Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: ЄСПЛ заборонив наразі на місяць збирати дані з телефону Седлецької


Наталія Седлецька на засіданні суду, 18 вересня 2018 року
Наталія Седлецька на засіданні суду, 18 вересня 2018 року

Судовий розгляд скарги Седлецької і відповідь ЄСПЛ

Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу головного редактора програми журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях» Наталки Седлецької та скасував ухвалу Печерського суду міста Києва про доступ до широкого масиву даних за 1,5 роки з її мобільного телефону.

Водночас Апеляційний суд видав ухвалу, якою обмежив перелік даних, що їх може отримати слідчий з мобільного телефону журналістки. Так, суд дозволив отримати від оператора дати, час та місце перебування телефону Наталки Седлецької протягом 17 місяців, але у рамках дії певних базових станцій поблизу Національного антикорупційного бюро України.

«Сьогоднішнім рішенням Апеляційний суд визнав, що в Генпрокуратурі справді затребували надмірну кількість даних з мого та телефону Крістіни Бердінських. З одного боку, це добрий знак, і показує, що недарма ризик розкриття джерел журналістів викликав таку гостру реакцію суспільства. Водночас суддя хоч і у звуженому обсязі, але все одно дозволив прокуратурі зняти з наших мобільних дані. Що по суті є стеженням за журналістами «пост-фактум», – коментує рішення суду Наталка Седлецька.

Натомість своє слово у цій справі вже сказав Європейський суд з прав людини, який ухвалив рішення застосувати «Правило 39» свого Регламенту та вказав уряду України, що він має «забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних, наведених в ухвалі слідчого судді Печерського суду від 27 серпня 2018 року». Заборона на доступ до даних з телефону журналістки діє протягом місяця – до 18 жовтня 2018 року. Цей час дається захисту Наталки Седлецької для підготовки та направлення повної скарги до ЄСПЛ, яку суд розглядатиме «в пріоритетному порядку», йдеться у документі, який отримала редакція.

Рішення суду у «справі Седлецької і ГПУ» – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Медведчук підтвердив, що його дружина володіє бізнесом у Росії

Проросійський політик, лідер руху «Український вибір» Віктор Медведчук підтвердив, що його дружина, телеведуча Оксана Марченко є власницею бізнесу в Росії, про що йшлося в розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода й телеканалу «UA:Перший».«Моя дружина не займається бізнесом, вона володіє бізнесом, а керую бізнесом я. Чому я не можу володіти бізнесом? Тому що мої «улюблені» американці в березні 2014 року запровадили стосовно мене санкції. З цим пов’язані особливості бізнесу, який належить сьогодні родині», – заявив Медведчук в ефірі телеканалу NewsOne. За словами кума президента Росії Володимира Путіна, інформація у розслідуванні «Схем» «здебільшого» відповідає дійсності.

Оновлення ЦВК розблоковано?

Парламент ухвалив законопроект №9090 про внесення зміни до закону «Про Центральну виборчу комісію». Зміна полягає в тому, що кількість членів ЦВК збільшилася до 17. За словами ініціатора законопроекту, голови Верховної Ради Андрія Парубія, законопроект розблоковує оновлення ЦВК. «Цей законопроект спрямовано на забезпечення такого представництва політичних сил у складі Центральної виборчої комісії, що відповідатиме рекомендації, висловленій у резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи 2203 (2018), щодо необхідності пропорційного представництва парламентських політичних фракцій у цьому органі», – йдеться в пояснювальній записці.

Далі стисло.

Генпрокурор повторно попросив Верховну Раду зняти недоторканність з трьох депутатів: Олександра Вілкула, Сергія Дунаєва і Дмитра Колєснікова (всі троє – члени «Опозиційного блоку).

Верховна Рада ухвалила постанову про висунення засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова на Нобелівську премію миру.

А оболонський районний суд Києва запросив екс-президента України Віктора Януковича на засідання 12 жовтня для виступу з останнім словом у справі про державну зраду.

Балух напише заповіт

Засуджений в окупованому Росією Криму український активіст Володимир Балух напише заповіт на випадок своєї смерті, повідомила уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова. «Зараз Володимир Балух непокоїться: попросив привести до нього нотаріуса. Як і Сенцов, напише заповіт на випадок смерті. Відчуває, що погрози розправи лише погрозами не залишаться, і в колонію він вже не доїде», – написала Денісова у Facebook.

Офіційна ж інформація від адвокатів про побиття засудженого в окупованому Криму українського активіста Володимира Балуха з’явиться 24 вересня, коли захисники приїдуть на судове засідання.

Новий виток торгової війни США і Китаю

У Білому домі оголосили про запровадження додаткових 10-відсоткових тарифів на китайські товари загальною вартістю 200 мільярдів доларів. Таким чином США посилюють торговельне протистояння з Китаєм. До оголошення, Пекін пообіцяв обкласти новими тарифами американські товари на суму 60 мільярдів доларів, якщо президент США Дональд Трамп підніме ставки. Виконавши свою погрозу, Трамп пообіцяв негайно обкласти тарифами китайські товари ще на суму 267 мільярдів доларів, якщо Пекін захоче помститися. Що це може означати для світової економіки, читайте за лінком.

Чому в Україні не так, як у Польщі чи Словаччині

Його визнавали «найкращим міністром фінансів світу». Він працював у чотирьох урядах Словаччини і за відносно короткий час привів країну в «зону євро». Радіо Свобода записало інтерв’ю із Іваном Міклошем, головою стратегічної групи радників із підтримки реформ в Україні, колишнім віце-прем’єром, заступником прем’єра і міністром фінансів Словаччини. Його відповіді на складні запитання шукайте у завершальному матеріалі на сьогодні.

Не давайте себе обдурити, відстоюйте право на правду!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG