Доступність посилання

ТОП новини

Жіноча Ліга чемпіонів: Україна повертається в боротьбу за трофей


Харківський клуб «Житлобуд-1» побореться за шанс потрапити до топ-16 країн Європи
Харківський клуб «Житлобуд-1» побореться за шанс потрапити до топ-16 країн Європи

Ліга чемпіонів серед жінок повертається до України. Щоправда, не фінальний матч проводиться на українській території, а харківський клуб «Житлобуд-1» побореться за шанс потрапити до топ-16 країн Європи. І це вперше за останні 9 років, коли українська футбольна команда виходить у плей-офф. Сьогодні, 12 вересня, у 1/16 фіналу харків'янки зіграють проти чемпіона Швеції «Лінчепінг». Радіо Свобода знайшло найцікавіші факти про єдину українську команду в Лізі чемпіонів серед жінок та її суперника.

Факт 1. Еволюція назв: від «Харків-Кондиціонера» до «Житлобуд-1»

У 2002 році в першій столиці України виступала команда «Харків-Кондиціонер». Через два роки вона була перейменована в «Металіст». Під такою назвою у 2005 році стала володарем Кубку України, виграла національну першість та здобула путівку до Кубку УЄФА. Але в тому ж році з харківського «Металіста» скандально пішов віце-президент Віталій Данилов, після чого на базі чоловічої команди Першої ліги «Арсенал» створюють футбольний клуб «Харків», а жіночий – входить в структуру, проте залишаються «канонірами». Уже через рік на жіночу команду не вистачає фінансування – і вона переходить під опіку будівельної компанії. Так у 2006 році з'являється «Житлобуд-1».

Факт 2. Шлях до 1/16 – розчавили всіх суперників

Чинний чемпіон України серед жінок «Житлобуд-1» у 2017 році не грав у Лізі чемпіонів. Після однорічної відпустки вийшов до плей-офф з першого місця. Спочатку «Житлобуд-1» проїхався «катком» по мальтійській команді «Біркіркара» – 8:0. В другій зустрічі «Кардіфф Мет» з Уельсу зміг забити харків'янкам два м'ячі, проте пропустив п'ять. Пізніше румунська команда «Олімпія Клуж» хоча й намагалася чинити супротив, але цього не вистачило, щоб стати перешкодою до плей-оффу. Тож 3:1 на користь «Житлобуд-1». Три перемоги (9 очок) – і українки стають однією з дванадцяти команд, які пробилися з групової стадії до 1/16 фіналу жіночої Ліги чемпіонів УЄФА.

Факт 3. «Лінчепінг» лише розпочинає свій шлях у сезоні 2018-2019

Шведська команда «Лінчепінг» здобула пряму путівку до 1/16 і матч проти української команди – це дебют у новому сезоні. Минулого року вона пробилася до чвертьфіналу, де не змогла обіграти англійський «Манчестер Сіті». Дві зустрічі у підсумку завершилися поразкою шведок – 7:3.

Олоф Уноґард
Олоф Уноґард

Факт 4. Новий тренер шведок – новий виклик

Як повідомляє офіційний сайт «Лінчепінг», Олоф Уноґард став тренером шведського клубу лише влітку – 10 липня 2018 року.

Він став «третім тренером за три місяці». Проте з п'яти матчів, які «Лінчепінг» уже провів під його керівництвом на національному рівні – кубок та чемпіонат, лише одного разу програв, а так 3 перемоги та 1 нічия. Отже, спільну мову за такий нетривалий проміжок часу новий тренер та команда знайшли. Сам же Олоф Уноґард зізнавався, що ця осінь стане справжнім викликом для нього і «Лінчепінга» саме через Лігу чемпіонів.

Факт 5. Тренер «Житлобуд-1» грала в цій команді

Головний тренер харківської команди Валентина Котик два роки грала у складі «Житлобуд-1». Після завершення кар’єри отримала тренерську ліцензію та в тандемі з Валентином Крячком очолила харківську команду. Із серпня 2017 року Валентина Котик виконує обов'язки головного тренера, а вже за півроку літери «в.о.» втрачають свою силу. «Житлобуд-1» стає переможцем національної першості серед жінок, а тренера команди визначають кращим в Україні.

Факт 6. Битва форвардів

На передматчевій прес-конференції Олоф Уноґард зазначив, що в харківській команді є кого боятися. Зокрема, «атака» «Житлобуд-1» – це Ольга Овдійчук та Дарина Апанащенко. До речі, остання, за результатами групової стадії, – справжній український голеадор. На рахунку Дарини Апанащенко – 4 голи. Стільки ж минулого сезону в раунді плей-офф забила краща футболістка «Лінчепінга» – Ліна Хуртіг. Цікаво, хто виявиться більш результативним у цьому матчі.

Факт 7. Бути амбасадором

У складі харківського клубу грає Ія Андрущак – амбасадор фіналу жіночої Ліги чемпіонів сезону 2017-2018 року, який відбувся в Києві. Тоді вона ще була єдиною жінкою у складі команди «Друзів Шевченка» в турнірі зірок, що відбувся в неофіційній фан-зоні. До речі, українська команда у фіналі розписала мирову із «Легендами «Реалу». Крім того, саме Ія Андрущак виносила кубок жіночої Ліги чемпіонів на матчі «Ліон» проти «Вольфсбург». Хто знає, може, цей вихід був «на щастя» і цьогорічний кубок також приїде з українською футболісткою.

Амбасадори фіналів Ліги чемпіонів у Києві Андрій Шевченко та Ія Андрущак
Амбасадори фіналів Ліги чемпіонів у Києві Андрій Шевченко та Ія Андрущак

Факт 8. Зі Швецією вже грали, але невдало

Свій кращий результат у Лізі чемпіонів «Житлобуд-1» продемонстрував у 2009 році, коли так само пробився до 1/16. Тоді харків’янки не змогли перебороти команду зі Швеції «Умео» – дворазового переможця Ліги чемпіонів. У першому матчі команда «Житлобуд-1» програла з рахунком 5:0, а вже в матчі-відповіді пропустила ще 6 м'ячів. До речі, «Умео» тоді пробився до півфіналу, де його зупинив французький «Ліон» – зараз чинний володар кубку Ліги чемпіонів.

Факт 9. Квитки не треба купувати

Матч розпочнеться о 18:00 на харківському стадіоні «Металіст». Вхід вільний.

Якщо ж ви не в Харкові, але хочете підтримати українську команду, не хвилюйтеся, є можливість подивитися матч на YouTube-каналі.

Матч-відповідь відбудеться 26 вересня у Швеції.

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG