Доступність посилання

ТОП новини

«Двотижневий круїз в нікуди»: 5 країн відмовилися пропустити у свої порти лайнер Westerdam


Круїзний лайнер Westerdam у морському порту в Сіануквілі, Камбоджа
Круїзний лайнер Westerdam у морському порту в Сіануквілі, Камбоджа

Круїзний лайнер, якого протягом двох тижнів у морі відмовилися прийняти п'ять країн, сьогодні нарешті прибув до Камбоджі. Японія, Гуам, Філіппіни, Тайвань і Таїланд відмовили у пропуску його у свої порти через побоювання, що на борту лайнера можуть бути інфіковані коронавірусом.

Стан пасажирів на борту регулярно перевіряли і ніхто з них не був хворим навіть після одноденної зупинки в Гонконгу, де раніше зафіксували 51 випадок захворювання. Але у зв'язку зі зростаючим занепокоєнням світу через епідемію коронавірусу, уряди п'яти країн вирішили не ризикувати.

Як повідомляє агентство Reuters, лайнер Westerdam, що перевозив 1455 пасажирів та 802 членів екіпажу, зупинився поблизу камбоджійського порту міста Сіануквіль. Там на нього вже чекали люди з квітами, а також співробітники посольства, представники охорони здоров’я та журналісти.

«Сьогодні вранці, коли ми просто побачили землю – це було таким захоплюючим моментом», – розповіла агентству Рейтер Анджела Джонс, пасажирка з Америки.

Пасажири на борту круїзного корабля Westerdam дивляться в сторону камбоджійського портового міста Сіануквіль
Пасажири на борту круїзного корабля Westerdam дивляться в сторону камбоджійського портового міста Сіануквіль

Пасажири досі не можуть зрозуміти, чому вони опинилася в цьому «двотижневому круїзі в нікуди».

Тисячі туристів, що подорожують літаками та взаємодіють із сотнями людей, приземлилися без проблем
Анджела Джонс

«Тисячі туристів, що подорожують літаками та взаємодіють із сотнями людей, приземлялися без проблем, – каже Джонс, – Але круїзному лайнеру, який майже два тижні тому зупинився в Гонконзі лише на один день, у цьому відмовило багато країн».

Наразі невідомо, коли пасажири зможуть остаточно повернуться додому. Адже судно перевіряють представники охорони здоров’я, після чого пасажирів мають доставити в столицю Камбоджі Пномпень, де на них чекатимуть чартерні рейси додому.

Капітан корабля, Вінсент Сміт, спочатку сказав пасажирам, що вони зможуть покинути Камбоджу вже в п'ятницю, проте пізніше додав, що може виникнути затримка через низку організаційних питань.

До Пномпеня вже вилетів вертоліт, на борту якого перебувають взяті у пасажирів необхідні зразки для тесту на наявність вірусу.

Це приклад міжнародної солідарності, до якої ми постійно закликаємо
Тедрос Адханом Гебреєсус

Рішення Камбоджі прийняти круїзний лайнер високо оцінив голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус.

«Це приклад міжнародної солідарності, до якої ми постійно закликаємо, – сказав Гебреєсус перед прибуттям корабля. – Спалахи епідемії можуть виявити у людей найкращі і найгірші якості».

Голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус
Голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус

Посол США в Камбоджі сказав, що він послав команду, щоб допомогти громадянам США висадитися з лайнера та продовжити свої поїздки. Він також додав, що координує свої дії з посольствами інших держав.

Новий метод діагностики

Попри зусилля світової спільноти у боротьбі із епідемією, кількість потерпілих від коронавірусу зростає. Ба більше, завдяки новому методу діагностики захворювання, 13 лютого Китай повідомив про рекордні нові 242 смерті та 14 840 випадків хвороби.

Прессекретар Національної комісії охорони здоров'я Китаю Мі Фенг завив, що провінція Хубей, яка стала епіцентром поширення епідемії, прийняла рішення переглянути план діагностики і лікування задля того, щоб прискорити виявлення і лікування випадків коронавірусу.

Тепер новий метод допомагає лікарям діагностувати вірус на місці, а не чекати результатів лабораторних досліджень. На думку Мі Фенга, це має зменшити кількість важких випадків захворювання та смертності.

Окрім зміни методу діагностики, Китай також провів кадрові зміни високопоставлених чиновників провінції Хубеї та міста Уханю. Державні ЗМІ країни додають, що з Комуністичної партії Китаю виключили велику кількість осіб через порушення під час боротьби з епідемією.

Раніше жителі Уханю широко критикували місцевих чиновників за те, що вони не впоралися належним чином зі спалахом хвороби.

Вірус вперше з'явився в грудні в місті Ухань і відтоді розповсюдився у понад 20 країнах.

Занепокоєння в Європі

На тлі поширення епідемії, побоювання щодо вірусу не вщухають і в Європі. Попри те, що показники захворювання тут відносно низькі, міністри охорони здоров’я 27 країн-членів ЄС зібралися 13 лютого на екстрену зустріч у Брюсселі.

Міністри обговорили методи запобігання подальшому поширенню вірусу COVID-19 по всій Європі. До дискусії також приєднався через відеодзвінок Майк Раян, виконавчий директор програми з надзвичайних ситуацій Всесвітньої організації охорони здоров’я.

На європейському континенті зареєстровано менше від 50 підозрюваних випадків і не зафіксовано жодного випадку смерті, проте ЄС наполягає на необхідності координованих дій, щоб продовжувати зберігати ці показники так само низькими.

Янез Ленарчич, єврокомісар управління кризовими ситуаціями, заявив перед зустріччю, що ризик подальшого розповсюдження вірусу COVID-19 в Європі залишається «низьким, але може зрости».

У зв'язку зі зростаючим занепокоєнням через епідемію, колишня очільниця МОЗ України Уляна Супрун на своїх сторінках у соціальних мережах також нагадала, що європейські показники коронавірусу зараз низькі, а в Україні – взагалі не зафіксовано жодного випадку захворювання.

На її думку, рекомендації щодо захисту важливі, але при розповсюдження даних про щоденні смерті та захворювання варто також не забувати про гігієну інформаційну.

Постійні бентежливі повідомлення, серед яких можуть бути, зокрема, фейки та міфи, можуть зашкодити психічному здоров’ю, вважає Супрун. Варто пам’ятати про якісну та перевірену інформацію, яка є не менш важливим засобом профілактики, йдеться у дописі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG