Доступність посилання

ТОП новини

Які країни ЄС найбільш расистські? 


Брюссель Як би ви відреагували, дізнавшись, що ваш син чи донька мають близькі стосунки із темношкірим? А якщо з євреєм, мусульманином, чи вихідцем із якоїсь з азійських держав? Результати дослідження Єврокомісії, які один із користувачів сайту соціальних новин Reddit відобразив на мапі, вразили пересічних європейців. Виявляється, расистські почуття серед багатьох націй ліберальної Європейської співдружності нікуди не зникають, а в деяких державах, навіть дуже поширені

Расизм і нетерпимість до інших релігій, які у вільних європейських демократіях розцінюються, як грубе порушення людських прав, все ще панують над свідомістю численних громадян ЄС.

Щоб дізнатися, які з країн-членів є найбільш расистськими достатньо глянути на карти, складені на основі досліджень, проведених Європейською комісією в 2015 році в 28 державах-членах співдружності.

Щоб дослідити рівень толерантності чи ненависті до людей з іншим кольором шкіри, релігії чи походження, служби соціальних опитувань просили відповісти на прості питання, на кшталт, «чи ви б почувалися комфортно, коли б дізналися, що один із ваших дітей має любовні стосунки з…».

Як пояснила європейська статистична служба, це дослідження фактично було спрямоване на «визначення того, чи буде європейський громадянин бажати, щоб його дитина мала близькі стосунки з особою іншої культури чи релігії».

Результати виявилися вражаючими, особливо, нині, коли їх можна наочно побачити на різнокольорових картах.

Країни толерантні до чорношкірих чи китайців

Згідно із виявленими цифрами, можливість романтичних стосунків сина чи доньки із чорношкірою людиною найменше турбує мешканців Великої Британії, Швеції, Данії та Нідерландів. Переважна більшість опитуваних, реагуючи на таку перспективу, відповідала ствердно.

Натомість, результати, виявлені в країнах сходу та центру ЄС свідчать про зворотнє. Тільки 30 відсотків громадян Болгарії, Словаччини і Чехії загалом дали позитивну відповідь. Також засвідчили не надто велику відкритість щодо представників іншої раси мешканці Литви. Тобто, це означає, що 70 відсотків населення східної та центральної Європи не почуватимуться комфортно, усвідомлюючи, що їхня дитина має близькі стосунки із особою із темною шкірою.

Характерно, що коли ідентичне питання стосується представників азійських країн, то рівень відповідей в цих же країнах виявився дещо схожим на попередній. Тим часом, цілком природньо та із 100-відсотковою підтримкою до відносин дітей із китайцем чи представником інших держав Азії ставляться шведи. Дещо настороженіше – французи, іспанці, голландці та британці.

Більше суперечностей у міжрелігійних стосунків

Істотно відрізняються результати опитувань, коли мова йде про представників інших релігій, зокрема, юдеїв та мусульман. Якщо щодо першої групи найбільшу настороженість виявляють мешканці Словаччини і не на багато толерантніші громадяни Греції, Румунії, Чехії та Литви, то друга група – виявила істотну різницю.

Найбільш некомфортно сприймають можливість близьких стосунків доньки чи сина із представником ісламу словаки та чехи, серед яких тільки понад 10 відсотків загалом припускають таку можливість, решта – відкидають.

Незручно почуваються, оцінюючи таку перспективу, болгари і литовці.

Якщо загалом, питання про мусульман є доволі суперечливим для більшості європейських країн, то найвідкритіші для такої можливості виявилися Франція, Великобританія і Швеція. Дещо менше толерантності до перспектив романтичних зв’язків дітей із мусульманином чи мусульманкою у хорватів, словен, іспанців, португальців, голландців і данців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG