Доступність посилання

ТОП новини

Мішель Терещенко йде в президенти: романтик, технічний кандидат чи переможець?


Президент України Петро Порошенко (ліворуч) вручає паспорт громадянина України Мішелю Терещенку. Київ, 21 березня 2015 року
Президент України Петро Порошенко (ліворуч) вручає паспорт громадянина України Мішелю Терещенку. Київ, 21 березня 2015 року

Мішель Терещенко, французько-український підприємець, а з 2015 року міський голова Глухова, йде у президенти. Він оголосив, що залишає посаду міського голови, бо постійно стикається із саботажем з боку високопосадовців та правоохоронних структур. Тож зламати корупційну систему бачить можливість лише згори – з президентськими повноваженнями. Наскільки серйозні ці наміри та чи не стане Мішель Терещенко технічним кандидатом?

Складання повноважень міського голови Мішель Терещенко називає не капітуляцією, а викликом системі. Каже, що не бачить іншої можливості побороти корупційну систему, як піти у президенти.

«Серед наявних кандидатів в Україні немає жодного, хто міг би зламати цю систему, тож можемо опинитися взагалі без вибору», – пояснює своє рішення поки ще міський голова.

Мер Глухова Терещенко заявив, що йде в президенти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

З ким і за які кошти?

Знаю, що українська діаспора в Канаді, Америці будуть допомагати, люди в Євросоюзі теж будуть допомагати
Мішель Терещенко

«Це не амбіція, це місія», – зазначає Мішель Терещенко. Він каже, що якщо побачить іншого гідного кандидата, то готовий буде з ним об’єднатися. Розуміє, що його ініціативу можуть сприйняти критично, але неодноразово у спілкуванні з пресою наводить приклад французького президента Емануеля Макрона.

Свою кампанію планує будувати, спираючись на громадські організації та волонтерів, фінансування отримати – з добровільних пожертв. Щоправда, має сподівання і на підтримку з-за кордону, що насправді суперечить українському законодавству, якщо внески робитимуть не громадяни України.

«Знаю, що українська діаспора в Канаді, Америці будуть допомагати, люди в Євросоюзі теж будуть допомагати. Я був двічі в Європарламенті цього року, і ми отримали підтримку від кількох депутатів Європарламенту. Один із них сказав мені 15 травня: «Ти будеш президентом». Вважаю, що діаспора і Євросоюз будуть допомагати. Але ми ще не відкрили спеціальний фонд, щоб отримати ці гроші», – відповів Мішель Терещенко на запитання від Радіо Свобода щодо фінансової підтримки з-за кордону.

Хто буде його партнерами та з якими силами планує об’єднуватися, не говорить. Каже, що такі речі стануть відомі пізніше. Можливо, хтось із демократичних сил дізнається про це рішення і долучиться, додає Мішель Терещенко, обіцяючи згодом оприлюднити й імена членів команди, і програму, яка буде соціального спрямування.

Мішель Терещенко запевняє, що відповідає всім вимогам законодавства України щодо президентства: володіє державною мовою, проживає на території України понад 10 років, а саме – 16, за його словами, і є українським громадянином.

Майбутній кандидат у президенти каже, що має друга – Міхеїла Саакашвілі, який, на його думку, є другом і України. Втім, Терещенко запевняє, що Саакашвілі нічого не знав про його наміри щодо президентства до моменту публічного оголошення.

Шанси стати президентом

Після новини про наміри Мішеля Терещенка балотуватись у президенти, думки користувачів соцмереж розділились: від глузувань і сарказму до підписів у дусі «нарешті буде за кого проголосувати».

Що означає це висування та чи зможе воно якось вплинути на розклад сил під час виборчих перегонів, Радіо Свобода запитало у політологів.

Якщо він зможе вкинути якісь нові тези і їх будуть обговорювати, то це позитивно вплине на всю кампанію
Ігор Рейтерович

У чому сходяться думки аналітиків, так це в тому, що бажання Мішеля Терещенка є щирим, дещо романтичним, переможного результату не здобуде і суттєво на розподіл голосів між основними претендентами на пост президента не вплине.

Такого кандидата можуть використати в своїх цілях політики, які битимуться за вихід до другого туру виборів, причому це може не усвідомити сам Терещенко, зазначає політолог та історик Олександр Палій. «Як для критики опонента, так і для відтягування голосів», – додає він.

«Якщо він і відкусить голоси, то зовсім небагато. Можливо, у Вакарчука, як у людини, яка асоціюється з чимось новим, можливо, у чинного президента», – зазначає Палій.

Олександр Палій вважає, що рейтинг Терещенка навіть не дотягне до таких зіркових особистостей, яким приписують можливу участь у виборах президента, як гумориста Володимира Зеленського та співака Святослава Вакарчука.

Якщо б у Мішеля Терещенка була успішна історія в Глухові, тоді б у нього було б більше шансів, переконаний Палій. Наразі політолог не бачить можливості для успіху у великій політиці для цього кандидата.

А от політолог Ігор Рейтерович вважає, що основною метою для Терещенка є все ж таки заявити про себе на загальнонаціональній політичній арені для того, щоб потім увійти в парламент та у велику політику. І це є непоганий варіант, вважає він, зокрема є можливість знайти політичних союзників з числа важковаговиків.

«Якщо він зможе внести зміни в той політичний дискурс, який на сьогодні існує в Україні, це буде вкрай важливо. Бо в нас або популізм домінує у висловлюваннях найбільш рейтингових кандидатів, або вони роблять ставку на зовнішню загрозу, забуваючи про внутрішні проблеми, які є в країні, або говорять взагалі про речі, які дуже мало хвилюють громадян. Якщо він зможе вкинути якісь нові тези і їх будуть обговорювати, то це позитивно вплине на всю кампанію», – зауважує Рейтерович.

Втім, дуже рано ще давати прогнози, бо немає інформації, яка база є в цього кандидата за плечима, вважає політолог. Наступні його заяви та соціологічні дослідження дозволять зробити вже глибші висновки

«Ми ж не знаємо програми… «Людина проти системи». Але скільки в нас таких уже кандидатів! І ще десяток з’явиться, які будуть себе так позиціонувати», – зазначає Ігор Рейтерович.

Щодо намагання Мішеля Терещенка провести паралель між власною історією та перемогою на виборах у Франції Емануеля Макрона, то це не новий хід, зазначає політолог, зараз багато хто намагається так зробити, додає він.

«Все ж таки Макрон не був позасистемним кандидатом. Це людина, яка працювала в системі публічного управління Франції, мала певні зв’язки. Так, він дещо по-новому виглядав на момент старту президентської кампанії, але тим не менш мав відповідний досвід і відповідні зв’язки, яких я не бачу на сьогодні у пана Терещенка», – зауважує він

Сам Мішель Терещенко вірить, що має всі шанси. Нагадує про те, що у його перемогу під час виборів на міського голову теж ніхто не вірив.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG