих ІТ-фахівців перетворили Україну на справжню світову золоту жилу сфери технологій

Багато хто погоджується, що велика кількість перспективних стартапів, масштабних технологічних підприємств та десятки тисяч талановитих ІТ-фахівців перетворили Україну на справжню світову золоту жилу сфери технологій. Інвестиції в технічний потенціал продовжують стрімко зростати, а міжнародна присутність України як потужного гравця стає дедалі помітнішою. Радіо Свобода зібрало кілька прикладів цьогорічних проривів України.

Стрибок у глобальному рейтингу інновацій

  • Лише за рік Україна піднялася на сім сходинок у глобальному рейтингу інновацій та зайняла 43-є місце, обійшовши сусідні Росію і Білорусь.
  • Рейтинги Global Innovation Index аналізують ситуацію в області інновацій за різними показниками в 126 країнах світу.
  • «За три останні роки Україні вдалося піднятися в цьому рейтингу більш ніж на 20 позицій», – зазначив президент України Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook.

Стрімке зростання інвестицій

  • Як стало відомо у березні, у 2017 році загальний обсяг інвестицій в українські ІТ-компанії досяг 265 мільйонів доларів, йдеться в цьогорічному дослідженні фонду AVentures Capital під назвою «The Dealbook of Ukraine».
  • Це – втричі перевищує показники 2016 року, а саме на 231%, йдеться на сайті Української асоціації венчурного та приватного капіталу UVCA.
  • У 2018 році іноземні інвестиції в ІТ-потенціал України лише продовжують зростання
  • За деякими оцінками, до 2020 року українська ІТ-індустрія коштуватиме 5,7 мільярда доларів, йдеться у статті Forbes.

Український павільйон на CES-2018

  • На початку 2018 року на найбільшій міжнародній виставці побутової електроніки CES у Лас-Вегасі, яка проходить з 1967 року, вдруге в історії з’явився український павільйон із 10 стартапами.
  • Серед представлених світові нових ідей – PassivDom – перший у світі цілком автономний еко-будинок, «побудований» за допомогою 3D-принтера, який працює винятково на сонячній енергії. Його можна звести за один день, прилаштувати на будь-якій землі і за бажання – перевезти в іншу точку за кілька годин. Дізнатися всі деталі про унікальний стартап можна за посиланням.

Перший в історії Український дім у Давосі

  • Україна також привернула міжнародну увагу створенням Українського дому на цьогорічних зборах Всесвітнього економічного форуму в Давосі у Швейцарії.
  • Український дім – це мультиформатний майданчик, який запустили в січні 2018 року.
  • Платформа провела панельні дискусії, присвячені технологіям, бізнесу та інвестиціям та водночас привернула увагу на креативний ІТ-потенціал молодого бізнес-покоління держави та українську культуру.
  • Кожного року на цій події збираються світові політики, бізнесові підприємства та інвестори.

Фонд підтримки стартапів

  • Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман в листопаді минулого року також анонсував створення Фонду підтримки стартапів у 2018 році. Очікується, що це буде вже восени.
  • «В Україні немає можливості для трансформації вашого винаходу в реальну економіку. Для цього нам потрібно зміцнювати авторське право», – цитувало Гройсмана видання «Інтерфакс-Україна».
  • На заснування фонду з бюджету мали виділити 50 мільйонів гривень, які розділять на гранти, пояснює видання Emerging Europe.

Розвиток України як потужного інноваційного хабу стає дедалі помітнішим не лише на міжнародній арені, але й вдома. У червні 2018 року, наприклад, у Львові почали будівництво Innovation District ІТ Park – щось на зразок Кремнієвої долини.

Тут працюватиме більш ніж 10 тисяч осіб у сфері технологій, а сам комплекс займатиме 10 гектарів. На території будуть розташовані не лише офіси ІТ-компаній, але й торгові центри, лабораторії та навіть дитячі садки.

На початку року у Львові також відкрили десятиповерховий «розумний» будинок для ІТ-фахівців. Він має автономне опалення, сонячні колектори та Wi-Fi з мінімізованим випромінюванням, повідомляє The Village.

Не слід забувати й про те, що Україна давно втягнута і в криптовалютний світ: галузь біткойнів та блокчейнів також стрімко зростає.

Так, як символ нової епохи технологій, у Києві на місці поваленого пам’ятника Леніну збираються звести пам’ятник невідомому засновнику біткойна.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG