Доступність посилання

ТОП новини

Чемпіони світу. Зіркова «молодіжка»: хто вони?


Збірна України з футболу U-20
Збірна України з футболу U-20

Чемпіони! Українська збірна з футболу віком спортсменів до 20 років виграла молодіжний чемпіонату світу. І вперше в історії незалежної України везе зі світової першості додому Кубок та золоті нагороди. Хто ці юні футболісти, які за червень переписали історію українського футболу? Радіо Свобода знайшло найцікавіші факти про вже легендарну U-20! Адже збірна України стала 12-м переможцем в історії чемпіонату світу.

Факт 1. Жодного програшу на чемпіонаті світу

Груповий етап вже чемпіонська молодіжка закінчила перемогою у групі D, обігравши Катар і США, розійшовшись миром з Нігерією. В одній восьмій фіналу Україна перемогла Панама з рахунком 4:1, в чвертьфіналі – Колумбію (1:0), а у півфіналі – Італію (1:0). Проте фінальний матч виявився одним з найрезультативніших. У головній зустрічі українці виграли у команди Південної Кореї з рахунком 3:1. На чемпіонаті світу команда Олександра Петракова жодного разу не програвала.

Факт 2. Кращий воротар світу

Володарем «Золотих перчаток» чемпіонату світу став український голкіпер Андрій Лунін. Незважаючи на постійні переїзди – до національної збірної, а потім знову до «молодіжки» – Лунін показав сильну гру. Його сейвами захоплювалися іноземні коментатори.

Про трансфер Андрія Луніна із луганської «Зорі» у мадридський «Реал» минулого року казали всі фанати футболу. Зараз українець як орендований гравець виступає в іспанському «Леганесі» і продовжує демонструвати свою техніку та професіоналізм.

Факт 3. Історичний виступ

На молодіжному чемпіонаті світу грали збірні України у 2001, 2005, 2015 та 2019 роках, проте лише зараз у Польщі «синьо-жовтим» вдалося пробитися далі від 1/8 фіналу.

Так, у 2001 році Україну зупинив Парагвай (1:2), у 2005 році з мінімальним рахунком «синьо-жовті» поступилися команді Нігерії (1:0), а у 2015-му українські футболісти зіграли внічию з однолітками з Сенегалу (1:1), проте поступилися у серії пенальті (1:3). І ось нарешті команда Олександра Петракова подолала це «прокляття 1/8». І не лише подолала, а виграла чемпіонат світу. Такого результату ще не демонструвала жодна українська команда.

Збірна України з футболу U-20
Збірна України з футболу U-20

Факт 4. Четверта перемога над командами з Азії

Українські молодіжні команди вже раніше перетиналися на світових першостях з командами з Азії. За статистикою: три перемоги, нічия та програш. Проте всі ці зустрічі були на груповій стадії. Тепер у свій кошик Україна додала ще одну перемогу над азіатською командою.

Факт 5. Тренер, який «створив» історичну команду

Для Олександра Петракова це вже не перший світовий чемпіонат U-20. Саме він у 2015 році разом з «синьо-жовтими» пробився до 1/8, де фортуна посміхнулася команді з Сенегалу, а не українцям. За результатами пенальті путівку до чвертьфіналу отримали суперники команди Петракова.

А ось цьогорічний склад молодіжної збірної вже показав, що з цим тренером готові боротися до останнього. На Євро-2019 вийшли до півфіналу, хоча ніхто не очікував, що вони зможуть подолати груповий відбір. Тепер підкорюють світову першість. Сам Петраков зазначає, що з часів Євро команда стала більш відповідальною та дисциплінованою.

Збірна України з футболу U-20
Збірна України з футболу U-20

Факт 6. Головний бомбардир України на турнірі

Чотири м'ячі у ворота суперника забив футболіст «Маріуполя» Данило Сікан. Цікаво, що в дитинстві хлопцю було заборонено займатися спортом через проблеми з серцем, про це гравець молодіжної збірної розповів «UA: Cпорт». І замість футболу в житті Данила були танці – шість років він займався ними професійно. Тепер же він – найкращий бомбардир «синьо-жовтих» на турнірі, а також другий серед всіх футболістів на світовій першості.

Факт 7. Усі «вікові» турніри долали разом

Українська команда з футболістами 1999 року народження по-справжньому особлива – вона виступала у фінальних турнірах чемпіонатів Європи у двох вікових категоріях – до 17, до 19 років.

У першому етапі кваліфікації Євро-2016 (U-17) збірна України жодного разу не поступилася суперникам. А ось у фінальному турнірі, навпаки, не змогли виграти хоча б один раз.

На Євро-2019 (U-19) команда не змогла пробитися до фіналу – Португалія рознесла з рахунком 0:5. Але перепустка на світову першість U-20 була у «синьо-жовтих» у кишені.

Цікаво, що на молодіжний чемпіонат світу за всю історію незалежності України пробилися лише чотири команди, а виграла лише одна.

Факт 8 . Найрезультативніший матч турніру

На чемпіонаті світу-2019 найрезультативнішим матчем видалась зустріч України проти Панами. «Синьо-жовті» виграли з рахунком 4:1. Голами відзначилися Денис Попов, Сергій Булеца та дублем – Данило Сікан.

Щоправда, цьогорічній збірній ще не вдалося побити рекорд команди у 2015 році, коли «синьо-жовті» перемогли збірну Мьянми «в суху» – 0:6.

Збірна України з футболу U-20
Збірна України з футболу U-20

Факт 9. Син героя

У складі збірної України грає Кирило Дришлюк, батько якого – майор авіації Павло Дришлюк – загинув 6 червня 2014 р. Його літак-аеророзвідник Ан-30Б було збито над Слов’янськом російськими найманцями під керівництвом Стрєлкова-Гіркіна.

Удар ракети припав на правий двигун, літак почав падати. Врятувалися три людини. А командир борту підполковник Могилко, бортінженер майор Дришлюк – він же батько чемпіона світу з футболу Павла Дришлюка, прапорщик Потапенко, радист Момот та фотооператор Камінський залишалися в літаку до кінця.

Факт 10. Збірна, яка об'єднала

Виявилося справжнім квестом купити квитки на фінальний матч збірної України. Адже за квотами ці квитки продаються на сайті FIFA ще задовго до турніру. Тож вболівальники футболу ще не знають, на чий же матч вони збираються їхати. В Українській асоціації футболу питання з квитками намагалися вирішити, але не вдалося. Тож справжні шанувальники українського футболу поїхали до Польщі без «перепустки» на фінал.

Збірна України з футболу U-20
Збірна України з футболу U-20

​Уже завтра молодіжна збірна України повертається додому. Залишайтеся з Радіо Свобода і разом зустрічаймо українських героїв о 18:30 в аеропорту Бориспіль.

Хочете бачити більше новин зі світу спорту? Підписуйтесь на наш канал у Telegram – t.me/sportinukraine

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». На Радіо Свобода із 2018 року. Пишу про спорт та медицину

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG