Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти додзвонилися за номером із розслідування Bellingcat про Петрова


Олександр Петров (справа) і Руслан Боширов, яких британська влада підозрює в отруєнні колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки в Солсбері в березні цього року
Олександр Петров (справа) і Руслан Боширов, яких британська влада підозрює в отруєнні колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки в Солсбері в березні цього року

Журналістам з ABC News й Independent вдалося додзвонитися за телефонним номером, який, як стверджує проект розслідувань Bellingcat, зазначений у документах на одержання російського паспорта для Олександра Петрова. Його й іншого росіянина – Руслана Боширова – британська влада підозрює в отруєнні колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки в Солсбері в березні цього року.

За словами журналістів, співрозмовник у телефонній розмові відповів, що номер належить Міністерству оборони Росії.

Московський кореспондент ABC News Патрік Рівел написав у Twitter, що на його дзвінок відповів чоловік і підтвердив, що це російське Міністерство оборони.

Кореспондент Independent Олівер Керол також стверджує, що номер належить Міноборони РФ. За словами журналіста, співрозмовник поклав слухавку після питання, чи працював Петров у міністерстві.

Який саме код набирали перед номером журналісти – не уточнюється.

Радіо Свобода вдалося додзвонитися за вказаним номером (набравши телефонний код Москви 495). Нам відповів чоловічий голос, але він не став відповідати, куди потрапили журналісти.

В інтернеті кореспондентам Радіо Свобода вдалося знайти номер, вказаний у документах Петрова. Він зазначений на сайті московської компанії, що займається продажем матраців. При цьому сайт не оновлювався з 2016 року і містить дуже мало інформації.

Британія звинуватила росіян Петрова і Боширова в отруєнні Скрипалів – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Журналісти проекту розслідувань Bellingcat спільно з російським проектом The Insider напередодні опублікували спільне розслідування, частиною якого було досьє Федеральної міграційної служби на Олександра Петрова, взяте з бази даних ФМС, до якої мають доступ тільки співробітники МВС. На ньому стоїть штамп «Відомостей не давати. Цілком таємно», а в самому досьє немає ні історії отримання інших національних і закордонних паспортів, ні історії реєстрацій за різними адресами. У звичайних анкетах, які здають в МВС Росії одержувачі закордонних паспортів, ці дані вказують обов’язково. У Росії схожі штампи ставлять співробітникам спецслужб і високопоставленим чиновникам

Видання «Новая газета» повідомило, що телефонний номер, вказаний у картці Петрова, належить Хорошевському району Москви, де розташована штаб-квартира Головного управління Генштабу Росії (колишнє ГРУ).

Самі Петров і Боширов в інтерв'ю російському державному телеканалу-іномовнику RT заперечували, що пов'язані зі спецслужбами. Вони назвали себе бізнесменами середньої руки, які дійсно побували в Солсбері, але тільки як туристи.

Колишній агент ГРУ і його дочка були отруєні в Солсбері 4 березня. Після довгого лікування вони вижили і були виписані з лікарні, місце їхнього перебування невідоме. Влада Великої Британії звинуватила в причетності до інциденту Росію. У Лондоні стверджують, що Скрипалів отруїли нервово-паралітичною речовиною «Новачок», яку розробляли в Росії. Пізніше Організація із заборони хімічної зброї опублікувала доповідь, в якій вказано, що експерти підтверджують висновки експертів Британії. Москва свою причетність до замаху на Скрипалів відкидає.

XS
SM
MD
LG