Доступність посилання

ТОП новини

«Генерал» Болтон в Україні: значення візиту радника Трампа для України


Джон Болтон на зустрічі з Петром Порошенком, 24 серпня 2018
Джон Болтон на зустрічі з Петром Порошенком, 24 серпня 2018

З одного боку візит Болтона до України має потужне символічне значення, зазначає заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков. Втім, за його словами, він не сказав нічого принципово нового. А експерт-американіст Олександр Потєхін звертає увагу на те, що заяви радника Трампа підтвердили твердість позиції США щодо України.

В Україну з візитом завітав радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон. Він зустрівся з президентом України Петром Порошенком, прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом та ще низкою представників українського уряду.

В Кабінеті міністрів повідомили, що під час зустрічі сторони обговорили двосторонню та міжнародну співпрацю, передусім співробітництво з міжнародними фінансовими організаціями, посилення санкційного тиску на Росію та протидію побудові газопроводу «Північний потік-2».

Адміністрація Порошенка повідомила, що глава держави під час зустрічі з Болтоном подякував американському уряду за Кримську декларацію, яка «чітко продемонструвала позицію США по відношенню до незаконно анексованого Росією, окупованого Криму».

Сам Болтон сказав, що після переговорів очікує продовження дискусії з ключових питань.

В рамках свого візиту Болтон поспілкувався з пресою і відповів на низку запитань. Радіо Свобода публікує основні тези його відповідей.

Про Донбас

– Сам факт того, що російська сторона бере участь у спілкуванні щодо розгортання миротворчих сил ООН на Донбасі – непряме визнання Росією, що є проблеми і вони є частиною цієї проблеми.

Болтон про «Північний потік-2» та вибори в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Про НАТО

– В квітні 2008 адміністрація Буша запропонувала, щоб Україна та інші країни пришвидшено прийняли до НАТО, але з цим європейські колеги не погодилися. Багато залежить від України: яким чином Україна виконає політичні та військові вимоги. Але є прогрес.

Про вибори 2019 року

– Щодо втручання у вибори 2019 року. Президент Порошенко і я обговорювали це питання. Ми публічно обговорили у Вашингтоні заходи, які ми вживаємо, щоб не допустити втручання Росії у вибори США. Президент Порошенко і я погодилися, що ми розглянемо ті кроки, які Україна і США можуть вжити, щоби не допустити втручання у вибори тут в Україні. Ми можемо це зробити через правоохоронні канали та інші механізми. Ми готові працювати з урядом України для того, щоби не допустити таке втручання тут.

Про «Північний потік-2»

– Стурбованість президента Трампа щодо «Північного потоку-2» полягає в наступному: чому Європа добровільно прив’язує себе до російських енергоресурсів? Альтернативою для України та інших країн є пошук інших джерел природного газу. Це питання політики уряду України, щоби шукати альтернативні енергоресурси, щоби не було залежності від Росії. Якщо «Північний потік-2» проведуть, Україна опиниться в ризикованій ситуації, що Росія навіть якщо зобов’яжеться, не буде постачати достатні обсяги газу.

Про Сербію та Косово

– Є ознаки, що обидві сторони готові вести переговори. Політика США полягає в наступному: якщо дві сторони можуть між собою домовитися та вирішити питання... ми не заважатимемо. Не думаю, що і хтось в Європі заважатиме, якщо дві сторони знайдуть взаємоприйнятні рішення. Якщо Косово і Сербія досягнуть домовленостей, які задовольнять обидві сторони, ми їх підтримуватимемо.

Значення візиту для України

З одного боку є певний позитив у візиті Болтона до України, каже заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков. Те, що на параді другий рік поспіль присутній представник адміністрації Сполучених Штатів (минулого року на День Незалежності до України приїжджав міністр оборони США Джеймс Меттіс – ред.) – це потужний сигнал підтримки, зазначає експерт.

Микола Бєлєсков
Микола Бєлєсков
Я б не сказав, що ми почули якийсь прорив, щось нове, якісне
Бєлєсков

«Але з іншого боку, ті заяви, які я бачив, я б не сказав, що ми почули якийсь прорив, щось нове, якісне. Я боюсь, що до кінця 2019 року ми прогресу в наших відносинах не побачимо, поки не пройде виборчий цикл», – висловлює побоювання Бєлєсков.

​Він зазначив, що заяви Болтона з енергетичної безпеки не є чимось новим, оскільки дещо агресивна позиція США з приводу «Північного потоку-2» вже давно відома.

За словами Бєлєскова, після висловів спеціального представника США з питань України Курта Волкера, Болтону важко було б сказати щось «сильніше» з приводу ситуації на Донбасі.

Говорити про те, що візит Болтона був насичений якимись новими кроками – неможна, зазначає експерт-американіст Олександр Потєхін. Втім, його заяви підтвердили позицію Сполучених Штатів щодо України і зникли побоювання можливої її зміни.

Олександр Потєхін
Олександр Потєхін
Болтон, підтверджує, що США мають позицію, і вона нас влаштовує
Потєхін

«Є позиція визначена. І ця позиція не хитається вправо-вліво, вниз-вгору. Так, ми б хотіли більшого. Але те, що ми маємо, і те, про що говорив Болтон, підтверджує, що США мають позицію, і вона нас влаштовує», – каже Потєхін.

Візит Болтона засвідчив підтримку саме Україні, а не президентові країни, наголошує експерт з міжнародних відносин Вадим Хомаха.

Вадим Хомаха
Вадим Хомаха
Напрямок український для Сполучених Штатів важливий, безумовно
Хомаха

«Болтон прилітав для того, щоб засвідчити, що цей напрямок український для Сполучених Штатів важливий, безумовно. Це людина, яка має повноваження вирішувати питання на стратегічному рівні. Це генерал приїхав. При чому генерал, який планує операції», – вважає Хомаха.

Своїми діями США доводять, що бачать Україну як партнера, каже він, не залежно від того, що може думати президент країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG