Доступність посилання

ТОП новини

Держдепартамент прокоментував заяву посла України у США щодо інтересу до закупівлі американських систем ППО


Посол України у США Валерій Чалий
Посол України у США Валерій Чалий

Державний департамент США прокоментував Українській службі «Голосу Америки» заяву посла України у США Валерія Чалого щодо зацікавленості офіційного Києва у придбанні американських систем ППО.

«У відповідності до офіційної політики Державного департаменту, ми не коментуємо потенційні угоди щодо продажу або передачі зброї та угоди, які перебувають на стадії узгодження, до того, поки про них офіційно не поінформували Конгрес США», – відповіли у Держдепартаменті.

Раніше надзвичайний і повноважний посол України у США Валерій Чалий заявив в ефірі Радіо Свобода, що Україна веде роботу, спрямовану на закупівлю у Вашингтона систем протиповітряної оборони.

Валерій Чалий також додав, що інформацію про запит України на закупівлю у США систем ППО, конкретну їх кількість і ціну неправильно інтерпретували напередодні в ЗМІ, така інформація є закритою, хоча робота у напрямку військово-технічного співробітництва України і США ведеться і буде продовжуватися.

«На жаль, багато ЗМІ неправильно інтерпретували те, що я говорив, зв’язавши шматки з різних частин інтерв’ю. Дійсно, те, що ми постійно ведемо цю роботу – це правда. Але говорити, що є конкретний запит і на скільки (систем ППО – ред.) – по-перше, це закрита інформація, але робота ведеться і вона буде тривати», – сказав Валерій Чалий.

Він пояснив, що було «теоретичне» запитання, скільки коштують системи ППО зараз: «Я говорив, що в крамницях такі системи не купиш, та назвав приблизні оцінки вартості».

Напередодні низка ЗМІ поширила інформацію з посиланням на Валерія Чалого про те, що Україна нібито розглядає можливість купівлі у Вашингтона систем протиповітряної оборони орієнтовною вартістю 750 мільйонів доларів за одиницю, при необхідності придбання мінімум трьох відповідних військових комплексів для української армії.

У Державному департаменті США також заявили, що США раніше надали Україні просунуті оборонні технології в межах зусиль покликаних допомогти Україні розбудувати її оборону у довготерміновій перспективі, захистити суверенітет та територіальну цілісність та стримати подальшу агресію.

«Як ми завжди заявляли, Україна є суверенною країною і має право захищати себе. Ця допомога включає в себе озброєння та амуніцію і є оборонною за своєю суттю. США підтримують Мінські угоди, як шлях уперед у східній Україні. Вирішення цього конфлікту повинно бути дипломатичним», – також заявили у Державному департаменті США.

Наприкінці 2017 року адміністрація президента США Дональда Трампа ухвалила рішення про продаж Україні летальної зброї, у тому числі протитанкових ракетних комплексів Javelin. 1 березня Державний департамент США схвалив продаж Україні 210 протитанкових комплексів Javelin і 37 пускових установок до них на загальну суму близько 47 мільйонів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG