Доступність посилання

ТОП новини

«Проклята» розкіш Віктора Януковича (спецрепортаж)


Квартиру Януковича на Оболоні віддали в «тимчасове управління» – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Квартиру Януковича на Оболоні віддали в «тимчасове управління» – відео

Квартира номер 13 у будинку на Оболонській Набережній –власність екс-президента Віктора Януковича і місце його прописки. Кричуща розкіш, яку, проте, не можна порівняти з багатством резиденції «Межигір’я». Квартиру Януковича суд арештував разом з іншим майном засудженого за державну зраду президента-втікача. Радіо Свобода стало першим медіа, журналісти якого перетнули поріг цього помешкання, разом із представниками Нацагентства з розшуку та управління активами (АРМА). Тепер нерухомість Януковича приноситиме доходи українському бюджету. Те, що журналісти побачили й дізналися всередині, їх дуже здивувало.

Один із елітних малоповерхових будинків на Оболонській Набережній. Вікна виходять на парк «Наталка», який вважають одним із найкрасивіших у Києві. Зосереджений чоловік у неприкметному одязі підходить до парадного і набирає на домофоні цифру 13. Лише ми з оператором знаємо, що це – оперативний співробітник АРМА. Однак жінка, яка визирала у панорамне вікно однієї з квартир – сахається, побачивши в нас відеокамеру, і щільно закриває фіранки.

У 13-й квартирі – закономірно не беруть слухавку: представників Януковича у квартирі немає вже п’ять років. Працівник АРМА телефонує до сусідньої квартири, тоді до ще однієї… Зрештою, сусіди Януковича впускають нас до під’їзду. Двері однієї з квартир – серйозно пошкоджені: зрізані з петель та замків, зняті, а потім – грубо приварені назад. Нам – сюди.

Спеціалісти АРМА – підготувалися: двері зняли спеціальним обладнанням і відсунули вбік.

Першим ступає в середину начальник управління Нацагентства з розшуку та менеджменту активів Віталій Різник. «Віктор Федорович, ви де?» – з іронією гукає він у лунку порожнечу.

Вітальня квартири Віктора Януковича, в якій він зареєстрований. Оболонський район, Київ, 7 лютого 2019
Вітальня квартири Віктора Януковича, в якій він зареєстрований. Оболонський район, Київ, 7 лютого 2019

Ми з колегою-оператором ступаємо одразу за ним, а потім заходять юристи компанії «СВМ Консалтинг», яка через конкурс стала управителем заарештованої квартири Януковича.

Ми готувалися до цієї миті понад місяць. Але побачене нас вразило.

Розкішне помешкання: для прописки чи для коханки?

Вражаюча вітальня м’якого персикового кольору з мармуровою підлогою, важкі асиметричні сходи та ковані перила, вкриті бронзою, ведуть на другий поверх. Гіпсове ліплення під стелею, двері – з різьбленням, оформленим «під позолоту». І – тонкий шар пилюки та жодних меблів у кімнатах.

Втім, на кухні ми знаходимо помпезні круглий стіл та стільці, шафи й полички такого ж стилю, в одній з яких заховано котел автономного газового опалення.

Поверхом вище – зала з каміном і лоджія. «Італійський мармур», – зауважує фахівець, якого запросила компанія-управитель для попередньої оцінки ціни і стану квартири. Він придивляється до підлоги, туди, де червоний елітний паркет переходить у камінь. Від дверей на терасу – ведуть сліди патьоків, і тут камінь полущився. «Квартира не опалювалася, танув сніг, вода протекла з вулиці, а тоді замерзла», – пояснює експерт.

У кутку квартири – санвузол. Золотого унітазу, який вже став мемом, ми там не побачили. Але різьбення на дверях вкрите позолотою, всі труби, крани та вентилі зроблені з сяючої бронзи – «під золото». Навпроти – ще один, більший санвузол, з джакузі. На другому поверсі – третій. Відкриваю позолоченого вентиля: до раковини побігла тепла вода.

«Ми думали, санвузли два, цей – щойно помітили»,– підійшов до мене тимчасовий управитель елітного помешкання Януковича, директор юридичної фірми «СВМ Консалтинг» Володимир Сидоренко. Янукович, виявляється, заборгував за воду. І за електрику. Ось, один з рахунків на 4 тисячі гривень на ім’я «В.Ф. Янукович», показує управитель стосик квитанцій та рахунків.

Пізніше Володимир Сидоренко повідомив Радіо Свобода, що вже нарахував боргів за воду, газ і світло на суму понад 60 тисяч гривень: Янукович не обтяжував себе оплатою комунальних послуг…

У великій кімнаті – сліди обшуку: розкішну дверну лутку зняли й поклали на підлогу: схоже, слідчі шукали таємні сховки за розсувними дверима. У стіні – сліди поспішного переїзду: супутниковий кабель не вийняли, а просто обітнули, штепсель телевізора – вирвали разом з розеткою. Зі стелі зняті люстри, на один з дротів хтось почепив простий патрон з лампочкою.

«Ми думали, що натрапимо тут на скарби, як це було в інших випадках передачі в управління майна відомої всім особи. Однак це майно виглядає занедбаним, наче тут ніхто і не жив», – заявив начальник управління Нацагентства з розшуку та менеджменту активів Віталій Різник.

За даними слідства та журналістів-розслідувачів, Янукович дійсно не жив за місцем реєстрації: він прописався у квартирі та замовив елітний ремонт, щоб саме цю адресу вказати у своїх анкетних даних як кандидата на виборах, і не вказувати, де мешкає насправді. При цьому він жив у кількох інших маєтках, найбільшим з-поміж яких є «Межигір’я».

Водночас представники компанії-управителя та «Трансперенсі Інтернешнл Україна», які збирали інформацію про це майно екс-президента, з’ясували: деякий час у квартирі за місцем прописки Януковича жила його коханка Любов Полєжай. Невеличка фірма, що досі їй належить, розташована у будинку навпроти.

Майно Януковича «попрацює» на Україну

Віктор Янукович та його оточення, за різними оцінками, вивели з України 20-30 мільярдів доларів – до своєї втечі. Частина цих коштів у час правління екс-президента була вкладена в резиденцію «Межигір’я» (її вартість оцінюють до 5 мільярдів доларів) та в менші об’єкти. Зокрема – і в цю квартиру. Це майно – арештоване за рішенням суду у кримінальному провадження проти Януковича.

За українським законодавством, арештоване майно має приносити доходи до бюджету та не втрачати своєї вартості. Відтак у більшості випадків суд за поданням прокурора має передавати його в управління АРМА, яка призначає компанію, яка тимчасово про нього подбає.

У конкурсі на управління квартирою Януковича виграла юридична компанія «СВМ Консалтинг». Компанія оцінить цю нерухомість, приведе її до ладу та здаватиме її в довгострокову оренду, пояснив Радіо Свобода директор юридичної фірми «СВМ Консалтинг» Володимир Сидоренко.

«Ми співпрацюємо з ріелторськими компаніями, які вже мають двох-трьох претендентів на оренду цього приміщення. Це оренда на тривалий період», – заявив управитель квартири Януковича.

Також він запевнив, що не боїться помсти Януковича та кримінальних кіл, пов’язаних з ним. Володимир Сидоренко переконаний, що арештоване майно має приносити дохід державі, а його власники – відповідати за скоєне перед законом, особливо у випадку, коли йдеться про Віктора Януковича та його елітну нерухомість.

Практика передачі арештованого майна в управління бізнесу свідчить: до 70% виручених від його використання коштів іде державі, решта – це доходи управителя та витрати на ремонт і підтримання майна у хорошому стані. У кожному випадку це співвідношення закріплюється в угоді з компанією-управителем.

«П’ять років сумнівне майно Януковича стояло і не приносило нічого державі. Нарешті завдяки створенню і повноцінному функціонуванню АРМА ми побачимо реальні доходи. До кінця лютого триває конкурс на управителя Межигір’я. Сподіваємося, що згодом і цей об’єкт стане прибутковим», – так оцінює передачу квартири Віктора Януковича фірмі-управителю юридичний радник «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Катерина Риженко.

«Квартира-привид» Януковича: цікаві факти

Радіо Свобода першим з-поміж українських та світових медіа уважно оглянуло квартиру та зібрало про неї інформацію.

  • Площа – 240 квадратних метрів, без урахування тераси.
  • Одна вітальня, 5 кімнат і кухня, 3 санвузли.
  • Автономне опалення: автоматичний газовий котел на першому поверсі, додаткове джерело тепла (камін) – на другому.
  • Має один парадний вхід, один – потаємний, свідчать дані слідства. Приховані двері є у санвузлі. А під нижчою стіною мансарди – витягнута комірчина-сховок, де людина може пройти пригинці.
  • В оформленні – використані дорогі породи дерева, гіпсове ліплення, різьблення по дереву, позолота, бронза і кований метал, Шпалери з імітацією позолоченої тканини, італійський мармур, на вікнах – теплозберігаючі склопакети.
  • Квартиру попередньо оцінюють у 36 мільйонів гривень. Вона потребує лише косметичного ремонту та заміни вхідних дверей.
  • Джерела Радіо Свобода повідомляють, що орендою розкішної квартири вже зацікавилося дипломатичне представництво однієї з іноземних держав.

Оболонський районний суд у Києві 24 січня оголосив вирок колишньому президенту України Віктору Януковичу. Суд визнав його винним у державній зраді, засудивши до 13 років позбавлення волі. Самого обвинуваченого на суді не було, із 2014 року президент-утікач переховується за кордоном. Майно Януковича, від квартири на Оболоні до резиденції «Межигір’я» – арештоване.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG