Доступність посилання

ТОП новини

ЗЗ заводи General Motors зупинили виробництво через страйк працівників


«Cоюз робітників автогалузі» проводять пікет під заводом General Motors e Детройті, США, 16 вересня 2019 року
«Cоюз робітників автогалузі» проводять пікет під заводом General Motors e Детройті, США, 16 вересня 2019 року

Майже 50 тисяч працівників провідного американського автовиробника General Motors розпочали 16 вересня страйк, вимагаючи підвищення заробітної плати. Через це призупинили виробництво 33 заводи компанії у дев'яти штатах США, а також закрилися 22 склади автозапчастин. Чому виник страйк та чим він може завершитися?

Масштабний страйк працівників General Motors (GM) розпочався 16 вересня після того, як галузева профспілка – «Союз робітників автогалузі» не змогла домовитися із керівництвом GM про підвищення зарплат, збереження робочих місць, а також укласти нову угоду на чотири роки.

Строк теперішньої угоди вийшов у суботу, повідомляє «Голос Америки».

До працівників GM приєдналися також і співробітники Ford та Fiat Chrysler.

Страйк автовиробників у США. 16 вересня 2019 року
Страйк автовиробників у США. 16 вересня 2019 року

Працівники алюмінієвого заводу в Бредфорді, штат Індіана, який виготовляє частини для авто, також відключили устаткування і вийшли з цехів, пише CBS News з посиланням на повідомлення працівників автогалузі.

Профспілка та керівництво корпорації виступили з заявами, які свідчать про відсутність домовленості.

«Ми стоїмо за справедливі зарплати, доступну охорону здоров'я та нашу долю в прибутках», – повідомив віце-президент профспілки Террі Діттес наголосив.

Що каже GM і Білий дім?

Керівництво корпорації GM заявило про готовність підвищити зарплати і інвестувати у розвиток заводів, що створить 5400 робочих місць, а також продовжити надавати «провідний для країни» пакет охорони здоров'я.

Президент США Дональд Трамп закликав сторони до переговорів. «Зберіться і укладіть угоду!» – закликав він у Twitter.

Яка роль профспілкового руху у США?

Теперішній страйк працівників автовиробничої галузі знову привертає увагу до профспілкового руху у США.

В 1954 році кожен третій американець був членом профспілки. Тепер, лише один з шістнадцяти зайнятих в приватному секторі США є членом профспілки. 4

8% всіх членів американських профспілок – урядові співробітники, пише New York Post.

Зі зростанням так званої гіг-економіки, коли працівник виконує роботи для декількох замовників, поставило питання про майбутнє профспілок у 21-му столітті, пише професор університету Cornell Луїс Гайман в статті для Los Angeles Times.

«Захист робочого місця пішов у минуле», – заявляє професор, але закликає не жаліти за тими часами, бо система у США, коли робоче місце на заводі було захищене, часто означало виключення з цієї системи жінок та національних меншин. Науковець наголошує, що такі компанії, як Uber не створили гіг-економіку, а стали можливими завдяки їй.

«Вибір для цих водіїв – не між водінням Uber та роботою на заводі з профспілкою. Це – між роботою на Uber та приготуванням кави латте та гамбургерів».

Основним викликом 21-го століття буде не захист робочих місць, які можуть бути автоматизованими, а напрацювання нової структури економіки, спрямованої на захист прав і задоволення потреб людини, говорить дослідник.

А от Стівен Грінхауз, автор книги з руху профспілок у США, переконаний, що профспілковий рух буде зростати.

«Профспілки виглядами мертвими, а потім неочікувано ми побачили найбільший страйк вчителів за десятиліття», – зазначає дослідник в інтерв'ю Detroit Free Press. ​

«Ми побачили не тільки зібрання по 10, 20, 30, 40, 50 тисяч вчителів в різних штатах, але вони мали надзвичайну підтримку дітей та батьків. І це свідчить про нову енергію і нову хвилю підтримки профспілок, якої ми не бачили вже багато, багато років», – каже Стівен Грінхауз.

Читайте ще: США готові до відповіді на повітряні атаки на нафтові об'єкти Саудівської Аравії – Трамп

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG