Доступність посилання

ТОП новини

Від Чехословаччини до України. Найгучніші операції ГРУ Росії за останні 50 років


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Абревіатуру ГРУ дедалі частіше можна побачити на шпальтах західної преси. Відомство, колишнє Головне розвідувальне управління, а нині просто Головне управління Генштабу Збройних сил Росії, створювали майже сто років тому як підрозділ Червоної армії. На нього покладали завдання вести всю агентурну розвідку і диверсійну діяльність за кордоном. Журналісти проекту Радіо Свобода «Настоящее время» зібрали деякі приклади діяльності цього відомства за останні півстоліття.

Вторгнення військ Варшавського пакту до Чехословаччини в 1968 році почалося з роботи спецназу ГРУ і – з брехні. Вночі 21 серпня радянський Ан-24 зробив запит на аварійну посадку в аеропорту Праги, після чого десантники ГРУ захопили диспетчерську вежу летовища, куди почали приземлятися інші радянські літаки – з десантом і бойовою технікою.

Того ж року ГРУ відзначилося у В’єтнамі: радянський спецназ захопив базу з американськими військовими вертольотами з унікальною системою наведення на ціль.

Іще одна відома операція ГРУ радянського періоду – захоплення палацу голови Революційної ради Афганістану Хафізулли Аміна в Кабулі в грудні 1979 року. Операція «Шторм-333» передувала вторгненню радянських військ до Афганістану. У ній брали участь 700 співробітників КДБ і ГРУ, їм протистояли 2 тисячі осіб із особистої охорони Аміна. Хафізулла Амін був убитий разом із двома його синами.

У 1992 році Головне розвідувальне управління змінило назву на Головне управління Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації і в нульові роки продовжило займатися операціями за кордоном, але стару назву і скорочення ГРУ у пресі широко використовують і досі.

У 2000 році відомство навіть спробувало встати на комерційні рейки – «ЗАТ Совинформспутник», створене при Головному управлінні Генштабу, продавало знімки місцевості, зроблені радянськими і російськими військовими супутниками.

У 2004 році в Катарі був убитий Зелімхан Яндарбієв – свого часу він був в.о. президента самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія і брав участь у бойових діях у Чечні проти військ Росії. У 2004 році в Досі підірвали його машину. Трьох росіян, яких влада Катару звинувачувала в замаху на Яндарбієва, звільнили після того, як російське МЗС визнало належність підривників до російських спецслужб.

Знову світові ЗМІ заговорили про ГРУ під час воєнних дій на Донбасі. 16 травня 2015 року бійці Збройних сил України затримали Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва. На допитах вони розповідали, що в Луганську область їх відправили у складі групи з 220 військовослужбовців ГРУ. Пізніше від цих свідчень вони відмовилися, а причетність Александрова і Єрофеєва до розвідуправління заперечували і в Росії.

Також читайте: Слідами офіцерів ГРУ. Нові деталі у «справі російських хакерів»

У 2018 році абревіатура ГРУ з’явилася в новому контексті. У липні Міністерство юстиції США звинуватило 12 офіцерів російського розвідувального відомства у зламі серверів Демократичної партії і співробітників передвиборного штабу кандидатки Гілларі Клінтон. 9 з 12 названих офіцерів при цьому служили у військовій частині 26165 на Ленінському проспекті в самому центрі Москви: за радянських часів там розташовувався 85-й головний центр спеціальної служби ГРУ, який займався дешифруванням та криптоаналізом.

У березні 2018 року в англійському Солсбері отруїли колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочку. За даними британської поліції, до цього злочину причетні співробітники того ж відомства.

Оригінал публікації на сайті проекту «Настоящее время»

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Отрути на службі у радянських і російських спецслужб

Журналісти додзвонилися за номером із розслідування Bellingcat про Петрова

Швейцарія підтверджує видворення росіян через шпигунство у справі Скрипаля

Лондон готовий надіслати Москві запит про екстрадицію двох росіян у справі про отруєння «Новачком»

«Це просто вірусна реклама собору в Солсбері»: соцмережі про «камінг-аут» росіян Петрова і Боширова

Малюнок художника Олексія Кустовського
Малюнок художника Олексія Кустовського

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG