Доступність посилання

ТОП новини

Україну, а не Росію слід запросити на саміт G7 – Туск


Голова Європейської ради Дональд Туск у Станиці Луганській, 7 липня 2019 року
Голова Європейської ради Дональд Туск у Станиці Луганській, 7 липня 2019 року

Голова Європейської ради Дональд Туск радить лідерам «Групи семи» (G7) замість того, щоб запросити на наступну зустріч представника Росії, запросити в статусі гостя Україну.

«Коли йдеться про те, запрошувати чи ні Росію за стіл, я б хотів сказати наступне. Перше – причина, через яку Росія не була запрошена в 2014-му, все ще зберігається. Ба більше, є і свіжа причина – недавня провокація РФ в Азовському морі», – сказав Туск 24 серпня у французькому Біарріці перед початком зустрічі лідерів країн G7.

За словами Туска, Росію запросили вперше приєднатися до «Групи семи», тому, що «ми вірили, що вона розвиватиметься шляхом ліберальної демократії, верховенства права і прав людини».

«Якщо серед нас є хтось, хто може сказати з повною впевненістю, що Росія на цьому шляху, я намагатимуся переконати моїх співрозмовників, що буде краще запросити Україну як гостя, звичайно, на наступну зустріч «Групи семи», щоб почути думку нового президента. Я говорив з ним (Володимиром Зеленським – ред.) два дні тому і я знаю, що він був би в цьому зацікавлений», – заявив Туск.

При цьому він нагадав, що рік тому в Канаді президент США Дональд Трамп уже пропонував знову запросити Росію до «Групи семи» (цього місяця він озвучив схожу думку – ред.) та заявляв, що не виключає відмови від невизнання анексії Росією українського Криму. «За жодних умов ми не можемо погодитися з цією логікою», – наголосив голова Європейської ради.

Європейський союз виступає проти будь-якого запрошення Росії повернутися до переговорів у рамках нинішньої «Групи семи» провідних держав світу без виконання нею певних умов, заявив чільний посадовець ЄС на умовах анонімності, коментуючи пропозицію про таке повернення, яку висловив президент США Дональд Трамп.

XS
SM
MD
LG