Доступність посилання

ТОП новини

У Франції згадують жертв Другої світової війни


Президент Емманюель Макрон (ліворуч) під час зустрічі з ветеранами Другої світової війни. Париж, 8 травня 2019 року
Президент Емманюель Макрон (ліворуч) під час зустрічі з ветеранами Другої світової війни. Париж, 8 травня 2019 року

Париж8 травня у Франції – це передусім День пам'яті за загиблими під час Другої світової війни. Президент Емманюель Макрон взяв участь у церемонії на Єлисейських полях, де запалив вогонь біля могили Невідомого солдата, а також поклав квіти біля пам'ятника Шарлю де Голлю. Жодних військових парадів у Франції у цей день не проводять, лише згадують жахи війни і радість перемоги. Водночас для французів все ж головною трагічною сторінкою в історії лишається Перша світова війна, сторіччя від закінчення якої у листопаді минулого року в Парижі відзначали особливо пишно.

Символ війни у Франції волошка

Якщо практично в усій Європі квітка-символ війни – це мак, то у Франції – це блакитна волошка. Вона символізує колір військової уніформи французьких солдатів під час Першої світової війни. Незважаючи на те, що форма змінилася, французи залишили волошку як символ жертв і Першої, і Другої світових війн, тому саме волошки були на пальтах всіх учасників церемонії 8 травня.

Під час Другої світової війни Франція була розділена на дві частини – північ була окупована Німеччиною, а на півдні керував маршал Петен (колабораціоністський режим Віші). На цьому тлі розвивався рух опору нацистам – «Резістанс». Тож під час церемонії 8 травня французький хор співав не лише Марсельєзу, а і пісні французьких партизан, які загинули під час Другої світової війни.

Що ж до самої дати 8 травня, то у Франції більше приділяють увагу не так самому закінченню війни, як висадці союзників у Нормандії 6 червня. Емманюель Макрон, вітаючись 8 травня з ветеранами біля Тріумфальної арки, вже запрошував їх на церемонію «Jour J» і анонсував приїзд американського президента Дональда Трампа.

8 травня і «жовті жилети»

Для того, щоб Емманюель Макрон міг спокійно приїхати на церемонію пам'яті жертв Другої світової війни у центр столиці, влада Парижа була змушена офіційно заборонити проведення будь-яких протестів у центрі міста. Представники руху «жовтих жилетів» вже збиралися проводити свою маніфестацію, бо 8 травня у Франції – офіційний вихідний, а Єлисейські поля вже стали практично «офіційним» місцем протестів «жовтих жилетів».

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG