Доступність посилання

ТОП новини

«Справу Курченка» вивчає нова група прокурорів – Луценко


Генеральний прокурор України Юрій Луценко
Генеральний прокурор України Юрій Луценко

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що справу про можливу причетність деяких посадових осіб до злочинів бізнесмена Сергія Курченка вивчає нова група прокурорів і слідчих. Про це він сказав на запитання кореспондента Радіо Свобода щодо оголошення підозр у справі прокурором Костянтином Куликом, серед яких зокрема екс-голова Адміністрації президента Борис Ложкін.

«Якщо ви хочете мою оцінку подій, які генерував прокурор Кулик, то я оцінюю це, як виключно політичні передвиборчі заяви, які не носять нічого спільного із юридичною діяльністю. Я неодноразово говорив з паном Куликом і моя позиція: якщо є достатні підстави оголошувати підозру будь-якому громадянинові України в рамках підслідності ГПУ, це право і обов’язок органів прокуратури. На жаль, пан Кулик порушив як технологію оголошення підозри, чому вона була знята з реєстру, за що він буде відповідати в дисциплінарному порядку, так і по суті, бо старший групи прокурорів пан Єнін так і не отримав жодних доказів злочинної діяльності ряду фігурантів – не всіх, але ряду», – заявив Луценко.

Він зазначив, що заступник Генпрокурора Євген Єнін написав заяву про відставку.

«На цей час він, як старший групи прокурорів, фактично втратив таку можливість, відповідно, я був змушений реорганізувати департамент і передати всі справи до головного слідчого управління і відповідного департаменту процесуального нагляду. Зараз нова група прокурорів і слідчих вичитає усі 1200 томів, і в разі, якщо там є докази, оголосить підозру будь-кому, в тому числі, ймовірно, і Ложкіну», – сказав Луценко.

Наприкінці березня Генеральна прокуратура спростовувала інформацію про повідомленні підозр колишньому голові Адміністрації президента Борису Ложкіну, заступнику голови Адміністрації Олексію Філатову і екс-голові Нацбанку Валерії Гонтаревій у причетності до злочинів бізнесмена Сергія Курченка. У ГПУ заявляли, що прокурор Кулик з порушеннями здійснив повідомлення про підозру у низці посадовців.

За даними ГПУ, збитки, спричинені злочинною організацією, активним учасником якої є бізнесмен з оточення режиму колишнього президента-утікача Віктора Януковича Сергій Курченко, сягають понад 14 мільярдів гривень. За даними прокуратури, Курченко з лютого 2014 року переховується за межами України – в Росії.

XS
SM
MD
LG