Доступність посилання

ТОП новини

Суд у спрощеному провадженні розгляне позов «УПЦ КП» з вимогою скасувати її ліквідацію


Патріарх Філарет продовжує наполягати, що Українська православна церква Київського патріархату існує
Патріарх Філарет продовжує наполягати, що Українська православна церква Київського патріархату існує

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом ліквідованої Української православної церкви Київського патріархату, яка просить Окружний адміністративний суд Києва скасувати її ліквідацію, повідомляє прес-служба суду.

Справу розглядатимуть у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін і без проведення судового засідання за наявними у справі матеріалами, йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті суду 16 липня.

Як нагадали в суді, «УПЦ КП» подало позов до Міністерства культури України щодо скасування наказу цього відомства в частині, де зазначено, що втратили чинність накази міністерства про реєстрацію у новій редакції статуту релігійної організації «Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату», а також про нову редакцію статуту про управління «УПЦ КП».

Синод ПЦУ: Філарет втратив канонічні права на єпархією – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

«Разом із позовною заявою було подане клопотання про забезпечення позову, де позивач просив негайно зупинити дію оскаржуваного наказу в частині втрати чинності наказів Міністерства про статути УПЦ КП. Суд, розглянувши дану заяву, залишив її без задоволення, оскільки позивачем не доведені та документально не підтверджені обставини, які б вказували на очевидну небезпеку заподіянню шкоди його правам, свободам, інтересам та які б унеможливили їх захист без вжиття відповідних заходів до ухвалення рішення у справі», – йдеться в повідомленні.

20 червня у Володимирському соборі Києва збори під головуванням почесного патріарха ПЦУ Філарета вирішили відновити існування ліквідованої церкви УПЦ КП і скасувати визнання Православної церкви України. У ПЦУ рішення цього зібрання одразу ж назвали юридично нікчемним.

24 червня Православна церква України на Синоді позбавила почесного патріарха Філарета прав єпархіального архієрея. Також Синод підпорядкував митрополитові Київському і всієї України Епіфанію безпосередньо всі парафії та монастирі Києва, які до 15 грудня 2018 року були підпорядковані УПЦ КП.

15 грудня 2018 року у соборі Святої Софії в Києві відбувся об’єднавчий собор, на була створена помісну Православна церква України. Її предстоятелем обрали митрополита Епіфанія з дотеперішньої УПЦ КП. 6 січня у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій урочисто вручив Епіфанію томос про визнання канонічної автокефалії ПЦУ. 3 лютого відбулася інтронізація Епіфанія.

9 травня почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що Українська православна церква Київського патріархату ще існує. Він також допустив відділення від ПЦУ Київського патріархату і заявив, що уповноважений скликати для цього церковний собор. Водночас Міністерство культури заявило, що УПЦ КП припинила існування.

XS
SM
MD
LG