Доступність посилання

ТОП новини

«Делегація Клименка» і «вбивство Шарія» на конференції ОБСЄ


Конференція ОБСЄ з прав людини перетворилася на майданчик для маніпуляцій з боку підконтрольних російській владі організацій. Формат заходу втратив свій сенс через невідповідність викликам часу, вважає виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк, яка повернулася з Варшави. Відтак українським правозахисникам слід змінити стратегію і тактику своєї роботи – спостереження та доповіді не спрацьовують, зауважує голова Центру громадських свобод Олександра Матвійчук, яка теж взяла участь у конференції ОБСЄ.

На пленарному засіданні конференції ОБСЄ про Україну говорили багато, здебільшого представники Росії та нібито українських громадських організацій і ЗМІ, які фінансуються діячами доби президентства Віктора Януковича, розповідає директор Інституту масової інформації Оксана Романюк. За її словами, серед маніпулятивних заяв найбільш показовою була розповідь про те, що нібито Україна окупувала Крим, а Росія його звільнила, зазначає вона.

Виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк
Виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк

Вся конференція – це був шок і жах. Витримати психологічно було дуже складно. Все пленарне засідання було забито представниками російської сторони
Оксана Романюк

«Вся конференція – це був шок і жах. Витримати психологічно було дуже складно. Виступали, все пленарне засідання було забите представниками російської сторони офіційної. Я не бачила представників громадськості російської, жодного російського незалежного ЗМІ. І всі вони говорили про Україну. І якщо ми щось хотіли сказати, то довелося просто опонувати цьому. Це все перетворюється на якийсь цирк! Все забите росіянами. Просто якийсь театр з масками. Ми говорили з чиновниками ОБСЄ. Вони кажуть, що навмисно немає ніякої перевірки перед виступами, щоб ті, хто не мають можливості офіційно зареєструватися, могли приїхати й вільно щось сказати. Але це перетворилося на треш і маніпуляцію! Тож все-таки треба робити якусь перевірку, чи люди є реальними представниками незалежних громадських організацій, журналістами, а не маріонетками з лялькового шоу. Зараз цей майданчик не працює так, як мав би працювати», – наголошує Романюк у розмові з Радіо Свобода.

«Прокол» Росії

Оксана Романюк низку учасників конференції з України називає «делегацією холдингу «Вєсті» Клименка» і запевняє в тому, що вони координували свої виступи з представниками Росії.

Тим часом самі представники Росії склали половину від усіх, хто виступав, із 40 країн-учасниць, пише у себе в Facebook заступник шеф-редактора порталу «Детектор медіа» Світлана Остапа.

Утім, кількість не означає якості. Чи не найпоширенішою новиною щодо подій на конференції ОБСЄ стало повідомлення про заклик росіян покарати Україну за вбивство відомого пропагандиста-ютубера Анатолія Шарія.

«Така підсвідома реакція суспільства на фейки. Всіх це вже дістало. Тому так емоційно відреагували. Тим більш, що Росія так «прокололася». Тому це привернуло таку увагу», – припускає Романюк.

Тим часом Анатолій Шарій у своїх відео спростовує факт такої події, все списує на помилку перекладача. Водночас заява про «вбивство Шарія» звучала російською мовою.

Утім, попри зусилля російських та проросійських учасників конференції, українцям вдалося нагадати міжнародній спільноті про стан прав людини на окупованих Росією українських територіях: в Криму та на Донбасі. Також представники України закликали до звільнення режисера Олега Сенцова й інших політв’язнів Кремля.

Ми не їхали виступати сесії. Але коли почули цей «треш», тоді вже пішли записалися на виступ, щоби нагадати про Сенцова, Асєєва, Сущенка, про кримчан які сидять, про 70 політичних в’язнів
Оксана Романюк

«Ми не їхали виступати на цій пленарній сесії. У нас був у плані «сайд-івент» по глобальних викликах, які стоять перед журналістикою, розповісти про саморегуляцію. Але коли ми почули цей «треш», нас почало трусити і ми тоді вже пішли записалися на виступ, якось протиснулися поміж цими росіянами, щоб нагадати про Сенцова, про Асєєва, про Сущенка, про кримчан які сидять, про те, що 70 політичних в’язнів і закликати міжнародну спільноту не знімати санкції з Росії, щоб хоч якось протистояти цьому потоку брехні. Зрештою, хочеться помитися після цього всього. Я на наступну пленарну сесію їхати не буду. Я просто не бачу сенсу в цьому форматі. Він використовується просто як платформа для маніпуляцій. Його треба міняти», – каже Романюк у розмові з Радіо Свобода.

Крім того, перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар у своєму виступі на конференції ОБСЄ у Варшаві нагадала про переслідування російською владою анексованого Криму місцевих журналістів і блогерів, зокрема Миколи Семени і Нарімана Мемедемінова.

Криза формату конференції

Також українці провели мовчазну акцію #SaveOlegSentsov, повідомляє голова Центру громадських свобод Олександра Матвійчук.

​Конференція ОБСЄ з прав людини вже кілька років поспіль втрачає значимість та ефективність, вважає Олександра Матвійчук. Утім, за її словами, цьогорічний захід мав симптоматичні відмінності, які свідчать про його глибоку кризу.

Голова Центру громадських свобод Олександра Матвійчук
Голова Центру громадських свобод Олександра Матвійчук
Ми не повинні залишати міжнародні майданчики на відкуп Росії, але повинні замислитися над іншими стратегією та тактикою роботи
Олександра Матвійчук

«Вперше не було закріплено порядку денного цієї конференції. А друге – це нереальна кількість «ҐОНҐО» – контрольованих державою громадських організацій, які приїхали, виступають і кількість їхня просто величезна. Це змушує нас подумати, як у цих умовах бути ефективними. Бо при тих ресурсах, які в це вкладає Росія, ми цього явно не зможемо перебити. Мені здається, що ми не повинні залишати міжнародні майданчики на відкуп Росії, але повинні замислитися над іншими стратегією і тактикою роботи. Бо те, як ми працювали раніше, на початку війни: спостереження, доповіді – воно не працює. Нам треба шукати креативніші способи виходити за межі уявлень про те, що таке правозахисна робота», – зауважила Олександра Матвійчук у коментарі Радіо Свобода.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG