Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі очікують продовжити програму «Східного партнерства» після 10-річчя дії


Наступний саміт «Східного партнерства» відбудеться в 2020 році
Наступний саміт «Східного партнерства» відбудеться в 2020 році

Міністри закордонних справ Європейського союзу, а також очільники МЗС України, Грузії, Білорусі, Молдови, Азербайджану та Вірменії зустрінуться у травні, щоб схвалити продовження програми «Східного партнерства». Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі, міністри закордонних справ очікують розробити програму «Східного партнерства» на період після 2020 року на зустрічі в Брюсселі 13 травня, яка буде приурочена до 10-річчя партнерства.

У проекті рішення, яке планують ухвалити, йдеться про те, що міністри «продовжать працювати спільно і в дусі тісної співпраці, щоб наші держави могли повною мірою скористатися усіма вигодами – від підвищення добробуту до демократії, стабільності і безпеки, яка виникає з такого партнерства».

Проект рішення ще може змінитися, але у ньому, малоймовірно, з’явиться згадка про Росію, як і чіткі вказівки щодо майбутнього членства в ЄС для шести країн «Східного партнерства», зазначає журналіст Радіо Свобода у Брюсселі.

У проекті заяви йдеться, що «реалізація реформ і виконання узгоджених зобов’язань повинні залишатися в центрі уваги в майбутні роки».

Метою програми «Східного партнерства» є заохочення України, Грузії, Білорусі, Молдови, Азербайджану та Вірменії до проведення реформ в обмін на більш тісні відносини з ЄС і економічні вигоди від цього. Москва заявляла, що це, у свою чергу, може завдати шкоди інтересам Росії.

Грузія, Молдова і Україна уклали угоди про асоціацію з ЄС в рамках програми «Східне партнерство», і очікується, що Азербайджан на цій зустрічі в травні ініціює оновлену домовленість про партнерство з блоком.

Саміт, в якому беруть участь лідери ЄС і президенти чи голови урядів всіх країн «Східного партнерства», проводиться щорічно після першої зустрічі в Празі в 2009 році.

Раніше було вирішено, що саміт «Східного партнерства» 2019 року не відбудеться через Brexit, європейські парламентські вибори в травні і кадрові зміни в Європейській комісії та Європейській раді. Саміт очікується в 2020 році. Замість саміту президент Європейської ради Дональд Туск прийме лідерів шести країн на вечерю 13 травня. Європейська комісія також проведе захід високого рівня, присвячений партнерству 14 травня.

XS
SM
MD
LG