Доступність посилання

ТОП новини

Росії буде замало повернення до G8, але це блеф – Магда


Президент Зеленський зателефонував президенту Європейської ради Дональду Туску і прем'єру Канади Джастіну Трюдо з приводу ініціативи повернення Росії у «Групу восьми». Президент України наголошує: повернення Росії до клубу провідних держав можливе тільки за умови повернення Україні окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі та звільнення українських політв'язнів і моряків. Зеленський також надіслав кожному лідеру країн G7 письмове звернення з закликом підтримати Україну.

Наскільки реально повернення Володимира Путіна до «Групи восьми» без виконання умов? Про це в ефірі Радіо Донбас.Реалії з Олександром Лащенком говорили український політолог Євген Магда та російський експерт Олександр Риклін.

– Пане Євгене, повернення Росії до повноцінної роботи у Парламентській асамблеї Ради Європи відбулося. Обґрунтовувалося це тим, що росіяни мають право на захист своїх прав у Європейському суді з прав людини. Також Дональд Трамп не вперше заявляє про необхідність, на його погляд, повернення до клубу G7, але наскільки можна судити з повідомлень ЗМІ, тепер Макрон підтримує Трампа у цьому намірі. То Путін повернеться? Можна дати зараз цей прогноз?

Євген Магда: Треба звернути увагу на суто хронологічний аспект. У суботу у французькому місті Біарріц відкриється саміт «Великої сімки» і Емманюель Макрон буде його формальним господарем. Говорити про те, що буквально завтра Путін екстрено сідає у літак не випадає. Там порядок денний визначений. Так, там будуть говорити про цю перспективу. Але «Сімка» ухвалює рішення консенсусом і цим консенсусом вона ухвалила у 2014 році рішення про виключення Росії з тоді ще G8.

Нагадаю, що гра навколо «Великої сімки», «Великої вісімки», як на мене, це елемент російської пропагандистської гри. Російський парламентар Костянтин Косачов вже встиг завити, що їм не дуже цікава G8, зробімо G10 за допомогою Китаю та Індії.

– Наголосимо, G7 – це США, Великобританія, Франція, Японія, Німеччина, Канада, Італія.

Євген Магда: Так. Косачов намагається продемонструвати, що рішення про повернення Росії вже доконане, а вони далі просувають цю ідею.

Росія вправно грає на протиріччях і страхах, які існують всередині колективного Заходу
Євген Магда

Я думаю, що Росія веде подібно Остапи Бендера гру одразу на кількох дошках у клубі «Чотирьох коней», тільки це геополітичний клуб. Росія вправно грає на протиріччях і страхах, які існують всередині колективного Заходу. Така безпосередність Дональда Трампа, це і амбіції Емманюеля Макрона, який претендує на лідерство у Європейському союзі. Велика Британія більше переймається «Брекзитом» і тому позиція Бориса Джонсона навряд чи буде конструктивною, а сам Джонсон скептично ставиться до Кремля.

Росія діє за принципом, що головне прокукурікати, а там може навіть не світати. Вона демонструє, що вона входить у цей порядок денний, що вона в ньому існує. І вона добре знає, що істеблішмент Німеччини, істеблішмент Франції зацікавлений у нормалізації відносин з Росією. Економічний інтерес потужний.

До трійки провідних економічних партнерів Росії з європейських країн входять Нідерланди, які втратили понад 200 своїх громадян на борту рейсу MH17. Це взагалі показовий приклад. Загибель безневинних людей і це не змінило ставлення.

Євген Магда, український політолог
Євген Магда, український політолог

– У Франції ця зустріч поки G7 буде без Путіна, але у 2020 році зустріч буде у США і господарем буде Дональд Трамп. Він зможе запросити Путіна без повернення президента Росії до цього клубу.

Росія хоче не просто відновлення своєї зовнішньополітичної суб’єктності. Вона хоче, щоб Захід вибачився й вклонився в пояс
Євген Магда

Євген Магда: Так, я думаю, це можливий варіант. Але Росії цього замало. Тому Косачов не просто вкидав цю ідею, про яку я згадував. Росія хоче не просто відновлення своєї зовнішньополітичної суб’єктності. Вона хоче, щоб Захід вибачився й вклонився в пояс.

У США вже є два роки закон про санкції проти Росії, Трамп ввів нещодавно у дію санкції через отруєння Скрипалів у Великобританії. Але як президент Трамп дуже обмежено використовує цей інструментарій санкцій. Я думаю, йому треба зберігати певний простір для маневру. І якщо його стратеги будуть говорити, що у 2020 році йому вигідно обійнятися з Путіним напередодні президентської кампанії, думаю, Трамп на це піде.

– Якщо подивитися з іншого боку, це простір для маневру, все ж таки розмовляти з Путіним, який би він не був. То, можливо, й варто повернути його до цієї «Вісімки» й там йому пред’являти чергові претензії? Адже ви слушно згадали, не лише американські, а і європейські санкції продовжують діяти проти Росії за її агресію проти України.

Знаєте, чим відрізняється Путін від будь-кого з лідерів «Великої сімки»? Він абсолютно не залежить від результатів виборів
Євген Магда

Євген Магда: ​Знаєте, чим відрізняється Путін від будь-кого з лідерів «Великої сімки»? Він абсолютно не залежить від результатів виборів. Ми всі розуміли, якими будуть результати виборів президента Росії на початку минулого року. Я думаю, ми всі розуміємо, якими будуть результати виборів до Державної Думи восени цього року. Всі інші залежать від результатів голосування, тому вони змушені підлаштовуватися, шукати компроміси. Перед Путіним така проблема не стоїть, власне, така проблема не стоїть і перед лідером Китаю.

– Пане Євгене, наскільки я розумію, Путіна не задовольнить повернення до ПАРЄ і навіть до G8. Йому цього буде замало від Заходу?

Євген Магда: ​ Він постійно блефує. І тепер, наприклад, те що припинив свою участь у договорі про ракети малої та середньої дальності, думаю, цей блеф буде тільки підсилюватися. Чому? У Росії немає економічної можливості брати участь у гонці озброєнь зі США.

Путін піднімає ставки, але у Росії бракує ресурсів для розвитку. У нас є культ, що Росія скоро швидко розпадеться. Насправді, Захід не зацікавлений у розпаді Росії, як він 28 років тому не був зацікавлений у розпаді СРСР.

– Підкреслимо, рішення Макрона й Трампа, якщо до цього справді дійде, також прем’єра Італії… Але якщо той же Трюдо заблокує, тобто одна країна має право вето. Потрібен консенсус щодо повернення Росії. Тут не така проста ситуація.

Пане Олександре, Путін перемагає? ПАРЄ повернули, можливо, повернуть G8. Чи така думка не відповідає дійсності?

Путін дуже хоче у G8. І тоді це буде його повним тріумфом
Олександр Риклін

Олександр Риклін: Така думка має право на існування. Дійсно бачимо низку успіхів Володимира Путіна на зовнішньополітичному фронті, і ПАРЄ не на останньому місці. З G8 я був би обережніший, тому що поки окрім дивних заяв ніяких доказів, що цей сценарій може бути реалізований в осяжному майбутньому немає. Але нехай нікого не обманюють зневажливі репліки Володимира Путіна про те, що ми не дуже й хочемо і ці смішні вигуки з Держдуми, що нехай буде G10. Це все нісенітниці, тому що він дуже хоче у G8. І тоді це буде його повним тріумфом.

– Повним? Але санкції залишаються.

Олександр Риклін: Добре, нехай поки залишаються. Але на мій погляд, повернення до G8 буде тріумфом Путінської зовнішньої політики.

– Що президент Зеленський може цьому протиставити?

Олександр Риклін: Мені здається, Україна має мінімальний набір інструментарію, на жаль, щоб якось вплинути на цю ситуацію. Інша справа, чим жорсткіше заявляти свою позицію по низці питань Україна могла б.

Стосовно G8, я серйозно цю перспективу у близькому майбутньому не розглядаю. Не буде Росія завтра у G8, світ влаштований складніше, ніж це хотілося б кремлівським людям.

– Пане Олександре, вже шостий рік війна, які можна підбити підсумки? Що показала ця війна не тільки для України та Росії, але й для світу?

Відповідальність Заходу за те, що сталося з Україною, величезна. І все це почалося з Грузії
Олександр Риклін

Олександр Риклін: Я вважаю, що відповідальність Заходу за те, що сталося з Україною, величезна. І все це почалося з Грузії. Оскільки ніякої реакції на пряме вторгнення на територію Грузії не було, то в якийсь момент вирішили, що їм все дозволено. Потім була успішна Олімпіада. Було багато такого, що дозволило кремлівським людям думати, що вони можуть робити, що захочуть. Тож чого тут дивуватися.

Путін діє ситуативно дуже часто. Але потім йшла мова про руйнування української державності, а не про створення якихось анклавів у вигляді двох «республік» на південному сході України. Не такий був план. Але щось пішло не так.

– А що далі?

Олександр Риклін: Світ зрозумів, з якою загрозою він зіштовхнувся. Він зрозумів, що з такою політикою сучасний світ миритися на Європейському континенті не зможе, інакше він не виживе. Інакше він буде занурений у хаос, чого Путін і добивається.

– Якщо світ це розуміє, то хіба це простежується у діях Заходу?

Великі політики на Заході зрозуміли, що це реальна загроза світоустрою
Олександр Риклін

Олександр Риклін: Я думаю, що це тимчасово і санкційний удар послаблюватися не буде. Але зараз мова вже про те, що великі політики на Заході зрозуміли, що це реальна загроза світоустрою. Те, що робить Путін, буде задавлюватися.

– Пане Євгене, ви сказали, що Захід, з одного боку, не бажає розвалу Росії, усвідомлюючи всі загрози, які втілює Путін. З іншого боку, ніхто здаватися перед Путіним не буде?

Євген Магда: Я думаю, питання стоїть дещо інакше. Захід в силу існування певних традицій та норм політичної етики не може собі дозволити таке глибоке потужне примирення чи перезавантаження з Росією без нормалізації російсько-українських відносин. Тому що конфлікт на Донбасі це найбільший конфлікт за останні 20 років.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите)

XS
SM
MD
LG