Доступність посилання

ТОП новини

Чи до шведського уряду увійдуть праві популісти?


Джиммі Акесон, лідер Демократичної партії - шведські праві популісти святкують найуспішніші для себе вибори, Стокгольм 9 вересня, 2018
Джиммі Акесон, лідер Демократичної партії - шведські праві популісти святкують найуспішніші для себе вибори, Стокгольм 9 вересня, 2018

Хвилю праворадикальних та популістських партій, якою останніми роками «накрило» Європейську співдружність, поповнили й шведи. На недільних парламентських виборах у Швеції, де, як свідчать підрахунки, з мінімальним відривом традиційно перемогли соціал-демократи, історичний прорив зробила крайньо-права антимігрантська партія «Шведські демократи», ставши третьою найбільшою політичною силою країни.

Ранком у понеділок шведи прокинулися збентежені: результати виборів засвідчили, що два великі політичні блоки – правлячі ліві соціал-демократи і представники правоцентристської Помірної коаліційної партії – набрали приблизно однакову кількість голосів.

Ця традиційно соціал-демократична країна тепер не може втямити, хто і з ким тепер буде при владі. Особливо, з огляду на те, що крайньо-праві політики заручилися значно більшою підтримкою населення. Згідно з даними підрахунку голосів, якщо на останніх виборах у 2014-му році антимігрантська націоналістична партія «Шведські демократи» отримала 12.9 відсотка голосів, то нинішній прогрес – очевидний: за них проголосували 17.7 відсотка шведів.

Характерно, що як і в більшості європейських держав, де останніми місяцями пройшли вибори, у Швеції під час цієї виборчої кампанії домінувала тема імміграції. У 2015 році Швеція прийняла 163 тисячі прохачів притулку, переважно з Сирії та Афганістану, що є найвищим показником на душу населення порівняно з іншими країнами ЄС.

Чи увійдуть шведські радикали до складу уряду?

Одразу після оголошення попередніх результатів, лідери «Шведських демократів», що є відвертими націоналістами, антимігрантами й антиєвропейцями, заявили, що вже готові вступити у переговори для створення коаліції за їхньої участі.

Прогрес ультранаціоналістів Швеції помітили та привітали їхні соратники з інших країн ЄС. Зокрема, лідерка французьких націоналістів Марін Ле Пен у своєму мікроблозі Twitter пише про «ще одну погану ніч для Євросоюзу».

Вибори у Швеції: виглядає, що настає ще одна погана ніч для Євросоюзу
Марін Ле Пен

«Вибори у Швеції: виглядає, що настає ще одна погана ніч для Євросоюзу. Демократична революція в Європі триває», – пише лідерка партії «Національне зібрання», відомої за старою назвою «Національний фронт».

Чи підуть на цей крок традиційні політики, адже донині у Швеції вважалося, що прихід до влади крайньоправих – це перетин всіх «червоних ліній».

Прем’єр-міністр Швеції Штефан Лофвен, як виглядає, сподівається не допустити радикалів до правління державою.

Простягнувши руку дружби правоцентристам, які донині перебували в опозиції, Лофвен закликає припинити їхнє історичне протистояння зі своїм лівим блоком та, об’єднавши зусилля, не допустити націоналістів до уряду.

Для управління Швецією тепер потрібна співпраця між нашими політичними блоками. Мусимо продемонструвати, що цій «блоковій» політиці настав кінець
Штефан Лофвен

«Зрозуміло, що жодного шансу на більшість немає. Тому, природнім є те, що для управління Швецією тепер потрібна співпраця між нашими політичними блоками. Адже «блокова» політика нас послаблює та створює ризик паралічу шведської демократії. Тож, не зважаючи на результати виборів, нині ми мусимо продемонструвати, що цій «блоковій» політиці настав кінець», – заявив голова шведського уряду після оголошення результатів парламентських виборів у ніч на понеділок.

Чи буде цей заклик почутий, стане відомо наступними днями чи тижнями, однак, майбутні переговори щодо створення урядової коаліції у Швеції, вже нині виглядають доволі складними.

«Позитивні сюрпризи» та підтримка України

Парламент Швеції, яка налічує 10 мільйонів населення, має 349 місць. Традиційні політичні сили країни донині категорично відкидали можливість допущення націоналістичних політиків до участі в урядовій коаліції.

Тим часом, деякі експерти схильні вважати перебіг та результати парламентських виборів у Швеції позитивними. Зокрема, добрі тенденції у них вбачає старший аналітик центру Atlantic Council Андерс Аслунд. Він наголошує на «позитивних сюрпризах», зокрема, на тому, що націоналісти залишаються на третій позиції, а правляча партія соціал-демократів, хоч дещо втратила позиції, однак, залишається провідною політичною силою Швеції:

Швеція є давнім активним партнером України. Попри проукраїнську позицію її політиків, як всередині країни, так і на рівні ЄС, та підтримку санкцій, впроваджених Заходом щодо Росії внаслідок її агресії та незаконної анексії Криму, шведи ще й надають українцям чималу фінансову та практичну допомогу. За період з 2014 по 2020 роки Швеція запланувала виділити 175 мільйонів євро на підтримку українських реформ. Це робить цю державу сьомим найбільшим донором України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG