Доступність посилання

ТОП новини

Універсальний тест на рак за 10 хвилин стає реальністю


Розроблється тест, який відстежує сліди раку в крові пацієнта
Розроблється тест, який відстежує сліди раку в крові пацієнта

Дуже часто рак протікає без будь-яких симптомів, а коли його діагностують, може бути вже запізно для вилікування хворого. Тож розвиток нових методів не лише лікування, а й діагностики, є одним з пріоритетних. Останнім досягненням в даному напрямку стала розробка тесту на виявлення онкології, який відстежує сліди захворювання в крові пацієнта. Він дешевий, швидкий та достатньо точний, запевняють науковці.

Вчені заявили про розробку універсального тесту на виявлення раку, який може виявити сліди захворювання в крові пацієнта, не потребуючи складного лабораторного обладнання. Про це повідомляє британське видання The Guardian.

Результати цього дешевого та досить простого тесту можна буде отримати лише за 10 хвилин. Він працює завдяки рідині, що змінює колір для виявлення наявності злоякісних клітин в будь-якій частині тіла людини.

Поки що тест перебуває на стадії розробки. Але коли він стане частиною клінічного обстеження, це буде революційною подією для діагностики захворювання, запевняють вчені. Адже сьогодні лікарі повинні зібрати біопсію тканини з підозрюваної пухлини пацієнта, але ця процедура є інвазивною і часто залежить від виявлення симптомів самим пацієнтом, що лікарі визначають як потенційну ознаку онкології, мовиться у статті.

Новий же метод відрізнятиметься, адже його «перевагою є те, що це дуже дешево і дуже просто зробити, тому він може бути адаптований клініками досить легко», – цитує видання Лауру Карраскосу, дослідника Університету австралійського штату Квінсленд.

Чутливість тесту складає приблизно 90%, тобто за даними вчених, він здатен виявити близько 90 з 100 випадків раку.

Щоправда, такий крок – лише перший. Адже у разі отримання позитивного тесту на онкологію, лікарі все ж матимуть використовувати традиційні інструменти.

«Наша методика може бути інструментом перевірки, який інформує лікарів про те, що пацієнт може мати рак, але вони вимагатимуть подальших тестів з іншими методами для виявлення типу і стадії раку», – пояснили дослідники.

Раніше цього року вчені з американського університету Джонса Гопкінса також заявляли про розробку універсального аналізу крові на рак, що отримав назву CancerSEEK. Назва походить від слів «шукати рак».

В цьому випадку вчені вирішили використати можливості штучного інтелекту, алгоритми якого виявлятимуть низку компонентів у крові, які пов’язують із ранніми ознаками раку, та визаначатимуть, який саме тип раку має пацієнт. До них належать 16 різних генів, які асоціюють із захворюванням, а також вісім білків, які при ньому виділяються, повідомляло видання LiveScience.

Важливим є те, що цей тест зможе виявляти рак на його початкових стадіях, ще до появи перших симптомів, що є суттєвим для подальшої протидії раку, адже дуже часто рак протікає без будь-яких симптомів, а коли його діагностують, може бути вже запізно для вилікування хворого.

Важливо також те, що лише за один підхід аналіз крові одразу шукає кілька видів раку: науковці пояснюють, що метою є знайти якомога більшу кількість видів раку одним аналізом та якомога раніше визначити наявність онкологічної хвороби.

«CancerSEEK випробували на 1005 пацієнтах з раком яєчників, печінки, шлунку, підшлункової залози, стравоходу, кишечнику, легенів або грудей, який ще не поширився на інші тканини. Загалом тест виявив 70% пухлин», – повідомляє британська телерадіокомпанія «Бі-бі-сі».

А естонський уряд, наприклад, став першим, хто вже встиг запропонував своїм громадянам пройти тест ДНК та на його основі отримати індивідуальні поради щодо загального здоров’я та способу життя.

«Країна розпочала перший етап національної державної підтримки генетичного тестування та інформаційної служби, яка намагатиметься допомогти жителям мінімізувати ризики захворювання на основі їхнього ДНК», – йшлося в інтернет-виданні Futurism.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG