Доступність посилання

ТОП новини

США назвали Іран відповідальним за напад дронів на саудівські нафтові заводи


Нафтовидобувна компанія Aramco, підприємства якої зазнали повітряних ударів при нальоті дронів, скоротила видобуток нафти на 5 мільйонів барелів на добу
Нафтовидобувна компанія Aramco, підприємства якої зазнали повітряних ударів при нальоті дронів, скоротила видобуток нафти на 5 мільйонів барелів на добу

Державний секретар США Майк Помпео поклав відповідальність на Іран за напад дронів на саудівські нафтові заводи. За словами Помпео, «Тегеран завдав безпрецедентний удар по світових поставках нафти».

Удари були завдані 14 вересня рано вранці. Голова Держдепартаменту США відзначив відсутність доказів, що удари завдавалися з території Ємену.

Помпео звинуватив президента Ірану Хасана Роугані і голову МЗС Ірану Могаммада Джавада Заріфа у використанні прийомів «фальшивої дипломатії».

Напад 14 вересня показує, що підтримувані Іраном повстанці шиїтського антиурядового руху Хуті в Ємені мають все більш передові системи озброєнь – від балістичних ракет до безпілотних апаратів. Така зброя є реальною загрозою виробничим потужностям у Саудівській Аравії – провідному світовому експортері сирової нафти, відзначають західні агентства.

Раніше в суботу повідомлялося, що нафтовидобувна компанія Aramco, підприємства якої зазнали повітряних ударів при нальоті дронів, скоротила видобуток нафти на 5 мільйонів барелів на добу.

Єменські повстанці з шиїтського руху Хуті, що має підтримку Ірану, заявили про свою відповідальність за напад, в якому брали участь десять безпілотних апаратів. У світових ЗМІ, однак, з’явилося припущення, що напад організував Іран або проіранські сили.

Американська медіакомпанія CNN звертає увагу на те, що удари по саудівських нафтових об’єктах сталися за кілька днів до відкриття в Нью-Йорку сесії Генеральної асамблеї ООН.

Саудівська Аравія очолює коаліцію низки арабських держав, які воюють проти руху Хуті на боці законнрї міжнародно визнаної влади Ємену.

XS
SM
MD
LG